Altın 30 dolardan fazla kayba uğradı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta ayı piyasasının etkisinde seansa başlayan altın, FED faiz kararına dair yükseliş beklentilerini satın alan yatırımcılar ve ABD'nin pozitif istihdam rakamlarıyla aşağı yönde kırılma yaşayarak 1250-1240 dolar/ons bandına kadar geri çekildi. Temmuz'dan bu yana en kötü haftalık performansını sergileyen altın, 32 dolarlık kayıpla haftayı 1248 dolar/ons seviyesinden yüzde 2.11 ekside tamamladı. Gümüşteki kayıp yüzde 3.58'i bulurken, en fazla kan kaybeden kıymetli maden yüzde 5.89 ile platin oldu. 

Altın haftaya 1280,16 dolar/ons seviyesinden adım attı ancak önceki hafta sonu ABD senatosunun vergi yasa tasarısını onaylamasının etkisinde altının fiyat bandı 1275 - 1270 dolar/ons aralığında sıkıştı. Vergi indiriminin senatodan geçmesiyle birlikte piyasalarda oluşan iyimser hava sürerken altın ise FED faiz kararı öncesi ağırlıklı olarak satıcıları karşıladı. Piyasalarda risk iştahının artması kıymetli madene güç kaybettirerek 1261 dolar/ons'a kadar sürükledi. Rakibi dolar ise Euro karşısında 1.1875 seviyesinden 1.18 seviyesine doğru ivme kazandı. Hafta ortasında ABD’de ADP tarım dışı istihdam verisi 185,000 beklentisini aşarak 190,000 olarak açıklanırken, ülkenin tarım dışı istihdam verisi öncesi de olumlu sinyal verdi. Perşembe günü ise yine ABD’den gelen işsiz haklarından yararlanma başvuruları ve işsizlik maaş başvurularındaki azalışın istihdam yönünde olumlu sinyaller vermesi kıymetli madenin aşağı yönlü seyrini destekledi. Altın son 4 ayın en düşük seviyesi olan 1243,90 dolar/onsa kadar sert satış yedi. Cuma günü ABD'nin kritik Tarım Dışı İstihdam rakamları beklentileri aşarak 228,000 olarak gerçekleşti. Altın ise hafta içinde aldığı yaraları sarmaya çalışarak daha derin bir kayıptan kendini korudu. Haftalık seansı 1248 dolar/ons seviyesinden tamamlayan altın yüzde 2.24 değer kaybederken, diğer tüm kıymetliler de kırmızı sahada ona eşlik ettiler. 

Bu hafta içinde FED faiz kararının açıklanmasının yanında Avrupa Merkez Bankası toplantısı da gerçekleşecek. FED toplantısı öncesi piyasalarda faiz artırma kararına kesin gözüyle bakılırken, ECB'nin de şahin tavırlı olması söz konusu ve bu da altını daha zor bir duruma sokabilir. Teknik olarak zayıf görünen altında net şekilde söyleyebiliriz ki momentum aşağı doğru. Bu nedenle yatırımcılar 1220 dolar/ons ve hatta daha altına sarkabilecek geri çekilme hareketine hazırlıklı olmalılar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018