Akçaray, İzmit trafiği için altın vuruş oldu

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Türkiye ekonomisinin can damarı Kocaeli, İstanbul ve Avrupa’dan, Anadolu ve Asya’ya uzanan bütün araçların hudutlarından geçtiği önemli bir kavşak aynı zamanda. Ulaşım konusunda büyük atılımlara imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında hazırladığı Ulaşım Master Planı ile hem günümüz hem de gelecek 100 yıl içerisinde kent içi ulaşımında yaşanması muhtemel sorunların çözümünü amaçlıyor.

Master Ulaşım Planı dahilinde geçtiğimiz ay şehir içi raylı sistem tramvay projesi hayata geçirildi; 15 Temmuz itibarıyla seferler başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan tramvayın ismini ve rengini Kocaeli halkı katıldığı anket ile belirledi. Turkuaz mavisi renkte olan tramvaya, Kocaeli’nin fethinde rol oynayan Karamürsel Alp, Onur Alp ve Akçakoca Bey olmak üzere 3 tarihi şahsiyetten yola çıkılarak Akçaray adı verildi.

Kocaeli ve özellikle İlçesi İzmit, son yıllarda trafik çilesinden muzdarip. Şehir içerisinde bir yerden bir yere gidip gelmek büyük sorun. İzmit Belediyesi sorunu çözmek amacıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırma projesi başlattı ve başarılı da oldu. Akçaray ise trafik sıkıntısını rahatlatmak yolunda önemli bir ivme hatta altın bir vuruş diyebiliriz.

Akçaray’ın büyük ölçüde yerli olarak üretilmesi gurur vesilesi. Ülke ekonomisine katkı sunan Akçaray’ın tüm montajları bir Türk firması tarafından yapıldı. Akçaray aslında Türk firmalarının neler yapabileceğinin göstergesi olduğu gibi yerli firmalarımıza güvenmemiz gerektiğini bizlere bir kez daha göstermiştir.

Proje uzun zaman dilimine yayıldığı için zaman zaman serzenişler de oldu.  Ancak her projede olduğu gibi sonuca odaklanmamız gerekiyor. İzmit’te tramvay hizmete girdiği günden beri sıkça tercih edilen bir ulaşım aracı ve halkta her fırsatta memnuniyetini dile getiriyor.

Bilindiği üzere gelişmiş Avrupa ülkelerinde en çok tercih edilen ulaşım araçlarının başında tramvay geliyor. Sürekli olarak yeni teknolojiler ile donatılan tramvaylar böylece daha hızlı şekilde hizmet sağlıyorlar. İzmit ise raylı sisteme aşina bir şehir. Uzun yıllar şimendifer, yük katarları, elektrikli trenler yaşamın birer parçasıydı. Bugün ‘yürüyüş yolu’ adı verilen yol da bir zamanlar tren yoluydu. 1999 yılında tren seferleri durduruldu; 2000 yılında ise tren rayları kaldırıldı. Bu yıl ise raylı sistem için yeniden bir milat oldu.

Akçaray uluslararası fuarlardan tam not aldı

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Akçaray'ın, Inno Trans gibi dünyanın sayılı fuarlarında sergilendiğini ve tam not aldığını ifade ederek, "300 Yolcu taşıma kapasitesine sahip Akçaray’ın 14,8 kilometrelik hattı boyunca öncelikle altyapı imalatlarında tamamen yenileme yapıldı. Bu doğrultuda içme suyundan kanalizasyonuna, elektrikten doğalgazına kadar farklı işlerde 30 kilometrelik altyapı imalatı gerçekleştirildi. Hat boyunca yol çalışmalarının yapıldığı zamanlarda günlük 70 ton asfalt serim işlemi gerçekleştirildi. Hem tramvay araları hem de yolları için toplamda 2 bin 500 ton asfalt serildi. 15 bin metreküp taş serilerek tramvay alanlarının görselliği sağlandı. Güzergah boyunca 4 orta ve 7 yan peronun bulunacağı Akçaray hattında 11 adet istasyon yer alıyor" ifadesini kullandı.

Karaosmanoğlu, otogardan başlayacak durakların Yahya Kaptan, Yenişehir, Bekirdere, Mehmet Ali Paşa, Demokrasi Meydanı, Adliye, Yeni Cuma, Fevziye, Gar ve Seka Park olarak belirlendiğini vurgulayarak, "Engellilere uygun olarak dizayn edilen peronlar 4 farklı tip olarak geliştirildi. 5 metrelik ve 4,5 metrelik orta, 4 metrelik ve 2,5 metrelik yan peronlar olacak. Peronlar 50 metre uzunluğunda olacak; peronlarda engelli rampası, engelli çizgileri bulunacak” şeklinde bilgi verdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni ve Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nu kentimize sunduğu bu önemli hizmetten dolayı tebrik ediyoruz. Yerli üretim bu proje umarım diğer belediye başkanlarına da örnek olmuştur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar