Azerbaycan ve Belarus Türkiye'de fabrika kuracak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Gelecek yıldan itibaren ithal traktörlere yüzde 21’lik ek vergi gelecek. Hal böyle olunca yılbaşından bu yana sektörde dikkat çeken bir yatırım rüzgarı esmeye başladı. Ocak ayında başlayan yeni yatırım ve satın alma rüzgarı ile ilk kez DÜNYA’da okuyacağınız yeni haberi paylaşmadan önce biraz sektörden bahsetmek gerekiyor. 

Türkiye’de traktör ve tarım makineleri üretimi son 7 yılda 3.5 kat artmış durumda. 2009’da 15 bin adet olan üretim geçen yıl 51 bin adede ulaştı. Satışta da durum farklı değil. Aslında üretimden daha fazla. 2009’da 13 bin olan satış adedi 2016’yı 70 bin ile kapattı. Hızla artan üretim ve satış önümüzdeki dönemde daha farklı bir boyuta ulaşacak. Bunun nedeni ise gelen ek vergi.

Peki bu vergi kararı kimleri etkiledi?

Sorunun doğru şekli aslında şu: Kimler satın alma ve yatırım kararı aldı?

İşte bu sorunun yanıtı Hintli Mahindra ile başlıyor. Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Mahindra, bu yılın ilk satın almasını yaptı. Türkiye’nin en önemli tarımsal ekipman ve çok amaçlı kabin üreticilerinden Hisarlar Makina'nın yüzde 75'ini 71 milyon TL karşılığında satın aldı. 18 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Mahindra’nın aldığı Hisarlar Makine’nin cirosunun yüzde 35’i ihracattan. Eskişehirli şirketin çalışan sayısı ise 800’ün üzerinde.

İtalyan ve ABD’liler de var

Haziran ayında bu kez sektöre Massey Ferguson markalı traktörün üreticisi ABD’li dev Agco girdi. Agco, Türkiye’de üretim kararı aldı. Agco’nun ardından sözü yine Hindistan’ın sanayi devi Mahindra aldı ve 76 milyon dolara Erkunt Traktör’ün tamamını satın aldığını açıkladı. Herkes Türk traktör ve tarım makinaları alanında bu yatırımı sindirmeye çalışırken bu kez geçen hafta İtalyanların ünlü traktör markası Landini’yi konuşmaya başladı. Anadolu Grubu, Landini’nin üreticisi 135 yıllık İtalyan Argo Tractors ile yaptığı ortaklık anlaşmasına istinaden ‘Anadolu Landini’ şirketini kurarak Türkiye’ye özel traktör üretimi için düğmeye bastı. Uzun yıllardır Landini markasının Türkiye distribütörü olan Anadolu Grubu’nun Argo Tractors ile birlikte Anadolu Motor’un Şekerpınar’daki fabrikasında üreteceği traktörler için ilk etapta 40 milyon euro yatırım yapılacak. İlk yıl 2 bin adet traktör üretecek Anadolu Landini, toplam üretimi ise kısa sürede 6 bin adede çıkartmayı hedefliyor.

Hedef 3 bin traktör

Gelelim traktörler ilgili en son ve en yeni habere…

Tarım makineleri konusunda dağılan Sovyetler Birliği’nin en büyük üreticilerinden Belarus merkezli Minsk Tractor Works (MTW) ile Azerbaycan’ın en önemli sanayi firmalarından Ganja Automobile Plant adlı iki şirket Türkiye’de traktör pazarına girme kararı aldı. MTW’nin Genel Direktörü Fedor Domotenko, Belarus medyasına yaptığı açıklamada Azerbaycan Merkezli Ganja ile bir protokol imzaladıklarını belirtti.

Protokol ise Türkiye’ye önce traktör satmak, ardından da üretime başlamak konusunu kapsıyor. Domotenko’nun bu konuda ilk planda düşündüğü bütçe ise 5 milyon dolar. Ürünler önce Azerbaycan’dan tedarik edilecek.

Ganja Automobile Plant’ın Üst Yöneticisi Hanlar Fatiyev ise planlarının 3 yılda 2 bin 500 ila 3 bin arasında satış hacmine ulaşmak olduğunu ifade ediyor. Fatiyev, iki ortak firmanın birlikte Türkiye’de üretim yaparak bu rakamı yakalamayı hedeflediklerini vurguluyor.

Türk traktör pazarı önümüzdeki günlerde farklı bir boyuta geçecek.

Üretim iç pazarın yanı sıra ihracatı da tetikleyecek.

***

Hitay Holding ve Aksa’dan Filipinler'de enerji imzası

Türk enerji şirketlerinin Asya’ya yönelik pazar arayışı son dönemde dikkat çekici boyuta ulaştı. Pakistan, Hindistan gibi ülkelerin ardından Filipinler de bu süreçte radardaki ülkelerden. Türkiye’nin enerjide iki önemli şirketi Kazancı Holding’e ait Aksa ile Hitay Holding, önceki gün Filipinler Yönetimi ile görüşme yaptı. Bu görüşmede Hitay ve Aksa, jeotermal ve doğalgaz enerjisine yönelik ön mutabakat anlaşması imzaladı. Türk şirketlerin yapacağı yatırımın adresi ise Filipinler’e bağlı Aceh Eyaleti.

Anlaşmayı Filipinler tarafından Aceh Valisi Irvandi Yusuf ile Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ve Kazancı Holding İş Geliştirme Direktörü Nesim İbrahimhakkıoğlu imzaladı. Bilindiği üzere Hitay’ın ülkede jeotermale yönelik yatırımları da var. Yeni projelerde ise sondaj, tedarik gibi alanlarda da varlık gösterecek. Aksa’nın ise proje geliştirilmesi için finansman ve izinlerin tamamlanması bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar