ABD'li Hilton, Antalya’ya denizden girecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en büyük turizm şirketlerinden Hilton, bir yandan otel kapatırken diğer yandan yenilerini hizmete açıyor. Hatırlayacağınız gibi mayıs ayında Sabancı Holding ile 1990’da hizmete aldığı 199 odalı Maçka’daki Hilton Parksa otelini kapatan ABD’li dev bu kez bir başka markası DoubleTree için Antalya’da yeni bir tesis açıyor.

DoubleTree by Hilton Antalya Kemer oteli 2018’in ilk çeyreğinde hizmete girecek.

ABD’li markanın ilk oteli

324 odalı bu yeni otel için ABD’li şirket, Hasançebi İnşaat Turizm Yatırımları adlı firmayla işbirliği yapacak. Hilton’un resmi sitesinden duyurduğu bu yeni tesisi diğerlerinden ayıran ise deniz turizmine yönelik olması. Özel plajı ve 6 restoranı bulunması planlanan DoubleTree by Hilton Antalya Kemer, aynı zamanda markanın Türkiye’deki ilk resort oteli olacak.

Dünya genelinde hemen hemen her ülkede oteli bulunan Hilton’un şemsiyesi altında Waldorf Astoria, Curio, Tapestry, Garden Inn gibi 15 farklı marka yer alıyor. Bunlar arasındaki DoubleTree, genel olarak şehir otelciliği yapıyor. Van’dan Nevşehir’e, Elazığ’dan İzmir’e birçok şehirde Hilton’un DoubleTree markası bulunuyor ve genel olarak şehir merkezlerinde yer alıyor. DoubleTree tesisiyle birlikte Hilton, Antalya’daki ilk otelini de faaliyete geçirmiş olacak.


Cengiz, Bosna’nın yoluna talip

Türk inşaat şirketleri son dönemde yönünü dünyanın farklı ülkelerindeki yol projelerine çevirmeye başladı. Doğuş Grubu’nun Hindistan’da ilgilendiği yaklaşık 1 milyar dolarlık Zolija Tüneli ile Limak, Cengiz ve Makyol gruplarının yine aynı ülkede rakip oldukları Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway adlı 701 kilometre uzunluğundaki yollar bunlardan bazıları.

Geçtiğimiz hafta bilindiği üzere Limak Grubu, Rusya’da 570 milyon dolarlık bir yol projesi üstlendi. Ufa şehrinde 4 yılda tamamlanacak proje 12.5 kilometrelik otoyolu kapsıyordu. Türk müteahhitlerinin yol çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor: Bosna-Hersek...

Saray Bosna yönetimi ülkenin kuzey ve güneyini birbirine bağlayacak 100 milyon euroluk bir otoyol projesi için çalışma başlattı. Kuzey-Güney Otobanı adı verilen bu yol projesi için 5 teklif alındı. Bu teklifler arasında en iddialı olan ise Türk şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu. Bu grupta Cengiz-Fernas ve Özgün adlı inşaat şirketleri bulunuyor. Projenin finansmanı ise Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanacak.

En zorlu yolu yapmıştı

Bilindiği üzere Cengiz İnşaat daha önce de Bosna-Hersek’in en önemli yol projelerinden birini üstlenmişti. Macaristan'ın başkenti Budapeşte ile Hırvatistan'daki liman kenti Ploce'yi birbirine bağlayacak VC Koridoru adı verilen otoyol projesinin Bosna-Hersek bölümündeki Vlakovo-Tarcin adı verilen bölümünün ihalesini Cengiz İnşaat 237 milyon dolara kazanmıştı.

İçeride farklı, dışarıda farklı konsorsiyum

Cengiz İnşaat genelde yurt dışında pek konsorsiyumla hareket eden bir şirket değil. Türkiye’de üstlendiği projeler arasında yer alan Artvin'de yapılacak dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak 3’üncü havalimanı gibi dev projelerde Limak, Kalyon gibi gruplarla birlikte çalıştı ve çalışıyor.

Elektrik dağıtım işlerinde de benzer şekilde 3’lü ortaklıklar kurmayı tercih ediyor. Cengiz Holding’in Bosna-Hersek’teki yol ihalesine Fernas ve Özgün İnşaat ile birlikte girmesi, bir anlamda yurtdışında da farklı bir 3’lü konsorsiyum deneyimi oluyor.

Biliyor musunuz?

Türklerin hayatını kurtaran pilot Ukrayna’da kahraman ilan edildi

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da hayatı felç eden dolu yağışında en fazla konuşulan konulardan biri de Atlas Global Havayolları’nın Ukraynalı pilotu Oleksandr Akopov olmuştu. İçinde büyük kısmı Türk olan 121 yolcu ve 6 mürettebatın olduğu İstanbul-Ercan seferini yapan uçağın burnu ve kokpit camı büyük hasar görmüştü. Uçağı yan yatırarak olağanüstü çabayla indiren Ukraynalı kaptan Akopov, "4000 feette seyrederken bizim de uçağımızın burun kısmı ve kokpit camları hasarlandı. Bu sebeple iniş yapma kararı aldık. İniş esnasında yan camdan pisti görmek için uçağı yan yatırdık. Bilinçli yapılan bu hareket sonrası iyi bir koordinasyonla piste güvenli iniş yaptık" demişti.

İşte o kaptanın hayat kurtaran kararı, cesaret nişanı almasını sağladı. Hem de Türkiye’den değil, Ukrayna’dan... Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Akopov'u telefonla arayarak, yolcuların hayatlarını kurtarma başarısından dolayı teşekkür etti. “Ukrayna böyle evlatlarıyla gurur duyuyor” ifadesiyle Akopov'a cesaret nişanı verilmesi için kararname imzaladı. Özetle; büyük kısmı Türk, 127 kişinin hayatını kurtaran Ukraynalı pilotu ödüllendiren, cesaretiyle gurur duyan Türkiye değil, Ukrayna oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar