Avustralya'dan Çanakkale törenleri için 'terör' uyarısı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

DÜNYA Gazetesi’nde 9 Ocak’ta bir haber paylaşmıştık. 'Anzaklar Çanakkale’den vazgeçiyor!' başlığıyla yer alan haberde Türkiye’de son dönemde yaşanan terör saldırılarının en çok turizm verilerini olumsuz yönde etkileyeceğini, özellikle Batı ülkelerinden kendi vatandaşlarına peş peşe gelen 'dikkatli olun' veya 'bazı kentlere gitmeyin' uyarılarının Türkiye’nin imajına gölge düşürdüğünü duyurmuştuk. Bu ülkelere sadece Avrupa'dakilerin değil, Türkiye’nin doğusunda yer alan coğrafyaların da katıldığını belirtmiştik. Haberdeki ülkeler ise Avusturalya ve Yeni Zelanda idi. Bilindiği üzere Çanakkale her yıl binlerce Avusturalya ve Yeni Zelandalıyı Anzak Günü nedeniyle ağırlıyor. 1’inci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de hayatını kaybeden Avustralya-Yeni Zelanda askerleri 1934’ten bu yana her yıl 25 Nisan’da anılıyor. Anzak Koyu’ndaki 'şafak ayini'ne katılanların sayısı da her yıl 10 binleri buluyor. Ancak bu yıl, Türkiye’de yaşanan terör olayları nedeniyle sayıda düşüş olacağının sinyalini haberimizde belirtmiştik.

'İstanbul ve Ankara'ya seyahati gözden geçirin'

İşte Çanakkale ve bölge ekonomisini yakından ilgilendiren bu haberin ardından 3 ay geçti ve Avustralya Hükümeti, vatandaşlarını uyarma kararı aldı. Dün açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Gelibolu’da gerçekleşecek anma gününde bir terör saldırısı beklediklerini söyledi. Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan Bishop, “Avustralya Hükümeti, Gelibolu Yarımadası’nda teröristlerin Anzak Anma Günü’nü hedef alabileceğine dair bilgi ede etti” dedi. Avustralya Hükümeti, vatandaşlarını 'yüksek derecede temkinli olunması' konusunda uyardı ve Ankara ile İstanbul’u ziyaret etme ihtiyaçlarını gözden geçirmeleri çağrısı yaptı. Avustralya’dan gelen ikinci açıklama ise Gazi İşlerinden Sorumlu Bakan Dan Tehan’dan geldi. Tehan da benzer uyarıda bulundu ve Türkiye’ye gidecek vatandaşlarının çok dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Turist sayısı bir yılda yarı yarıya azaldı

Peki Anzakların Türkiye ve Çanakkale için önemi ne ölçüde? Bunu verilerle anlatmakta fayda var… Avustralya İstatistik Bürosu (Australian Bureau of Statistics) Türkiye’yi ziyaret eden vatandaşlarının sayısını Ekim 2016’da 27 bin kişi olarak açıklamıştı. Bu rakam Ekim 2015'te 55 binin üzerindeydi. Yani bir yılda yaşanan düşüş yüzde 50’den fazla. Anzakların turizm harcamalarına gelince... Bu konuda en son veri 2010 yılında açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü, o dönem 8 bin kişi olarak açıkladığı Anzak etkinliğine katılanların 5 günde yaptığı harcamayı 40 milyon dolar olarak duyurdu. Rusya ile yaşadığımız sıkıntı geçen yıl Türk turizminin belini bükmüştü. Bu yıl Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile yaşadığımız diplomatik gerilimin olumsuz bir yansıması olacak. Bir de turizmdeki kötü havaya binlerce kilometre uzaklıkta yer alan Avustralya ve Yeni Zelanda’nın katılması zor bir yıl yaşanacağının sinyalini verdi. Çanakkale geçilmez' sözünü 'Çanakkale vazgeçilmez' yapmak zorundayız. En azından Anzak turistler için…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar