Arçelik, Karpatlar’a Sanayi 4.0 üssü kurdu

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye, Karpatlar’a teknoloji transferi yaptı. Dünya Ekonomik Forumu tarafından Sanayi 4.0’a uyum alanında dünyadaki ilk 10 tesisten biri seçilen Arçelik’in Romanya’daki çamaşır makinesi fabrikası bu yılın sonuna kadar 550 kişiye istihdam sağlayacak.

Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik, 2002 yılında Arctic markasını satın alarak girdiği Romanya’da Endüstri 4.0 standartlarında yeni akıllı çamaşır makinası fabrikası kurdu. 2016’da kararı alınarak geçen yıl faaliyete başlayan ve bütün teknolojinin Türk mühendisler tarafından geliştirildiği fabrika, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından küresel ölçekte yapılan ‘Global Lighthouse Network’ seçmelerinde 2019 yılında ilk 10 fabrika arasına girdi ve dünyanın en gelişmiş üretim merkezleri arasında yer aldı. Tasarımda yer alan mühendislerin yüzde 80’i Türklerden oluştu.

Romanya’nın Ulmi kentinde bulunan, bu yılın sonuna dek 550 kişinin çalışacağı Sanayi 4.0 uyumlu tesiste incelemelerde bulunmak üzere Arçelik’in davetlisi olarak bir grup gazeteciyle birlikte dün Romanya’daydık.

Tesisin inşaatı robatlardan

Fabrikadaki incelemelerimiz sırasında bir sunum yapan Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, tesisin 150 milyon euroluk yatırımla hayata geçirildiğini söyledi. Avrupa’nın otomasyon seviyesi en yüksek beyaz eşya üretim tesisi olan fabrikada makine öğrenmesi, siber fiziksel sistemler, veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti uygulamaları yer alıyor. Dijital ve robotik teknolojilerle donatılan fabrikanın montaj sürecinde 140’a yakın robot görev alırken, 22 bin noktadan gerçek zamanlı toplanan veriler analiz edilerek üretim süreçleri uyumlu hale getiriliyor. Operasyonların yüzde 70’den fazlası kendi karar veren ve kendi kendine yöneten sistemlerden oluşuyor. Üretimde kalite kontrol yüzde 100 tam otomatik görsel zekâ uygulamaları ile yapılıyor. Yüksek otomasyon seviyesiyle fabrikada verimlilik yüzde 30 oranında artıyor.

‘Üretimin Kutup Yıldızı olacak’

Arçelik’in dünya genelinde 23 üretim tesisi bulunduğunu ve üretimin yarısının Türkiye dışında bulunduğunu belirten Oğuzhan Öztürk, “Çünkü beyaz eşyanın pazara yakın olması lazım. Buradan Berlin’e buzdolabı veya çamaşır makinesi yollamak, İstanbul’dan Konya’ya yollamak gibi. Avrupa topluluğu içerisinde olmanın avantajı” dedi. Bu fabrikayı diğer bütün tesislerden ayrı olarak “kutup yıldızı” olarak nitelendirdiklerini belirten Öztürk, “Yeni sanayi devriminin en gelişmiş uygulamalarını barındıran akıllı fabrikamız, beyaz eşya sektörü açısından bir kutup yıldızı olacak. Türkiye’deki mühendislerimizin geliştirdiği teknolojilerle donattığımız akıllı fabrika, verimliliği artırıp maliyetleri düşürürken, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verecek ürünleri geliştirmemiz için daha fazla hız ve esneklik de kazandırıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK TEDARİKÇİLERLE ÇALIŞIYOR

Romanya’da Türkiye’den 80’den fazla tedarikçiyle çalıştıklarını vurgulayan Oğuzhan Öztürk, Arçelik’in yeni fabrikasının dünyanın ikinci büyük üreticisi konumundaki Türkiye beyaz eşya sanayisi için de önemli bir değer olduğunu vurguladı. Öztürk, şu bilgileri verdi: “Buradan tüm Avrupa’ya ve diğer Arçelik iştiraklerine ürünlerimizi sevk edeceğiz. Yıllık üretim kapasitesi 2020’de 2.2 milyon adete ulaşacak olan fabrikamızdan 85 ülkeye ihracat yapacağız. Fabrikamızı kuş sürülerinin göç yollarını etkilemeyecek şekilde konumlandırdık. Enerji ve su tasarrufu ile düşük işletme maliyetli bir tesis inşa ettik. Yeni fabrikamız konvansiyonel üretim teknolojilerine sahip işletmelere göre ürün başına ortalama yüzde 28 daha az elektrik tüketecek. Yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği ve enerji yönetimi uygulamaları ile yıllık 540 ton karbondioksit salımını engellemiş olacağız. Kurulan atıksu arıtma tesisi ve yağmur suyu toplama sistemimiz sayesinde 450 hanenin yıllık tüketimine eş değer suyun geri kazanımını sağlayabildiğimiz fabrikada enerji ihtiyacımızın yüzde 8’ini güneş enerjisinden karşılıyoruz. Ayrıca akıllı aydınlatma sistemi ile yüzde 70 enerji verimliliği sağlıyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar