Altın yine sepette

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Kıymetli metallerin topyekun değer kazandığı haftada, altın ABD'nin enflasyon rakamlarının etkisinde ve hatta ona rağmen yatırımcıların tercihi olarak 1360 dolar/onsu aştı. Haftalık bazda yüzde 2.37 oranında kazandırdı. Gümüş yüzde 1.9 platin yüzde 3.45 ve paladyum yüzde 8 değerlenerek yatırımcılarını sevindirdi.

Haftaya 1316 dolar/onstan adım atarak yukarı istekli grafik çizmeye başlayan altın, salı günü dolardaki değer kaybından nemalanarak yükselişini sürdürdü. Piyasaların odağında Trump’ın bütçe rakamları vardı. Başkanın 2019 yılı mali planını kongreye sunmasının ardından rezerv para değer kaybına uğrarken parite 1.2350 seviyesinin üzerine çıktı. Bütçede öngörülen plan 10 yıl içerisinde yaklaşık 700 milyar dolar tasarruf edilmesi şeklindeydi. Altın 1335 dolar/onsa kadar ilerlerken asıl hamlesini çarşamba günü ABD'nin enflasyon rakamlarının etkisinde yaptı ve gün içinde 40 dolarlık sıçrama yaşadı. Verinin açıklanmasından evvel 10 dolarlık satış yiyen altın aynı saat içinde hızla yükseldi.

Ülkenin TÜFE rakamları yıllıkta beklentileri aşarak yüzde 2.1 gelirken, aylık bazda da yine beklentileri sollayarak yüzde 0.5 olarak açıklandı. Ayrıca perakende satışlarda da düşüş yaşandı ve bu düşüş Şubat 2017’den bu yana görülen en sert düşüş olarak kayda geçti. Altın 1352 dolar/onsa kadar yükselmesinin ardından perşembe günü fiyatları sindiren yatırımcılarla yatay seyretti. Cuma gününe gelindiğinde 1361.80 dolar/onsla son 3 haftanın zirvesine ulaşan altın, ABD'nin oldukça yüksek açıklanan konut başlangıçları rakamlarının da etkisiyle kan kaybederek 1344 dolar/onsa kadar geri çekildi. Seans sonunda 1348.80 dolar/onstan dengelenen altın, yatırımcısına yüzde 2.37 oranında kar ettirdi. Euro/dolar paritesi 1.2550 seviyesinden dönerek 1.2406’a kadar gevşediyse de haftayı yüzde 1.3 oranında yukarıdan kapattı.

ABD’de enflasyon verisi FED’in hedeflerine hizmet edecek şekilde açıklanırken, yükselen enflasyon karşısında kendini korumak isteyen yatırımcılar ise altına yöneliyor. Pazartesi günü ABD piyasalarının kapalı olmasından dolayı altın salı gününden itibaren yukarı yönlü hareketini devam ettirebilir. 1370 dolar/onsa kadar sürebilecek alımların akabinde kar satışları da kaçınılmaz olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar