Altın İçin Beklentim Değişti Mi?

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Hemen söylemek isterim ki, hayır!

Bir arkadaşımızın dün; "Merhaba hocam. Bir çok faktörü içinde barındıran şu kritik dönemde TV'lerde ve haber kanallarında çok fazla bilgi kirliliği var... Altınla ilgili bazı yerlerde 1.200'ü görecek diyor, bazı kaynaklar 900'ü kesin görür diyor. Bu nasıl bir çelişkidir? Sizin altın için 2016 öngörünüz nedir? Bu seviyelerden alım yapalım mı?" diye bir soru sormuş. 

Altın beklentim ile ilgili bugün verdiğim cevabımı sizlerle de paylaşmak istedim. Eski yazılarımı okuyan arkadaşlarımız görüşlerimi zaten biliyordur ama bir kez daha hatırlatmak ve yeni okuyacak olan kişilerin de görmesi için tekrarlıyorum. 

Altın trendleri uzun vadelidir. Borsa ve kurlar gibi kısa sürelerde değişiklik fazla olmaz. Ama ana trend içinde ara zikzaklar yapabilir. Fakat bu hareketler trendini bozmaz.

Özellikle strateji yazılarım içinde 20 Aralık 2012 tarihli olanı bir kez daha okuyunuz. O yazımda altın için 900 dolar ve altındaki fiyatları öngördüğümü göreceksiniz. Aradan geçen yaklaşık üç yıllık süre içinde altın, beklentimdeki gibi düşüş trendi yaşıyor. 1.046 dolar seviyesine kadar indi. Ancak yazımdaki ve arada benzer şekilde bir çok kez uyardığım yazılarımda dikkat çektiğim esas nokta şudur! Altın fiyatlarındaki asıl dip seviye, Fed faiz artışları artmaya devam edip, yüzde 5'ler civarına geldikten sonra, bu sefer olası enflasyon riskini kontrol etmek için, dolaşımdaki parayı geri çekmeye kalktıklarında, yani şu an yapılan varlık alımının tersine, varlık geri satımı yapılması kararı çıktığında yaşanacaktır görüşündeyim. 

Fed daha henüz faiz artışının ilk adımında. Bu sene için artışların çok fazla olmayacağı yönünde görüşleri okuyorsunuzdur. Ama bir süre sonra ekonomilerdeki düzelme belirtileri iyice artmaya başlayacaktır. O zaman da faiz artışları hızlanacaktır. Bu ne zaman olur derseniz,  Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nin 2017 ye uzattım dediği varlık alımını sonlandıracağı tarihlerden sonra Fed'in faiz artışları daha hızlanacaktır. Çünkü ECB varlık alımı yapıp, likiditeyi arttırırken Fed faiz artışlarını hızlandıracak olursa bu takdirde aşırı değerlenecek ABD Doları ABD ekonomisinin rekabet gücünü kaybetmesine neden olur. Bu dengeyi korumak için Fed faiz artışlarını bu sene daha az yapıp, asıl 2017 yılında ECB varlık alımı politikası sona erince hızlanacaktır. 

İşte, altın fiyatları bu faiz artışları ile ters oranlı hareket edecektir görüşündeyim. Yani Fed faiz artışı yapmayacağım dedikçe altında kısmi yükselişler görülecek ama her yükseliş satış fırsatı olarak kullanılacaktır. Çünkü sonrasında faiz muhakkak artacaktır. Faizlerin arttığı ortamda ekonomiler iyiye gidiyor demektir. O zaman paraya olan talep artar. Para talebi faizi artırır. Faizlerin arttığı ortamda atıl duran altında kimse durmak istemeyecektir. 

Fed, bana göre faizler yüzde 5'ler civarına geldiğinde, 4.6 trilyon dolar büyüklüğüne ulaşmış dolaşımdaki para hacmini kısmak isteyecektir. Paraya olan talebin ve faizlerin iyice arttığı o günlerde bir de Fed tahvil geri satımı yaparak bankalardaki nakit varlıkları geri çekmeye başlayınca, bu sefer bankalar ve fonlar kendilerine nakit yaratmak için altın fonlarından satışları hızlandıracaklardır. İşte o zaman altın gerçek dibi neyse onu görecektir. Ben bu seviyenin 900 dolar hatta daha altında olmasını bekliyor ve bunu da detaylı bir şekilde altın 2.500-3.000 dolar olur denen günlerden beri yazıyorum. Siz de tüm bu yazılarımı okudunuz. 900 dolar olur diyen bazı kaynakların en başında ben yer alıyorum. Hatta ilk yazan ben olduğumu düşünüyorum. Altın 1.900 dolar iken ilk kez ilgili yazımla bu görüşümü dile getirmiştim. Benden aylar sonra piyasa bu beklentiyi ifade etmeye başladı.

Kısacası altın için dip fiyat beklentilerinin şartlarını yazdım. Henüz bu şartlar oluşmadı. En az bu dediğim günlere 2 yıl daha var kanısındayım. Ama arada 1.200 dolar görülebilir mi? Görülebilir tabii. Çünkü bu şekilde ara fiyat artışlarını yapmaları gerekir ki, merkez bankaları, bankalar ve fonlar benim zamanında almakla yanlış yapıyorlar dediğim altın fonlarından satış yapabilme fırsatı bulsunlar. Bu ara yükselişler altın için süren ana düşüş trendini bozmaz. 

Altın 1996'daki 400 dolar seviyesinden 260 dolara düşerek yeniden 400 dolar seviyesini geçmesi tam sekiz yıl sürdü. Sonraki 8 yılda 1.900 dolar zirvesine ulaştı. Şimdi bu zirveden henüz 4,5 yıl civarı süre geçti. Yani önceki fiyat dönüş trend sürelerine bakarsak, beklentilerimdeki gibi 2-3 yıllık bir süre daha düşüş trendi sürecektir görüşündeyim. 

Tüm yazdıklarım nedeniyle orta ve uzun vadeli altın almayı ve-veya taşımayı tercih etmem. Fed faizleri ne zaman yüzde 5 civarında olur ve ne zaman Fed bankalara tahvil satmaya başlayarak nakit daraltıcı işlemlere başlar, işte o zaman altın alımı benim için uygundur. 

Şimdi siz karar verin, arada 1.200 dolar olur diye almak doğru mu değil mi? Eğer hakikaten 1.200 dolar görülecek olursa aradaki 90 dolar ciddi bir getiridir. Ama ben genel düşüncemi yazdım. Kararı siz vereceksiniz.

Teknik olarak 1.126 dolar ya da 1.138 dolar seviyesi bana göre güçlü ve kırılmayacağını beklediğim dirençlerdir. Bu dirençler kırılmadan 1.200 dolar hedefi ile altın almak teknik olarak hata olur görüşündeyim. Dün bu seviye görüldü. Hatta bu seviyeden düşüş yaşanması bile teknik olarak daha yüksek ihtimal diye düşünüyorum. 

Sanırım altın fiyatı hakkındaki beklentilerimi yeterince detaylı yazmışımdır diye düşünüyorum? 

NOT: Altın konusundaki eski tarihli görüşlerimi göreceğiniz iki yazımının linkini paylaşıyorum! 

''Altın Yatırımcıları Çok Üzebilir!'' 20/12/2012

''Altın(ons) İçin Dip Neresi?'' 03/11/2014

Saygılarımla...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019