Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü?

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Adım adım Tepebağ…

“Keşke, Taşköprü'nün bağlandığı Adana kalesinin bugün olmayan surlarını görebilseydim, keşke 8 bin yıllık geçmişi olan Tepebağ bölgesinin, geçmişin o pahalı semtinin yıkılan, yok olan 500 küsur yıllık evlerinin fotoğraflarını çekebilseydim… Neyse ki 18. yüzyıldan kalan kimi evlerin restorasyon programına alındığını öğrenecek, biraz olsun rahatlayacaktım” yazmıştım geçtiğimiz Ocak ayında. (https://www.dunya.com/ehlikeyf/turkuler-yakilmis-taskopru-haberi-397484) Bir “keşke”mi daha gerçekleştirdim; Adana seyahatimin bir gününü Tepebağ’da, tarihi evler arasında geçirdim…

Tarih boyunca Doğu ile Batı’yı birleştiren, Roma döneminde ahşaptan taşa dönüştürülerek yeniden inşa edilen Taşköprü’den bir kez daha geçerek başladım yolculuğuma. Daha önce uğradığım (https://www.dunya.com/ehlikeyf/bereketli-topraklar-uzerinde-bes-gun-haberi-397481?ref=page_infinite) güzellikleri anımsayarak Abidin Paşa Caddesi’nden
(Roma Caddesi) yürüyüp tarihi el yapımı Şalgamcı Hacı Ahmet’te soluklandıktan sonra Av. Turhan Arun Sokak’taki Seyhan Belediyesi’nin restore ettiği Musa Ballı Konağı ile Tepebağ Evleri yolculuğuma başladım… Atatürk Evi ve Bosnalı Salih Efendi Konağı, Büyük Saat, Yeni Han’ın içinden geçerek Kazancılar Çarşısı ve Ciğerciler Sokağı, Yağ Camii, Ali Münif Yeğenağa Caddesi, Ramazanoğlu Konağı, Ulu Cami, Ulu Cami Medresesi, Ziya Paşa’nın mezarı, ejderha/yılan süslemelere sahip mukarnastan sonra, Ramazanoğlu Medresesi’nde bir kahve molası verdim…

İstanbul’un karlar içinde olduğu bir ocak ayında uzun uzun keyfini yaşayıp anlatmaya çalıştığım Adana’nın (https://www.dunya.com/kose-yazisi/kar-esaretinde-lezzet-pesinde/344921) bu kez Tepebağ höyüğü ve evleri, tabii ki lezzetleri için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- “Kınalı Eller” yeni mekânlarında “yerel mutfak, global lezzet” diyecek

Hilton İstanbul Bosphorus’un kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirdiği “Yerel Mutfak Global Lezzet” etkinliğinin ilk adımı olan Adana yerel lezzetleri, açılacak bir atölye ve restoranda lezzet tutkunlarına sunulacak. Kınalı Eller Salmanbeyli Kadın Kalkınma Kooperatifi kadınlarının kullanacağı mekânın temeli, Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hilton İstanbul Bosphorus ekibinin katıldığı bir törenle atıldı. dunya.com/ehlikeyf’te…

- Galatasaray Lisesi 150 yaşında

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kültür sanat alanında faaliyet gösteren iki kardeş kurumu Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında iki ayrı sergiyi sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturuyor. Pera Müzesi’ndeki “Mektep Meydan Galatasaray” sergisi Galatasaray Lisesi’nin yeri, işlevi, tarihi ve mekânıyla ilişkilenen güncel yapıtları bir araya getirirken, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)” sergisi, mektebin 1868’den bu yana süren nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler sunan kapsamlı bir arşivi gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

- Borusan Contemporary’de sezon, iki sergiyle açıldı

Borusan Contemporary yeni sezona iki sergiyle merhaba dedi. “Akışkan Bedenler” sergisi, sanatçı, tasarımcı, animasyoncu, müzisyen ve yazılımcılardan oluşan küresel kolektif Universal Everything’in insan biçimine duyduğu ilgiyi, bireyin karakteristik özellikleri ve davranışları üzerinden inceliyor. “Üvercinka” sergisi ise Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan eserleri, Cemal Süreya’nın izinde yeniden yorumluyor. dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Zorlu PSM, programına isimler eklemeye devam ediyor!

Zorlu PSM yeni sezonunda duyurulan ilk isimlerin ardından, programına yeni isimler ekledi: Sevdaliza, Mark Eliyahu, Uriah Heep, Nadine Shah, Boys Noize, Omar Souleyman, Hidden Empire, Jay-Jay Johanson, Enrico Sanguiliano, Garanti Caz Yeşili Konserleri kapsamında Lera Lynn ve Joan Osborne, Rival Consoles, I Hate Models ve 30 senelik DJ’lik kariyerine sahip Oscar Mulero programa eklenen yeni isimler. Detaylar, dunya.com/ehlikeyf’te.

- Dünyanın verimli toprak kaybı her yıl 12 milyon hektar

Birçok önlem ve cezai yaptırımlara rağmen dünyada her yıl 12 milyon hektar verimli toprak, yani 20 milyon ton tahıl üretilecek alan, anız yakma nedeniyle yok oluyor. Bulgurun hammaddesi olan buğdayı İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim yapan yaklaşık 4 bin 500 çiftçiden tedarik eden Duru Bulgur, çiftçileri anız yakmanın zararları konusunda bilgilendiriyor. Çiftçiler kolaylık olarak görüyor ama anız yakmak, tarlaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

Uluslararası Meze Festivali’nin 2. kez yapılacağını; Çikolatalı ve trüflü zeytinyağları; Ordu Arım Balım Peteğim projesini; Graf von Faber-Castell ve Bentley ortak projesini; Ahmet Güneştekin’in “Ölümsüzlük Odası”nı; Paşabahçe’nin orkide saksılarını; Bodrum’un yeni restoranı 953 Grill&Bar’ı; Ayvalık’taki uluslararası koro festivalini biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar