Antonov’a ASELSAN sistemi geliyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünyanın en köklü uçak şirketlerinden biri Antonov. Kurulduğu 1946’dan bu yana 22 binden fazla uçak üretti. Sovyet Birliği’nin efsane şirketi, 1988’de ürettiği An-225 ile dünyanın ilgi odağı oldu. Uzay mekiği taşımak için üretilen An-225, geçtiğimiz aylarda yine gökyüzündeydi. Dağılma süreciyle üretimin yapıldığı Ukrayna’ya kalan Antonov’un o efsane uçağı Kiev’den hareket etti ve 1 haftada 3 ülkede mola vererek Avustralya’ya indi. Sadece Avustralya’da 15 bin kişi uçağın inişini izlemek için piste geldi.

Görüşmelere İTÜ heyeti de katıldı

Bu tarihi ve köklü şirket, Türkiye’nin savunmada en önemli temsilcisi ASELSAN ile mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen 1’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda bir araya geldi. Antonov’un sistemlerinde ASELSAN ile işbirliği yapılmasına yönelik ön mutabakat anlaşması imzalanmıştı. İşte geçtiğimiz hafta Kiev’de Antonov ile ASELSAN yönetimi bir araya geldi. Ancak anlaşmanın bir tarafı daha vardı; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ). Hatta İstanbul Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu sosyal medya hesabından “Ukrayna’da ASELSAN ve Antonov ile potansiyel ortak projeleri konuşuyoruz. Güzel şeyler olacak inşallah…” sözleriyle duyurdu işbirliğini.

İşte o işbirliğinin detayları netlik kazandı. ASELSAN’ın ürettiği havacılık elektroniği ve oto pilot sistemleri Antonov’un üreteceği uçaklarda kullanılacak.

1.22 milyar dolarla 67’nci şirket oldu

Aralık ayının ortasında Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) dünya savunma sanayisinin geleneksel sıralamasını açıkladı. İşte o raporda ilk 100 şirket arasında yer alan iki Türk şirketinden ASELSAN 1.22 milyar dolarlık satışıyla 5 sıra birden yükselerek 67’nci olmuştu. Bir diğer Türk şirketi TAI ise 1.12 milyar dolarla kendine 76’ncı sırada yer bulmuştu. ASELSAN gelecek dönemde daha da etkin işbirliklerine imza atacak.

Havacılık sanayisi bir dönüm noktası bunun için…

Antonov gibi köklü şirketler de hem işbirlikleri hem de teknoloji transferi konusunda önemli bir dönemeç…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar