Altın, dolar ve euroda bu yaz hareketli geçebilir

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Bir yandan ABD 10 yıllık faizlerinde görülen düşüş diğer yandan jeopolitik ve siyasi gelişmeler altına destek olmaya devam ediyor. FBI başkanının görevden alınması, Ruslara bazı gizli bilgilerin verildiği iddiaları, FBI başkanından daha önce istifa eden danışmanı için araştırmayı örtmesine yönelik bir talebi olduğunu söylentisi Mayıs ortasından bu yana altına olan talebi artıyor.

Diğer tarafta Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği füze denemelerine Trump’ın tavrı ve G-7 zirvesi sonrası Almanya ile olan gerilim. Son olarak ise Katar krizi. Katar bir süredir komşuları tarafından teröre verdiği destek nedeniyle eleştiriliyordu. Katar Emiri'nin İran lehine yorumları ve ABD Başkanı Donald Trump'ı hedef alan konuşmaları ve Beyaz Saray’da uzun süre kalamayacağı söylemesi bu krizin ortaya çıkmasının başlıca nedenleri arasında.

Önümüzde neler var?

FBI Eski Başkanı James Comey'nin Kongre'deki ifadesi ve İngiltere'deki genel seçimler piyasaları yakından ilgilendiriyor. Diğer taraftanda körfez krizini takip ediyor olacağız. Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının faiz kararları doların yönü için çok önemli olacak.

FED’in Haziran ayında faiz artışı yapacağını düşünüyorum. Eylül ayı ise şu anda belirsiz. Bu belirsizlik doların güçlenmesini engelliyor. Haziran toplantısında nokta tahminler yer alacak. Bu yıldan ziyade 2018 tahminleri piyasaya yön verecek. 2018 yılındaki faiz medyanında görülecek yukarı yönlü revizyon dolarda ciddi bir değerlenme getirebilir.

Avrupa tarafında ise strateji değişikliğinin ne zaman olacağı merak ediliyor. Son dönemde hem enflasyon hem de ekonomik aktivitedeki gelişim gözle görülür bir şekilde artmaya başladı. Enflasyon yüzde 1,9 ile hedefe ulaştı. Genel olarak Eylül ayında tahvil alım programında değişikliğe gidileceği beklentileri artmaya başladı. 2018 sonunda ise gerekirse ECB’nin bankalara borç verme oranının artırılabileceğini konuşuluyor.

Bakalım fiyatlar ne diyor?

Altın 2011 yılından bu yana devam eden düşüş trendinin üzerindeki ilk haftasını geçiriyor. Yeniden boğa piyasasına mı giriyoruz sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Şuan ki görüntüde 1273 üzerinde göreceğimiz haftalık kapanışlarda altının boğa piyasasına gireceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 1305 seviyesinin üzerinde yükseliş hızlanabilir.



ABD 10Y - Altın



Parite tarafına baktığımızda ise ABD-Almanya faiz spreadinin yükselişi desteklemediğini görüyoruz.



Burada iki senaryodan bahsedebiliriz. ECB strateji değişikliğine gideceğini açıklarsa paritede 1.15 seviyeleri görülebilir. Orta vadede ekonomik görünümün euroyu destekleyeceğini düşünmüyorum. İkinci senaryoda ise ECB verileri biraz daha görmek istiyoruz der işi Eylül’e atarsa paritede sert satış görebiliriz. İlk hedef 1.1050.

Son olarak gelelim kura;
Kısa vadede 3.50-3.55 bölgesi önemli. 3.94’ten başlayan düşüş trendinin direnç noktası 3.60. 3.50’nin üzerinde kaldığımız sürece 3.55 ve 3.60 seviyelerine yükseliş olabileceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017