Altın kritik bir noktada

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilimden kaynaklanan tansiyonun düşmesiyle gevşemeye başlayan altın için diğer bir kritik gelişme, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisindeki radikal yükseliş oldu. Negatif fiyatlanan sarı maden 1350-1325 dolar/ons bandını aşağı yönde kırarak yatırımcısını üzdü. Ancak, cuma günü kendini toparlayan altın 1323.40 dolar/ons son fiyatıyla kaybını yüzde 1.65 ile sınırladı. Tüm kıymetlilerin değer kaybettiği haftada gümüş yüzde 4.29, platin yüzde 2.35 ve paladyum yüzde 5.76 oranında düşüş yaşadı.

Altın 23 Nisan ile başlayan haftaya 1334.50 dolar/ons seviyesinden giriş yapmasının ardından Avrupa seansında sert satışa maruz kaldı. ABD kanadında 10 yıllık kağıtlarının getirisi psikolojik açıdan önemli bir seviye olan yüzde 3’ü yakalayınca, piyasalarda hemen yüksek enflasyon beklentisi hasıl oldu. Gün boyu süren satışlar altını 1322 dolar/ons'a kadar zorladı. Salı günkü seansta yukarı yönlü seyir izleyen altın 3 günlük düşüş periyodundan kurtulmaya çalıştı. ABD’den açıklanan yeni konut satışları 630 binlik beklentinin çok üzerine çıkarak 694 bin olarak kaydedildi. Güven endeksinde de ufak da olsa artış kaydedilmesi altındaki yükselişi sınırladı. Hafta ortasında altın tekrar ayı piyasasının etkisine girerek 1320 dolar/onstan düşerken, buna mukabil dolar endeksi 3.5 ayın zirvesine ulaştı. Küresel hisse senedi piyasalarının hareketlenmesi ve doların ivme kazanmasıyla altın üzerindeki baskı artarken, sarı maden Perşembe günü de kan kaybetmeye devam etti. ABD'nin dayanıklı mal siparişlerinde yükseliş, işsizlik haklarından yararlanma başvurularında düşüş gözlenmesiyle dolar endeksi zirvede gezerken, diğer yandan da Euro karşısında ivme kazanarak 1.21 seviyesine kadar uzandı.Bu yükselişte Euro’nun, Başkan Draghi’nin açıklamalarının ardından kayıp yaşamasının da payı vardı. Perşembe günü piyasaların takibinde olan Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısından faizlerde bir değişiklik kararı çıkmazken, aylık 30 milyar Euro harcanan net varlık alımlarının 2018 Eylül sonuna kadar devam edeceği açıklandı. Başkan, büyümenin önündeki risklerin dengeli olduğunu ancak küresel faktörlerle ilgili risklerin daha belirgin olduğunu belirtti. Enflasyonun halihazırdaki seviyesinin, parasal teşvike ihtiyacı gerekli kılmaya devam ettiğini özellikle ifade etti. Bu gelişmelerin akabinde altın son 5 haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1315.34 dolar/onsa kadar geri çekildi. Cuma gününe gelindiğinde ABD'nin büyüme rakamları beklentileri aşarak 2.3'ü kaydetti ancak önceki seviyenin üzerine çıkamadı. Altın, yatırımcısının desteğiyle 10 dolarlık alım görmesinin ardından 1323.40 dolar/ons’ta dengelendi ve yüzde 1.65 değer kaybından kaçamadı.

Altın sene başından bu yana 1360-1310 dolar/ons bandında sıkışmış durumda. Ocak ayında 1366.07 dolar/ons ile son 1.5 senenin en iyi seviyesini gördükten sonra bant içinden çıkamadı. Her ne kadar jeopolitik belirsizlikler üzerinden yukarı hamleler yapsa da diğer yandan yükselebilecek faiz oranlarının yarattığı korkuyla da baskılandı. Altın kendisinden atak bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmış durumda. Kısa vadeli yatırımcılar ağırlıklı olarak 1330-1350 dolar/ons bandında med-cezir yaşayan altının bu küçük çaplı hareketlerinden faydalanabiliyor. Daha uzun vadede altını tercih eden yatırımcılar için ise 1375 dolar/ons’un aşılması gerekiyor ki uzun soluklu olabilecek yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebilelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018