Altın ve grubu madenler eriyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

 

Geçtiğimiz haftaya alım hevesiyle başlayan altın, İspanya'da önemli bölgelerin kredi notunun kırılması ve ABD'de hayal kırıklığı yaratan bilançolarla, satışa döndü. FED tutanaklarının iyimser havasının kısa sürmesiyle dalgalanan altın, haftanın son günü ABD' den gelen ve beklentileri aşan büyüme verisi ile tekrar 1710.dolar/ons seviyelerine döndü. Ancak; önceki hafta olduğu gibi geçen hafta da, diğer emtia fiyatlarında yaşanan düşüşlere ayak uyduran altın, 1710.30 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda %0.66 oranında değer kaybetti.

Altın; yeni haftaya, 1721.10 dolar/ons seviyesinden, yukarı yönde istekli bir giriş yaptı. Avrupa kanadında, İspanya'nın yerel seçimlerinde hükümet başkanı seçilen Mariano Rajoy'un, ülkenin yardım almasının önündeki engelleri kaldıracağı yönündeki beklentiler, pariteyi 1.3072 seviyesine taşıdı. Altın, Euro/dolar paritesinin yukarı seyrinin de etkisiyle Salı gününün ilk saatlerinde, haftanın en iyi işlem fiyatı olan 1730 dolar/ons seviyesini test etti. Ancak; Bölge için; 17 üyenin oluşturacağı bankalar birliği ve tüm Avrupa Birliğini kapsayan müşterek bütçe için, anlaşma sürecinin yavaş olması ve Moodys'in, İspanya'da 5 bölgenin birden kredi notunu indirmesi, küresel ekonomiye dair endişeleri artırarak altın ve Euro'daki yükseliş trendini terse çevirdi. ABD'de bir bir açıklanan firma karlarının memnun edici olmaması, hisse senetlerinde yüzde 1'lik kayba neden olurken, emtialarda ve altın'da satışlar arttı. Altın; 1704 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek 50 günlük ortalamanın altına indi. Avrupa Bölgesi'nden açıklanan, Ekim ayı tüketici güven endeksinin de, beklentilerin tersine olumsuz gelmesi, paritenin 1.2950 seviyelerine kadar çekilmesinde etkili oldu. Çarşamba gününe de, ayı piyasası hakimdi. Altın, son 7 haftanın en kötü seviyesi olan 1698.85 dolar/ons'a kadar geriledi. Hindistan'da festival zamanı olması sebebiyle gerçekleşen fiziki alımlar ve Çin'den açıklanan pozitif imalat verisi, altın'ın da içinde bulunduğu emtialarda fiyatların düşüşünü sınırladı. Perşembe günü; piyasa oyuncularının yakın markajında, FED Açık Piyasa Komitesi toplantısı sonuçları vardı. Başkan Bernanke, ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekerken, kırılgan mali yapının da ayakta durabilmesi için desteğin süreceğini belirtti. Ayrıca; tarihi düşük seviyede bulunan faiz oranlarının da 2015 ortasına kadar düşük tutulacağını yeniledi. Altın; açıklamalar sonrası 1718 dolar/ons'a, parite 1.3024'e yükseldi.  Bu seviyelerden dolara gelen yoğun alımlar, pariteyi hızla aşağıya çekerken altın ve diğer emtia fiyatlarında gevşemeler yaşandı. Son işlem günü, küresel ekonominin sağlığına dair endişeler ve güçlenen dolar, altın'ı 1700 dolar/ons'a sürükledi. Emtia yatırımcılarının imdadına, ABD'den açıklanan 3.çeyrek büyüme verileri yetişti. Beklenenden daha iyi gelen büyüme verisi, küresel endişeleri hafifleterek emtia piyasasına ve euro'ya alım getirse de, haftalık bazdaki kayıplar, telafi edilemedi. Altın; grubu madenler, temel metaller ve ham petrol fiyatlarının da yaşadığı kayıplara eşlik ederek kapanışı 1710.30 dolar/ons'tan yaparken  haftalık bazda % 0.66 değer kaybetti. Parite; doların lehine %0.6 gerilerken, kıymetli madenlerden gümüş % 0.02, paladyum %5.03 ve platin %4.75 değer kaybetti. Temel metallerin topyekun değer kaybederken Brent petrolü fiyatı %0.43 geriledi.
Ekim ayının ilk haftasından itibaren düşüşe geçen altın, Amerika Başkanının seçimine odaklandı. Ekim ayında küresel büyüme endişeleri ile düşen kıymetli maden ve temel metal fiyatları, Kasım ayına da aynı endişelerle giriyor.  Bu hafta  altın için, 1700.dolar/ons seviyesi önemli. 1700.dolar/ons seviyesinin aşağı yönde kırılması, satışların yogunlaşmasına  neden olacaktır. Cuma günü açıklanacak istihdam raporu, haftanın en kritik gelişmesi olacak. Altın; bu hafta ağırlıklı olarak, 1680-1730.dolar/ons bandında, dalgalı bir seyir izleyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018