Aydın, ihracatçı kimliğini güçlendiriyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Aydın’ın ekonomi profili hızla değişiyor. Tarım, turizm, madencilik ve enerji sektörlerinde ülke ekonomisinde hatırı sayılır yeri olan Aydın, hızla sanayici ve ihracatçı bir kent olma yolunda ilerliyor. Aydın, Didim ve Kuşadası gibi ilçeleriyle turizmde; incir, zeytin, pamuk, kestane, çilek, enginar, yerfıstığı, mısır, turunçgiller gibi ürünleriyle tarımda; kuvars, feldspat gibi cevherleriyle madencilik sektörlerinde, jeotermal kaynaklarıyla enerjide Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri. Ama Aydın’ın bir de sanayici yönü var. Kentteki OSB sayısı 7’ye ulaştı. Bunlar hızla doluyor, hatta yeni OSB’ler planlanıyor.

Önümüzdeki dönemde Aydın’ın hedefinde sanayideki bu potansiyelini ihracat ile taçlandırmak var. Bunun için ise Aydın’ın yerel dinamikleri başlıca iki konuda adım atılmasını bekliyor. Bunlardan biri fizibilite çalışmaları tamamlanan Aydın Serbest Bölgesi, bir diğeri de Çıldır Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması.

Aydınlılar bir yandan bu yöndeki çabalarını artırırken, bir yandan da ihracatlarını artırmayı sürdürüyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, geçen mayıs ayında, bir önceki yılın mayıs ayına göre Aydın’ın ihracatı yüzde 8.9 artarak 60.7 milyon dolara ulaştı. Türkiye ihracatı içinde bu rakam küçük görünse bile içerik olarak oldukça anlamlı. Geçen mayıs ayında Türkiye 7.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı verirken, Aydın 36 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Mayıs ayı ihracatının sadece yüzde 0.23’ünün yüksek teknolojili ürünlerden oluşması istenen bir durum olmasa da orta ileri teknoloji ürünlerin ihracattaki oranının yüzde 45.08’e çıkması takdire şayan.

Son 12 aylık dönemde ise Aydın’ın ihracatı 741 milyon doları aştı. Bu bir önceki döneme göre yüzde 5.6 artış anlamına geliyor. Aynı dönemde Türkiye ihracatının yüzde 3.2 arttığını göz önüne alırsak, Aydın’ın performansının başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Aydın’ın yurtdışı pazar yelpazesi de oldukça geniş. 2018 yılı Mayıs ayında Aydın’dan 2’si farklı serbest bölgeler olmak üzere, 104 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. En fazla ihracat ise sırasıyla İtalya, İspanya, Almanya, ABD, Çin, Hollanda, Rusya Federasyonu, Fransa, Irak ve Polonya oldu.

İhraç ürünlerinin sektörel dağılımı ise yüzde 72.2 imalat sanayi, yüzde 24.9 madencilik ve taş ocakçılığı, yüzde 2.9 tarım ve ormancılık, yüzde 0.1toptan ve perakende ticaret şeklinde oluştu.

Aydınlı sanayiciler katma değerli üretimin önemin ve bunun teknoloji ve tasarımla gerçekleştirilebileceğinin farkındalar. Bu yüzden Ar-Ge çalışmalarına giderek daha çok önem veriyorlar. Aydın’da Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı hızla artıyor. Geçen sene aralık ayında faaliyete geçen teknoloji bölgesi ise hemen doldu. Şimdi sıra tüm bu adımların meyvesini toplamaya, yani ihracatı artırmaya geldi. Aydınlılar bunun yolunun serbest bölgeden geçtiğini düşünüyorlar. Geçen sene 700 milyon dolar olan ihracatın, serbest bölgenin kurulmasının ardından 5 yıl içinde 1.7 milyar dolara, 10 yıl içinde de 2.7 milyar dolara çıkacağını hesaplıyorlar. Aydın Serbest Bölgesi bu yüzden ciddi talep görüyor. Üstelik sadece Aydın ve Türkiye’nin diğer illerinden değil, Hollanda, Macaristan, Romanya, Çin ve Hindistan’dan da burada yatırım yapmak isteyen talipliler var.

Aydınlılar bu büyük hedefin önündeki engellerden biri olarak da havayolu konusunu görüyorlar. Çıldır Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması tüm Aydınlıların ortak beklentisi. Aydın’ın lojistik olanaklarının güçlenmesi için yakın zamanda ihale edilecek olan Aydın-Denizli otoyolunun bitirilmesi ve demiryolu kullanımını artıracak düzenlemeler yapılması da lazım.

Aydın, ekonominin her alanında kabuğunu kırıyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte Aydın’ın ülke ekonomisindeki yeri bugünkünden çok farklı olacak. Geçmişte İzmir ve Denizli arasında sıkışmış gibi duran Aydın, iş dünyasının yeni nesil temsilcileri ile dünya pazarlarında çok önemli adımlar attı. Buna bir de dışarıdan gelen sermayenin itici gücü eklendiğinde Aydın’ın önümüzdeki dönemde ülke ekonomisindeki ağırlığının artacağına şüphemiz yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar