Altın 1296 dolar/ons'tan 'U' dönüşü yaptı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta Salı günü güvenli liman alımlarıyla ulaştığı 1296 dolar/ons seviyesini koruyamayarak, sonraki günlerde adım adım geri çekildi. Hafta sonuna doğru dolar lehine fiyatlanan parite 1.12 seviyesinden düşerek altını da beraberinde sürükledi. Son gün bir satış dalgasına daha maruz kalan altın, seans sonunda 1266 dolar/ons seviyesinde dengelenerek haftalık bazda yüzde 1 değer kaybederken, gümüş yüzde 2.2, platin yüzde 1.92 değer kaybına uğradı. Paladyum bu hafta da değerlendi ve yatırımcısına yüzde 4.86 kazandırdı.

Altın haftaya 1280 dolar/ons seviyesinden başladı. Salı günü Asya'da hisse senedi piyasalarının ve doların zayıflamasıyla altın, uluslararası piyasalardaki kritik gelişmeler öncesinde, güvenli liman alımlarını karşılayarak güçlü bir hamle yaptı. Son 7 haftanın en iyi seviyesini 1296.25 dolar/ons'la yakalayan altın, bu seviyede tutunamayarak sonraki günler ayı piyasasının etkisine girdi. Piyasalar altından 1300 dolar/ons'u kırmasını beklerken, altın uluslararası kritik gelişmeler öncesinde bu kez erken kar satışlarına maruz kaldı. 10 dolardan fazla kaybeden altın perşembe günü daha sert satışlarla 1271.35 dolar/ons'a kadar sürüklendi. Haftanın önemli gelişmelerinden biri Avrupa Merkez Bankası toplantısıydı. Banka, enflasyon için tahminleri beklendiği üzere aşağı çekti. Revizyon rakamları ise 2017 için yüzde 1.7'den yüzde 1.5'e 2018'de yüzde 1.6'dan yüzde 1.3'e ve 2019'da yüzde 1.7'den yüzde 1.60'ya şeklinde rapor edildi. Ancak banka yetkilileri, henüz bono alım programında küçülmeye gitme hususunu görüşmediler.

FBI eski başkanı Comey'in Senato istihbarat komitesi önünde verdiği ifadesi piyasaların takibindeydi. Beyanatı yazılı ifadesinden pek farklı olmazken, altın biraz toparlanarak 1275 -1280 dolar/ons bandına yerleşti. Cuma günü ise ABD piyasalarında zilin çalmasıyla satış ağırlıklı işlemler kaydedildi. İngiltere seçimlerinde, hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağı belli olmasına rağmen, altın yatırımcılarının bu belirsizlik ortamını pek de dikkate almadıkları görüldü. Bu gelişmeyi lehine kullanamayan altın haftanın en kötü seviyesi olan 1264.68 dolar/ons'u kaydetti ve kapanışı 1266 dolar/ons'tan yaparak yüzde 1 kayba uğradı.

Altın bu kez umutları taze tutmakta zorlanıyor. Yükseliş trendini korumaya çok yaklaşmışken üst üste gelen uluslar arası gelişmelerin etkisinde kalınca maden, dolar ve uzun vadeli kağıttan yana tercihini kullananların azizliğine uğradı. Altın aşağı yönde daha kırılgan olduğundan, bu hafta içinde 1250 dolar/ons seviyesinden düşebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018