Adil Konukoğlu’ndan 2018 için umutlu iyimserlik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Sanayi oda başkanlarıyla 2018 yılı beklentilerini ele almaya başladım. Oda başkanlarına 2018 yılı için gördükleri “riskler ve imkanların” neler olduğunu sordum.Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, 2018 için değerlendirmesinde “umutlu bir iyimserlik” ortaya koydu.

Sanayi odası başkanlarına, 2018 yılı beklentilerini sordum. Riskler ve imkanlar açısından değerlendirmelerini istedim. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu 2018 yılı değerlendirmesinde, “Umutlu bir iyimserlik” ortaya koydu. “Olumsuzluklara rağmen ekonomimiz dirençli , esnek üretim kapasitesine sahip” değerlendirmesini yaptı.

Konukoğlu, 2018 yılını fırsatlar açısından değerlendirirken şunları söyledi:

“2018 yılı Türkiye için bir fırsat dönemi olacaktır. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşen ve açık ara dünya rekoru olan yüzde 11.1 oranındaki büyamenin getirdiği moralle 2018’de ilave büyüme olacağına inanıyorum. 2017 yıl sonunda yüzde 8 dolayında olacağı aşağı yukarı belli olan büyüme rakamının, 2018’de de yüzde 8-8.5 ornında gerçekleşmesi bekentisi içerisindeyim.

Yüksek teknolojiye ve özellikle savunma sanayiine yapılan yatırımlar dışa bağımlılığı ve dolayısıyla cari açığı azaltırken, ihracatta yüksek teknolojinin payının artmasına bağlı olarak ihracat rakamı da artacaktır. Büyüme rakamı gibi ihracatta da beklentierin üzerinde bir başarı bekliyoruz. Yüksek katma değerli teknoloji üretimi ve ihracat 2018’de ekonominin lokomotifi olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı istihdamla ilgili teşvikler; istihdamı, üretimi, ihracatı ve büyüme rakamını doğrudan etkileyecek çok önemli gelişmedir.”

Konukoğlu, riskleden söz ederken de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Risklere gelince; dünya genelinde ekonomik ve siyasal gerginlikler ile ABD’nin özellikle son dönemde şekillenmeye başlayan Ortadoğu politikası, yalnız Ortadoğu coğrafyasında değil, bütün ülkelerde sorunlara yol açacaktır. Elbette bu coğrafyanın özellikle siyasal anlamda bir parçası olan Türkiye açısından konu daha da hassasiyet göstermektedir.”

Konukoğlu, devamla ülkemize dönük olarak umutlu iyimserlikle şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bütün bunlara rağmen, Türkiye’nin özellikle ekonomide olumsuz gelişmelere dirençli esnek üretim kabiliyeti, savunma sanayii başta olmak üzere yüksek tetnoloji üretimi, deneyimli siyasi ve ekonomi yönetimi ile bulunduğu coğrafyanın sağladığı eşsiz avantaj sayesinde 2017’nin üçüncü çeyreğinde sağladığı rekor büyüme rakamı, istihdamdaki artış ve ihracattaki gelişmenin vereceği moralle 2018’i yine başarı hikayelerinin yazılacağı bir yıl olarak yaşayacağı görüşündeyim.”

Konukoğlu, Gaziantep için beklentisini ortaya koyarken de “Gaziantep özelinde ise her zaman Türkiye’nin ortalamasının üzerinde artış ve büyümeler gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Bundan şüphem yoktur" düşüncesini ortaya koydu.

Evet. Adil Konukoğlu’nun 2018 için umutlu iyimserlik taşıyan değerlendirmeleri böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar