ATÜ: Houston çekiliyoruz!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Artan dolar kuru sadece Türkiye’de değil, ABD’de de kiralarda sıkıntı yaratıyor. Özellikle bir Türk şirketini. Türkiye’nin en büyük duty free şirketi olan TAV Havalimanları’nın iştiraki ATÜ Duty Free, ABD’den çekilme kararı aldı. Nedeni ise bulunduğu havalimanındaki trafiğin az olması ve yüksek bedelli kiralar. Bilindiği üzere 2015 yılında TAV’ın şirketi ATÜ Duty Free, ABD'deki Houston George Bush Havalimanı'nda bulunan yaklaşık 829 metrekarelik duty free alanını 10 yıl süreyle işletme hakkını kazanmıştı. ABD'de yolcu sayısına göre 11’inci büyük havalimanı olan Houston George Bush Havalimanı'nda ATÜ’nün, A ve D terminallerinde 8 dükkanında bulunuyordu. İhale 10 yılı kapsıyordu ve 2025 yılında sonuna kadar hak tanıyordu. İşler yolunda gitmeyince ATÜ, zaman dolmadan ayrılma kararı aldı. Edindiğim bilgilere göre Önce A ve B terminallerindeki mağazalar kepenk indirdi.

26 Eylül’de de ATÜ ve havalimanı işletmecisi Houston Airport Systems (HAS), arasında görüşmeler tamamlandı ve belirli bir ödeme karşılığında iptal kararı alındı.

Bir Türk şirketinin ilk kez duty free mağazası alanında ABD’de girdiği bu proje 3 senesini doldurmadan sona erdi. 2015’teki o anlaşmada ABD'de havalimanı duty free operasyonu için tercih edilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Türkiye’den çıkan bir marka olarak ABD gibi bir ülkede kıyasıya rekabet ederek Houston George Bush Havalimanı'nda 10 yıl süreyle duty free işletmesine ilişkin ihaleyi kazandık” demişti.

8 ülkede 128 mağaza işletiyor

2000 yılında TAV Havalimanları Holding ve Unifree Duty Free / Gebr. Heinemann’ın birlikte kurduğu ATÜ, Şu anda, dünya çapında 8 ülkede 21 havalimanına uzanan ve 32 bin 500 metrekarelik bir satış alanını kapsayan 128 mağaza işletiyor. Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Bodrum Milas ve Alanya Gazipaşa havalimanlarında faaliyet gösteren şirket, Gürcistan’da Tiflis, Batum ve Kutaisi, Makedonya’da Üsküp ve Ohrid, Letonya’da Riga, Tunus’ta Carthage, Monastir, Enfidha, Djerba, Sfax, Tozeur ve Tabarka, Suudi Arabistan’daki Medine, Umman’da, Salalah U havalimanlarında faaliyet gösteriyor.

Merkezi İstanbul’da olan ATÜ Duty Freei, dünya çapında 2 bin 700’den fazla kişiyi istihdam ediyor ve yılda 79 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. ATÜ, son operasyonu Houston’dan çekilerek bir anlamda Amerika kıtasından da geri adım atmış oldu. Bir anlamda uzay filmlerinde karşılaştığımız, NASA’nın merkezine hitaben söylenen “Houston” ifadesine TAV, “çekiliyoruz”u ekledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar