Amerika Anonim Şirketi

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

0Ben Amerika’nın bir proje devleti, daha doğrusu devletmiş gibi yönetilen bir holding olduğuna inanıyorum. Halka açık, 4 yılda bir kasım ayında genel kurulu yapılan 300 milyon ortağı olan bir şirket.

Devletçilik oynayan bir şirket…

Dolayısıyla Beyaz Saray’da alınan ve dünyayı derinden etkileyen tüm kararların da şirket mantığında alındığını düşünüyorum.

Bunu hemen otomobile bağlarsak, Donald Trump, AB’den ABD’ye ihraç edilecek otomobillere ek vergi getirebileceğini açıkladı. Konunun temelinde ise şu gelişmeler yatıyor. Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yapılan toplantıda Amerikalı çelik ve alüminyum üreticileriyle bir araya geldi ve ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesine karar verdiğini açıkladı. Bunun arkasında ülkenin çelik lobisinin olduğunu yazmama gerek var mı?
Daha sonra da hemen eklemeyi, masa altından beyzbol sopası çıkarıp, Eski Kıta’ya ayarı da “Eğer benim bu kararıma karşı AB de vergi artışı önlemleri alarak, benim firmalarımın Avrupa’ya mal satmasını zorlaştırırsa, ben de Avrupa’dan ABD’ye serbestçe gelen otomobillerin önüne vergi engeli koyarım” sözleriyle verdi.

Sarı saçlarını, aldığı prostat ilacına borçlu olan Trump’ın aklına neye borçlu olduğunu kimse bilmiyor. Ama, böyle bir adımı atması halinde, tepişen fillerin altında ezilen çimen olacağımız da garanti. Otomotiv ülkemizin bir numaralı ihracatçı sektörü yaklaşık 26 milyar dolarlık dış satım yapıyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 80’i başta Almanya olmak üzere AB’nin başat ülkelerine gidiyor.

ABD’ye doğrudan yaptığımız ihracat ise henüz çok yüksek olmasa da artış sevindiriyor. Zira, geçen aralık ayında önemli ihracat pazarlarından ABD'ye yönelik yüzde 70'lik artış dikkat çekti. ABD'ye yönelik yüksek oranlı ihracat artışında binek otomobiller ihracatının yüzde 49, yan sanayi parça ihracatının da yüzde 11 artması sevindirici bir gelişme.

Trump’ın bu çıkışının hayata geçmesi gerek bizim doğrudan ihracatımız, gerekse dolaylı ihracatımıza önemli bir darbe vuracaktır.

Başta da belirttiğim gibi ABD’yi bir şirket olarak görmek gerekiyor, Trump da CEO…

Dolayısıyla konuştuklarının arkasında çok fazla bir derinlik de aramamak lazım, bugünün şartlarında ekonomik olarak uygun gördüğü adımı tek taraflı atsa bile, eğer AB, dik durabilirse kazananın Eski Kıta ve dolaylı olarak da biz olacağını söylemek mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018