Antrepocular sorunun çözümünü bekliyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Son günlerde artan kur antrepoculara da maliyet yüklüyor.

Uzunca bir süredir döviz kurunda yaşanan istikrarsızlığın etkileriyle, hemen tüm sektörlerde olduğu gibi, antrepo işletmelerinde de maliyet kalemlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve harcamaların en az düzeye çekilmesi zorunluluğu ortaya çıkmış bulunuyor.

İrili ufaklı birçok antrepo işletmesi, döviz artışının da getirmiş olduğu etkilerle ayakta kalma mücadelesi verdiklerini müşahede etmek hiç de zor değil.

Antrepo işletmelerinin 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun 98 ve Gümrük Yönetmeliği'nin 526 /1'inci maddesi uyarınca, antrepoya alınan eşya için tahakkuk edebilecek gümrük vergilerine yönelik, gümrük idaresine döviz cinsinden verilmiş olan teminat mektuplarının, önce ki yıllarda düşük kur üzerinden Türk Lirası’na çevrilmiş olması nedeniyle, bu tür teminat mektuplarının artan döviz kuru üzerinden güncellenmesi gereği ortaya çıkmış bulunuyor.

Her ne kadar, yönetmeliğin 496'ncı maddesi gereğince gümrük idarelerine verilmiş olan teminatların, kısmen veya tamamen aynı değerde ki başka bir teminat ile değiştirilmesi mümkün ise de, ilgili bankalar tarafından uygulamaya sokulan formalitelerin yoğunluğu nedeniyle, teminat değiştirme işleminin pratik biçimde uygulanması verimli olamıyor.

Gümrük idareleri, Gümrük Yönetmeliği'nin Kabul Olunacak Teminat ve Değerlendirilmesi başlıklı 495'inci maddesinin 1/f bendi “ Merkez Bankası tarafından kabul edilen ve bu Bankanın belirlediği döviz kuru üzerinden hesaplanan dövizler “ maddesi uyarınca işlem tesis etmekle birlikte, Yılın belirli dönemlerinde, döviz bazlı teminat mektuplarının kur oranlarının, yükümlünün yazılı taleplerine istinaden, sistem üzerinden güncellenmesi ile bu konuda ki yakınmaların önüne geçilmesi mümkün olacağı anlaşılıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın bu konuyu da gözden geçirmesi ve realiteye uygun bir çözüm üretmesi talebi sıkça dillendiriliyor. Antrepocuların bakanlık kapılarının aşındırılmasına gerek kalmadan umarım sorun çözülür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar