AK Parti kongrelerinin hatırlattığı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığı'na geri dönmesinin ardından yaptığı değerlendirmelerde, partide yönetim katında bir metal yorgunluğundan söz ederek, yeni kongre dönemlerinde bir gençleşme ve yenilenmenin gerekli olduğunu söyledi ve ve partiyi 2019 seçimlerine götürecek kadro için başlayan kongre döneminde önemli değişimler olabileceğini belirtti.

Bunun üzerine partinin 16 yıllık yaşamında vitrinde yer alan isimlerin ne oranda değişim gösterdiğine baktım.

Farklı konularda tesbit ettiğim AK Parti fotoğraflarında yer almayan ve değişime uğrayan tabloda saptamalarım şöyle:

Partinin kuruluş döneminin 4’lü liderler grubu gündemdeydi. Bugün bu fotoğraftakilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan dışındaki üçü ya partide aktif olarak yer almıyor ya da ayrılmış durumda. O fotoğrafın bugün aktif olmayan üç üyesi Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllütif Şener.

Partinin 74 kişilik kurucular listesinden Erdal Önen, Hüseyin Tuğcu, Mete Doğruer, İdris Naim Şahin, İsmail Tatlıoğlu, Mehmet Naiml Berzek, Mehmet Yaşar Öztürk, Mustafa Öztürk, Nurhayat Topaloğlu, Reşat Küçük, Yaşar Yakış ve Yusuf Öztürk’ün isimleri artık partiden ihraç gibi çeşitli nedenlerle kurucular listesinde yer almıyor. Parti kurucuları arasında yer alan birçok isim de bugün AK Parti içersinde aktif siyasette yer almıyorlar.

Abdullah Gül tarafından kurulan ilk AK Parti hükümeti 58. Hükümet'in 25 üyesinin büyük çoğunluğu da bugün parti yönetiminde ve hükümette yer almıyor. Bir kısmı milltvekilliğini sürdürüyor. O hükümette yer alan ve bugün önde olmayan isimler arasında vefat eden Kemal Unakıtan’la birlikte şu isimler de yer alıyordu: Abdüllatif Şener, Mehmet Aydın, Ali Babacan, Mehmet Ali Şahin, Kürşat Tüzmen, Cemil Çiçek, Vecdi Gönül, Abdülkadir Aksu, Yaşar Yakış, Erkan Mumcu, Zeki Ergezen, Hüseyin Çelik, Ali Coşkun. Şimdi o kabinede yer alan isimlerden sadece ikisi Başbakan Binali Yıldırım ve Recep Akdağ, bugünün 27 bakanlı kabinesinde yer alıyor. Bir de onun hemen ardındaki kabinede yer alan Veysel Eroğlu bugün bakanlığı sürdürüyor.

Bu saptamalarım, AK Parti’nin 16. yıl dönümünde, partinin üst düzey yöneticilerinin ve bakanlarının arasında önemli değişiklikler olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

O açıdan bakıldığında AK Parti yönetiminde metal yorgunluğuna bağlı olarak ya da fikri uyuşmazlıklarla sürekli bir değişim yaşandığına tanık oluyoruz.

Bu nedenle 2018 yılı baharında yapılacak AK Parti büyük kongresi öncesi partinin belde, ilçe ve il kongrelerinde önemli değişimler olacağını beklemek yanlış olmayacağı gibi, büyük kongrede de parti üst düzey yönetiminin önemli değişikliklerle yenileneceğini düşünmek de yanlış olmaz.

15 yıllık dönemle ilgili parti yönetiminde ve bakanlar kurulundaki değişimlere baktığımızda, bunun böyle olacağı görülüyor. Birinci sayfa özeti: Canan Sakarya'nın haberinden AK Parti’nin 2018 baharında yapılacak Büyük Kongresi'ne kadarki gelişmeleri görünce, 16 yılda AK Parti yönetim kadrolarındaki değişimi ele aldım. Hem parti yönetiminde hem de hükümette önemli değişimler yaşandığını saptadım. Yeni dönemde de önemli değişiklikler beklemenin yanlış olmadığını gördüm.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar