Ahmet Çalık’ın bankasına Arnavutluk’tan soruşturma

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Arnavutluk’un en büyük finans kuruluşu Banka Kombetare Tregtare’nin sahibi. İşte o bankaya Arnavutluk yönetimi soruşturma açtı. Arnavutluk Rekabet Kurumu’nun açtığı soruşturma, Banka Kombetare Tregtare ile birlikte Raiff eisen Bank, Credins Bank ve Intesa San Paolo Bank’ı da kapsıyor. 4 bankanın mevduatları, banka kredileri, transferleri, komisyon ücretleri ve faiz oranları konusundaki politikaları Arnavutluk tarafından derin bir inceleme alındı. Arnavutluk Rekabet Kurumu, bu soruşturmayı 2016’dan 2018’e kadarki süreyi göz önüne alarak yapacak. Banka Kombetare Tregtare (BKT), Arnavutluk pazarındaki toplam varlıkların yüzde 28.4’ünü, Avusturyalı Raiff eisen Bank yüzde 15.1’ini, Arnavut Credins Bank yüzde 12.9’unu ve İtalyan Intesa San Paolo’nun ise yüzde 11.4’ünü kontrol ediyor.

1925 yılında kuruldu

Temeli 1925 yılına kadar dayanan BKT ülkenin en eski bankası. 1993’te Arnavutluk Ticari Bankası (BTSH) ile Arnavutluk Milli Bankası’nın (BKSH) birleşmesiyle ortaya çıkan BKT, 2000 yılında alınan kararla özelleştirilme sürecine alındı. Çalık Holding, bankada 2005’te önce yüzde 60 hisse aldı. Ardından geri kalan hisseler 2009’da Çalık bünyesine geçti ve tamamen Türk sermayesinde faaliyet göstermeye başladı. Arnavutluk dışında Kosova’da da faaliyet gösteren BKT’nin 70’ten fazla şubesi var.

Kosova ve Arnavutluk’ta 1.285 çalışanı var

20’ye yakın yabancı bankanın yer aldığı Arnavutluk pazarında hızlı büyüyen BKT, 2010 yılında sektörde ikinci sıradaydı. Şu anda ise en büyük banka unvanını almış durumda. Çalık’ın bankası BKT, ayrıca yurtdışında faaliyet gösteren Türk bankaları arasında en fazla pazar payına sahip finans kuruluşu olarak biliniyor. Bankanın toplam çalışan sayısı; 1.285.

***

Türk şirketi Thermobor, Körfez’e Bahreyn’den girdi

Körfez Bölgesi sadece büyük şirketlerin değil, KOBİ’lerin de ilgi odağı olmuş durumda. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerde büyüme şansı peşinde koşan Türk KOBİ’leri Bahreyn’de de proje peşinde koşuyor. Özellikle inşaat alanında çalışmalar yürüten Türk KOBİ’leri bölge ülkelerinde şube açarak genişlemeyi planlıyor. Bunlardan biri de İstanbul merkezi Thermobor şirketi. Termal yalıtım malzemeleri üretimi yapan İstanbul merkezli Thermobor, Bahreyn’de geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız şube açtı. Bahreyn Haber Ajansı’nda (Bahrain News Agency) yer alan habere göre Türk şirketi Körfez pazarına Bahreyn’den giriyor. Türk şirket, yerel ortağı Bahrain Buildings Company ile işbirliği yapıyor.

Bahreynli Bakan ile görüştüler

Bahreyn Elektrik ve Su İşleri Bakanı Abdulhussain Mirza ile görüşen Türk şirketin yöneticileri Thermobor’un ısı yalıtım konusundaki üretimi hakkında bilgi verdi. Geleneksel çimento kullanımına alternatif olarak izolasyon sistemi üretimi gerçekleştiren şirket, Bahreyn’den bölgesel büyüme yapmayı planlıyor. Selüloz ve borun birleşimi ile üretilen Thermobor’u üreten Türk şirket adını da bu üründen alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar