Akaryakıtta vergi kaçağına engel olmak için öneriler...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bu yıl kurulan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta sık kullanılan yöntemlerle kaçırılan vergilerle bütçeye 20 milyar liralık zarar verildiği belirterek, başta ana depolara sayaç koymak olmak üzere önlemler alınarak kaçağın önlenebileceğini öneriyor.

13 bin bayiden kısa sürede yüzde on kadarının üyesi oldiğu EPGİS tarafından yapılan hesaplara göre, Türkiye’de akaryakıtın yüzde 18 ile 22’sinin kaçak olduğunu dile getiren Aktaş, bununla ilgili kaçak rakkamın 20 milyara ulaştığını belirterek, kaçak alanlarının neler olduğunu sıralayarak, alınabilecek önlemler konusunda önerilerini dile getiriyor.

EPGİS akaryakıtta vergi kaybını doğuran olayları şöyle sıralıyor:

-Yazar kasaların beyni özel bir yazılımla her gün sıfırlanarak, gün sonunda alınan Z raporunda satış yapılamamış gibi gösterilerek vergi ödenmiyor.

-Akaryakıtta kaçağı önlemek için marker uygulamasına geçilmiş olmasına karşın, aynı irsaliye ile birden fazla bayiye satış yapılıyor. İlk bayi dışında yapılan satışlardan yüzde 18 vergi kaybı doğuyor.

- ÖTV’si 1.22 lira olan tüpgaz-dökmegaz ÖTV’si 1.77 lira olan otogaz yerine satılarak litre başına 50 kuruş az vergi ödeniyor.

-Kamuya rafineri çıkış fiyatı altında ürün satışıyla da vergi kaçırılıyor.

Bunun önlenmesi için öncelikle depo çıkışlarının kontrola alınrmasını, bunun için depolara sayaç konulmasını öneriyorlar.

Bütün kaçak alanlarında da alınacak önlemler olabileceğini belirtiyorlar.

100 milyar liralık akaryakıt alanında vergi kaçağının önlenmesi için, zaman zaman önlemler alınıyor. Bunlardan en önemli adım marker uygulaması olarak gündeme geldi.

Ancak, EPGİS Başkanı Fesih Aktaş’ın açıklamaları vergi kaçağının hala gündemde olduğunu ve alınması gereken önlemlere ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Özellikle miktar kontrolünün her yönüyle yapılmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar