Altın yatırımcısının hevesini kırdı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Son dönemde düşme eğiliminde olan altın, piyasaları etkisi altına alacak majör gelişmelerin eksikliği ve fiziki talebin yetersizliğinden dolayı fiyat bandını korumakta zorlanıyor. Geçtiğimiz haftaya 1230 dolar/ons üzerinde yukarı yönde istekli başlayan kıymetli maden ilk günden ayı piyasasının etkisine girdi. Hafta sonuna doğru 1235 dolar/onsu zorlasa da seans, dolar lehine devam etti ve altın 1218 dolar/onsa kadar düşüş yaşadı. Son gün açıklanan ABD'nin 2. çeyrek GSYH rakamları beklentilerin altında kalarak can simidi olunca altın tekrar yüzünü yukarı dönerek kendini 1225 dolar/ons üzerine attı. Kıymetli maden 1224.20 dolar/onstan kapanarak önceki haftaya göre değer elde edemezken, gümüş ve PGM haftayı kazançlı kapattı. Gümüş yüzde 1.30, Platin yüzde 3 ve Paladyum yüzde 6.14 oranında getiri elde etti.

Haftanın öne çıkan gelişmelerine yakından bakacak olursak, salı günü gerçekleşen, Başkan Trump’ın, Avrupa Birliği Komisyon lideri Juncker’la olan toplantısı ilk göze çarpıyor. ABD, Avrupa Birliği'nden ithal edilecek otomobiller hususunda yüksek gümrük tarifesiyle tehdit etmişti. Altın haftanın en kötü işlem fiyatını 1215.80 dolar/onsla kaydetmesinin ardından, gelen tepki alımlarını karşılayarak 1230 dolar/onsa uzandı. Perşembe günü ABD’nin kritik verilerinden dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklandı. Bazı kalemler beklentilerin altında kalsa da, öne çıkan bazı sipariş kalemleri piyasaları hareketlendirdi. Diğer yandan doların, özellikle yuan karşısında değer kazanması dolarla fiyatlanan emtiaları etkiledi ve zaten kırılgan olan altın bu kez gün boyu satış yönünde fiyatlandı. Cuma günü, haftanın en önemli datası olan ABD'nin 2. çeyrek GSYH verisi, %4.2 beklenirken %4.1 olarak gerçekleşti. Tüketim ise %4.0 ile beklenti %3.0’ün üstünde. Altın, veriyi lehine kullanarak düşüş hareketinden sıyrıldı ve kapanış itibariyle kırmızıda kalmaktan kurtuldu.

Altında beklentimiz yukarı yönde. Kapanış itibariyle 1240 dolar/onsu geçerse ikinci istasyon 1270 dolar/ons olarak görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018