Avrupa’nın en iyileri: HEC Paris ve IE Business School

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

Financial Times, 10 yıldır Avrupa’nın en iyi işletme okullarının listesini yayınlıyor. Bu sene, 19 Avrupa ülkesinden 75 işletme okulunu kapsayan liste geçtiğimiz günlerde açıklandı. Listenin ilk sırasını iki işletme okulu paylaştı: Fransa’dan HEC Paris ve İspanya’dan IE Business School. Sonuçlara ilişkin değerlendirmede geçtiğimiz yıl birinciliği kaybeden HEC Paris’in bu sene yeniden ve çok daha güçlü bir şekilde eski yerine döndüğü ifade edildi.

Listede HEC Paris ve IE Business School’u London Business School (İngiltere), Esade Business School (İspanya), Insead (Fransa), Iese Business School (İspanya), University of St Gallen (İsviçre), SDA Bocconi (İtalya), IMD (İsviçre), Rotterdam School of Management Erasmus University (Hollanda) takip ediyor.

Değerlendirmeler sadece lisans düzeyine yönelik değil elbette. Çalışma kapsamında, okulların MBA ve Executive MBA programları da derecelendiriyor. MBA programları arasında ilk üçte yer alan okullar: London Business School, Insead ve Iese Business School. Yine bu üç okulun MBA programlarının mezunlarının diğer MBA programlarına göre daha yüksek ücret aldıkları gözlemlenmiş.

Executive MBA programlarında ise ilk üçte Insead, London Business School ve HEC Paris yer alıyor. Diğerlerine göre en yüksek ücreti alan EMBA mezunları ise sırasıyla Insead, HEC Paris ve London School of Economics and Political Science’dan.

Hangi programdan mezun olanlar daha çok kazanıyor?

Söz konusu programlardan mezun olduktan sonraki üç yıllık sürece bakılarak alınan ücretler de değerlendirilmiş. Almanya’da yönetim mastırı programlarından mezun olanların ortalama 70 bin dolar, İspanya’daki programlardan mezun olanların 69 bin dolar, İsviçre’deki programlardan mezun olanların ise 65 bin dolar kazandıkları görülüyor. MBA programlarına bakıldığında ise, Fransa’da MBA programlarından mezun olanlar ortalama 145 bin dolar –en çok da Insead sayesinde-, İspanya’da 144 bin dolar kazanıyorlar. İspanya’nın EMBA mezunları ortalama 174 bin dolar, İngiltere’nin EMBA mezunları 170 bin dolar alıyorlar.

Araştırmanın sonuçları, Avrupa işletme okullarının 2013 yılı performanslarının oldukça olumlu olduğunu ortaya koyuyor. Beş yıl süren belirsizlik ve gerileme sürecinden sonra 2014 yılının Avrupa işletmecilik eğitimi açısından yeni başlangıçlar anlamına geleceği ifade ediliyor. Bunun en önemli işaretlerinden birisi olarak da, son aylarda Avrupa’nın önde gelen işletme okullarının ABD’den transfer ettikleri profesör sayısındaki artış gösteriliyor.

Portekiz’de bulunan Nova School of Business and Economics’in Dekanı João Amaro de Matos, Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen bu sene deniz aşırı ülkelerden gelen öğrenci başvurularında yüzde 50 oranında artış gözlemlendiğini ifade ediyor. Ancak mastır programlarına ilgi yoğun olsa da HEC Paris Dekanı Bernard Ramanantsoa “Birçok Avrupa işletme okulu için önde gelen, MBA programlarıdır” diyor.

Ayrıca Güney Amerika ve Asya ülkelerinde artan iş olanakları Avrupa’nın önde gelen okullarını bu bölgelere yönelik işbirliklerine de yöneltiyor. Bu bölgelere yönelik organizasyonlarda LBS, Iese Barcelona, HEC Paris, Insead Fontainebleau, IMD Lausanne, Rotterdam School of Management birlikte organizasyonlar gerçekleştiriyorlar.

SPK’dan üniversite öğrencilerine eğitim seminerleri

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üniversite öğrencilerine yönelik olarak 27-31 Ocak ve 03-07 Şubat tarihlerinde “Sertifikalı Eğitim Seminerleri” düzenleyecek. 2 Aralık tarihinde başlayan başvurular, 13 Aralık Cuma günü sona erecek. Seminer programı 27 ve 31 Ocak ile 03 ve 07 Şubat tarihleri arasındaki beşer işgünlük sürede sabah ve öğleden sonra grubu olmak üzere ders anlatımı ve örnek olay incelemesi şeklinde gerçekleşecek. Başvurular, sadece internet üzerinden alınacak. www.spk.gov.tr adresinden yapılabilecek başvuruların sonuçları kura çekimi ile tespit edilecek ve adaylara 18 Aralık Çarşamba günü bildirimde bulunulacak. Seminer, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Ankara merkez binasında ve İstanbul Temsilciliği’nde yapılacak. Adayların büyük çoğunluğu Ankara’da seminere kabul edilecek. Adaylar Ankara-İstanbul şehir tercihlerini başvuru esnasında yapacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar