Adana’da deniz de var, iç deniz de var…

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Adana farklı bir belediye başkanına sahip. Hüseyin Sözlü, özellikle son dönemlerde sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarıyla ve ardından konuyla ilgili belediye olarak yaptığı çalışmaları gündeme getirmesi ile adından söz ettirmekte. Başkan Sözlü, Adana Karpuzu için hazırladığı reklam filmindeki oyunculuk performansı ve “Bırakın gazlı, mazotlu içecekleri, Adana’nın karpuzu çıktı, her şeye değer” sloganı ile ülke genelinde adından söz ettirmişti. Başkanın bu günlerde gündeme getirdiği yeni bir sloganı ve Adana’ya ciddi anlamda değer katacak bir çalışması var: “Adana’da deniz var.”

Hüseyin Sözlü bu sloganı ile bir yandan Adana’nın sahip olduğu baraj gölüne dikkat çekerken Yumurtalık ve Karataş ilçeleri ile de Adana’nın bir Akdeniz şehri olduğuna da vurgu yapmakta. Adana bir deniz şehri ama maalesef bu güne kadar Karataş ve Yumurtalık ilçelerine ulaşım konusundaki eksikliklerden dolayı denizi ile gündeme gelememiş bir kent.

Adana’nın denize kıyısının ilçeleri üzerinden olduğu, kent merkezinin deniz kenarında olmadığı söylenebilir. Doğrudur da. Ama Adana, kent merkezinden geçen Seyhan Nehri ve baraj gölü gibi kıskanılacak derecede güzelliklere de sahip bir yer.

Bugün Paris’i, Berlin’i, Londra’yı, Moskova’yı, Roma’yı önemli merkez yapan unsurlardan biri, bu illerin o ülkelerin başkenti olması yanında içinden geçen nehirlerin olması.

Başkent olmayıp milyonlarca turist ağırlayan Floransa, Petersburg, Lyon, Sevilla, Venedik gibi onlarca şehir de sayılabilir. Üstelik bu nehirlerin bir çoğunda sular Seyhan Nehri’ndeki gibi temiz ve berrak bir şekilde akmamakta. Son yıllarda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları sonucunda Seyhan Nehri değerlendirilmeye başlandı. Nehirde gondol gezileri düzenlenmekte, nehrin üzerindeki gondollar kente adeta Venedik havası vermekte. Ancak uygulamanın yerli ve yabancı turist çekebilmesi için daha fazla tanıtımının yapılmasına ihtiyaç var…

Adana Büyük Şehir Belediyesi, yıllardır adeta kentin sırtını döndüğü, insanların aileleri ile birlikte gitmeye çekindiği Seyhan Baraj Gölü’nün kenarını da düzenlemeye karar verdi ve geçtiğimiz günlerde çalışmaları başlattı. Adnan Menderes Bulvarı Sahil Düzenleme ve Kültür Aksı Projesi’nde mevcut bulvarın bir şeridi trafiğe kapatılarak yerine, bisiklet ve koşu yolu, kaldırım, sahil düzenlemesi ve rekreasyon uygulaması yapılıyor. Adnan Menderes Bulvarı’nın, kesintisiz bisiklet yolları, yaya ve koşu yollarıyla konser, festival gibi çok sayıda kültürel etkinliğin yapılacağı cazibe merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Adana’nın prestijini yükseltecek projede bir yandan kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu, yol, kaldırım ve otopark çalışmaları devam ederken, diğer yandan yeşillendirme, peyzaj ve ışıklandırma düzenlemeleri hummalı bir şekilde sürdürülüyor. Üstelik bu proje sadece belediyenin projesi olarak yapılmamakta. Kentin paydaşlarını da bir araya getirmekte ve ortak çalışma şeklinde sürdürülmekte. Proje, başta Adana Valiliği olmak üzere DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, Milli Emlak Bölge Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Adana Genç İş adamları Derneği (AGİAD) ve Peyzaj Mimarları Odası’nın katkılarıyla yürütülmekte.

Projenin tamamlanması ile birlikte Adana, sahip olduğu güzellikleri kendisine daha çok değer katan unsurlar haline getirmeye başlamış olacak.

Uzun yıllar iş dünyası ile belediyesinin, belediyesi ile kamu yönetiminin kopuk bir görüntü verdiği kentten yavaş yavaş uzaklaşılıyor. Birlik beraberlik söylemlerinin sıkça dile getirildiği bu günlerde, birlik beraberliğin işe dönüşmesi tüm paydaşların el birliği içinde kentin projelerine sahip çıkmaları takdir edilmesi gereken bir durum. Bunda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün ilgi ve desteğini özellikle vurgulamamız lazım. Umarız bu birliktelik çok daha fazla projenin hayata geçmesine vesile olur, Adana ve Adanalı için değer yaratan sonuçlar doğurur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar