Arter, Dolapdere’yi sanatla hayata döndürecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, “Koç Holding kurumsal olarak sadece değişime uyum sağlayan değil, aynı zamanda, ‘değişimi değiştiren’ bir bakış açısına sahip oldu her zaman. Arter de işte bu genetiğin bir yansıması” diye başlıyor sözlerine ve şöyle ekliyor: “Arter sürdürülebilir yapıda bir çağdaş sanat kurumu olarak, herkes için erişilebilir bir kültür ve yaşam platformu oluşturmayı hedefliyor.” 2010 yılında İstiklal Caddesi’nde açılan Arter burada hayata geçirdiği 35 sergi ve 37 yayının ardından, şimdi de, sergiler, etkinlikler, öğrenme, film ve yayınlardan oluşan çok disiplinli programıyla 13 Eylül Cuma günü Dolapdere’deki yeni binasının kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Koç Holding ve Arter Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un toplantıya gönderdiği mesajda da belirttiği gibi, Arter, yeni binası ile “herkese sanatla özgürce karşılaşabileceği bir ortamı mümkün kılmayı, çocukları yaratıcı düşünce ve sorgulama becerisinin dinamikleri ile donatmayı; yetişkinlerin de sanata erişim ve katılım hakkını yaygınlaştırmayı” hedefliyor.

Arter’in yeni binasının açılışının arka planında ise, Vehbi Koç Vakfı’nın 2005 yılında oluşturulan strateji doğrultusunda attığı kararlı adımlar yatıyor. Melih Fereli’den dinliyoruz bu süreci: “Vehbi Koç Vakfı’nın çağdaş sanata odaklanan bu stratejik planının başlangıçtaki amacı bir ‘müzeler kampüsü’ kurmaktı; bu kapsamda Büyükdere’deki Sadberk Hanım Müzesi’nin Türk-İslam ve Arkeolojik koleksiyonlarına tahsis edilecek iki bina ve Arter’in çağdaş sanat koleksiyonu için de üçüncü bir binanın farklı uluslararası mimarlar tarafından tasarlanması öngörülmekteydi. Ancak kent merkezine yakın uygun bir alan bulunamaması sebebiyle süreç içerisinde ‘müzeler kampüsü’ fikrinden uzaklaşıldı. Bunun üzerine kentin merkezinde Dolapdere mevkiinde Irmak Caddesi üzerinde Koç Ailesi’ne ait ve o dönemde zemin katı Otokoç’un satış ve servis şubesi olarak kullanılan eski fabrika en akılcı seçenek olarak kabul gördü. Arter’in yeni binasının mimari projesi 2013 yılında açılan davetli yarışmayı kazanan İngiliz Grimshaw Architechts tarafından hazırlandı. 2015 yılında başlayan inşaat, 2018 sonunda tamamlandı.”

Bin 350’den fazla yapıt

Arter, bugün Türkiye’ye sürdürülebilir bir kültür-sanat kurumu ve müze işlevleri içermek üzere tasarlanmış bir kültür yapısına sahip. 2007 yılından bu yana Vehbi Koç Vakfı çatısı altında oluşmakta olan çağdaş sanat koleksiyonunun yönetimi yeni binanın açılışı ile Arter Koleksiyonu adını alıyor. Koleksiyonda 1960’lardan günümüze çağdaş sanatın farklı tavır ve pratiklerini örnekleyen resim, heykel, fotoğraf, video, film, yerleştirme, ses, ışık ve performans gibi çeşitli mecralarda üretilmiş yapıtlar yer alıyor. Arter Koleksiyonu’ndaki 1350’den fazla yapıt aynı zamanda dünyanın önde gelen sanat kurumları tarafından ödünç alınmaya ve farklı coğrafyalardaki sergilerde izleyiciyle buluşmaya da devam edecek.

Taşınmak isteyenler, Arter’den sonra vazgeçtiler

Farklı sanatsal disiplinleri bir araya getiren, yaratıcılığı tetikleyen, herkese açık, dinamik ve çok disiplinli bir programlama yapısına olanak sağlayacak bir bina şeklinde inşa edilen Arter, görsel ve fiziksel olarak birbirlerine açılarak bağlanan mekânlardan oluşuyor. Bu kapsamda önemli bir diğer konu da, Arter’in bulunduğu bölge açısından olumlu bir değişime öncülük edebilecek olması. Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, Arter’in dışadönük bir yaklaşımla, etrafıyla bağlar kuran sanatsal ve sosyal bir buluşma noktası olarak tasarlandığını söylüyor. Dolapdere’ye gelme fikrini aldıktan sonra bölgeyi mercek altına aldıklarını kaydeden Fereli, şunları anlatıyor: “Mahalle ve mahalleli ile kurduğumuz ilişkiyi geliştirmeyi hedefliyoruz. Komşu Kart projesi ile mahallede yaşayanlarla toplantılar yapacağız. Aidiyet hissini kazandırmak istiyoruz. Nitekim biz gelmeden önce Dolapdere’den taşınmak isteyen insanlar, taşınmaktan vazgeçtiklerini söylüyorlar. Amacımız, burada yaşayan insanların hayata dönmesine destek vermek.” Bu arada Koç Topluluğu şirketlerinden Tüpraş, 5 yıl boyunca Arter’in kurumsal sponsorluğunu üstleniyor. Bu sayede, 24 yaş ve altındaki gençler, Arter sergilerini her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilecekler. 2 Ocak 2020’ye kadar ise sergiler herkes için ücretsiz..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar