Altın 1300 dolar/ons altında

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Piyasalarının ezberinin oldukça bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Jeopolitik gerginliklerde hızlıca tepki veren altın, geçtiğimiz hafta Filistin'deki protestocuların İsrail askerlerince öldürülmesine rağmen bu durumdan etkilenmedi. Sarı madeni satışa sürükleyen "Trump ve Çin" arasındaki ticaret savaşındaki gerginliğin azalması idi. Altın salı günkü seansta ciddi kan kaybederek 1290 dolar/onsun altına düştü. Seansın devamında artçı satışlara maruz kalan kıymetli maden, son işlem günü ABD’li yatırımcıların desteğini alsa da 1292.50 dolar/ons’tan dengelenerek yüzde 2.10 oranında değer kaybetti. Gümüş yüzde 1.6, Platin yüzde 4.18 ve paladyum yüzde 3.2 oranında düşüş yaşadı.

Seansı 1318.20 dolar/onstan açan altın sadece birkaç dolar daha adım atarak geçen haftanın en iyi seviyesini 1322.45 dolar/onstan kaydetmesinin akabinde ayı piyasasının etkisi altına girdi. İlk işlem gününde piyasalar ABD’nin İsrail büyük elçiliğini Kudüs’e taşımasıyla ilgili gelişmeleri takip etti. Daha önce Birleşmiş Milletler toplantısında Donald Trump’ın, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasıyla ilgili önerisinin, oylamada ezici çoğunlukla reddedilmiş olmasına rağmen, Trump kararından vazgeçmeyerek dün bu konuyu eyleme dönüştürdü ve ABD büyük elçiliğini Kudüs’e taşıdı. Bu kararı protesto etmek isteyen Filistinliler; İsrail askerlerinin ateş açması sonucu hayatlarını kaybettiler. Bu gelişmeler bölgedeki tansiyonu artırırken, Arap birliği olağan üstü toplanma kararı aldı. Aynı gün Trump dün sosyal medya hesabından Çinli şirket ZTE’nin İran yaptırımlarını ihlali gerekçesiyle cezalandırılmaması için yardımda bulunacağını belirtti. Bu gelişmenin piyasalarca Ticaret savaşlarının gerginliğini azaltan bir gelişme olarak algılanmasıyla altın satış yedi. Buna mukabil dolar varlıklarında yaşanan değer kazanımı sonrası, altın son zamanların en sert düşüşünü yaşayarak zorlu bir salı gününü geride bıraktı. ABD'nin 10 yıllık tahvillerine olan talebin artmasıyla 3.07'nin üzeri gören rakamlarla 2011 yılından bu yana en yüksek seviye kaydedilmiş oldu. Diğer yandan dolar endeksi de 93'ün üzerine çıkarak altını zorlayan diğer bir enstrüman olarak karşımıza çıktı. Hafta ortasında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Çin ile tekrardan görüşmeye başlanacağını duyururken, bir ticaret anlaşmasına varılmak istendiğini belirtti. Ticaret savaşıyla ilgili kaygılarının giderek azalmasıyla altın tarafında negatif yönde fiyatlamalar görüldü ve bu süreçte kıymetli maden 1285,54 dolar/onsla son 5 ayın en kötü işlem fiyatını kaydetmiş oldu. Cuma günü biraz toparlanma fırsatı bulan altın seansı 1292,50 dolar/ostan kapatarak yüzde 2.10 kayıpla haftayı tamamladı. Rezerv para dolar ise euro karşısında yüzde 1.19 değerlendi.
Altın oldukça kritik bir noktada. Tekrar 1300 dolar/ons üzerine çıkamadığı taktirde 1270 dolar/ons desteğinin kırılmasıyla düşüş trendine girerek 1240 dolar/ons'a kadar gevşeyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018