Arılarla dünya markası olmak

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

1980’de kurulan Balparmak, 1991’den beri pazar liderliğini kimseye kaptırmıyor. 

2017’de 230 milyon TL ciro elde etti, 2.8 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kuruluş, bu yıl iç pazarda 320 milyon TL’lik satış yapmayı, ihracattan 4 milyon dolar elde etmeyi hedefliyor
Marka bilinirliği yüze 99 olan Balparmak, pazarlama, inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Her yıl, cirosunun yaklaşık yüzde 2.8’lik bölümünü Ar-Ge’ye ayırıyor. Şirketin, 2016’da 3 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen Ar-Ge Merkezi, bal ve diğer arı ürünleri alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilk ve tek merkez konumunda. 

Dijital sistemlerle kontrol

Balparmak balın kaynağından kaliteli olarak tedarik edilmesi ve verimliliğin artması için, üreticilerle birlikte çalışmalar yürütüyor. 2015 yılında başlattığı Arıcım Projesi'yle, 13 bin arıcının bilgileri dijital ortamda kayıt altına aldı. Sistem, barkodlar aracılığıyla, ürünlerin kalite kontrolünü, sevkiyat, teslimat, depolama ve üretim safhalarının tüm ayrıntılarını izleme imkanı sunuyor. 

Balparmak, dünyadaki bal üreticisi markalar arasında altıncı sırada yer alıyor. Avrupa’dan Çin’e kadar pek çok gelişmiş pazara ihracat yapıyor. Markanın yaratıcısı Özen Altıparmak arılara ve bala aşık bir iş adamı olarak, Türkiye’de üretilen balı en kaliteli biçimiyle dünyaya satacak bir altyapı kurdu. Şimdi de, bir Türk gıda markasının dünyadaki başarı öyküsünü yazmaya hazırlanıyor.

Dünya Kupası'nı Louvre Müzesi Mona Lisa’yla kutladı 

Fransa’nın Louvre Müzesi Fransa’nın UEFA 2018 Dünya Futbol Şampiyonluğunu kutlamak için Mona Lisa’ya takım forması giydirdi.

Tıp fakültesi öğrencileri tarım işçilerinin hizmetinde

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), yıllardır üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini artırmak amacıyla “Hayal Edin Gerçekleştirelim” başlıklı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Öğrenciler fikirlerini sunuyorlar, birinciliği kazanan grup, KKB’nin desteğiyle projelerini gerçekleştirme imkanı buluyor. 

2015 yılının Büyük Ödül kazanan projesi üç yıldır devam ediyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Sılasu Arıkan ve Pırıl Yıldız tarafından sunulan “Sen Oradaysan Biz De Oradayız” projesi kapsamında, mevsimlik tarım işçileri sağlık taramasından geçiriliyor ve tıbbi destek sağlanıyor.

Projenin ilk adımı, Temmuz 2015’te atıldı. Acıbadem Üniversitesi’nden 9, Yeditepe Üniversitesi’nden 3 uzmandan oluşan 12 kişilik proje ekibi Adana’nın Yüreğir ilçesindeki farklı köylere gitti. KKB tarafından sağlanan lojistik destekle işçilerin sağlık taramasını yaptı. İkinci faz 2017’de, yine Adana’da gerçekleşti.

Bu yıl, projeyi Acıbadem, Mersin, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Gaziantep ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültelerinden gelen 30 öğrenci sahiplendi. KKB’nin temin ettiği yardım çadırında öğrenciler bu hafta mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerin sağlık taramalarını yapıyorlar. Çocuklarla oyunlar oynuyorlar, sağlıklı el yıkama gibi hijyen kurallarını öğretiyorlar. 
Yarışmanın jüri üyesi olarak, Salı günü Adana’ya gittim ve çalışmaları sahada gördüm. Gönüllü gençlerimizle gurur duydum. Türkiye’deki yaşıtlarına örnek olmalarını diledim. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar