Babayiğitlerin kararını beklerken…

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Yeni nesil, yerli ve milli üretim için çalışmalar devam ederken yerli otomobil üretiminin nerede yapılacağı da önümüzdeki günlerde açıklanacak. Yerli otomobilin nerede yapılacağına babayiğitler karar verecek.

Fabrikanın kurulacağı yerin konumu, altyapı imkanları, enerji ve ulaşım kolaylığı, insan kaynakları gibi bölgenin sahip olduğu avantajlar babayiğitlerin karar verme sürecinde etkili olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi ile TOBB önderliğinde yürütülen yerli otomobil projesinde yeni hedef full elektrikliye doğru kayarken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na, Ekonomi Bakanlığı’ndan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na kadar birçok bakanlık ile üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, teknokentler, Ar-Ge merkezleri ve özel sektöre kadar her kurum ve kuruluşun bu süreçteki sorumluluğu her zamankinden daha fazla.

Bu süreçte babayiğitlerin kararını beklerken, Sakarya’nın bu konuda sahip olduğu avantajları ve sunduğu fırsatları da özet olarak tekrar hatırlatmakta fayda var.

Sakarya yerli otomobil üretimi için uygun şartlara sahip en öne çıkan il. Doğu Marmara Havzası'nın önemli kentlerinden biri. Ülkemizde araç imalatının yüzde 97’sinin yapıldığı Marmara Bölgesi'nde bulunan Sakarya, sahip olduğu coğrafi ve stratejik konumunun yanında son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde otomotiv sektörünün önemli bir üretim havzası haline geldi.

Yerli tank ve yerli vagon üretiminin de yapıldığı Sakarya’da aynı zamanda motorlu kara taşıtı, traktör, remork ve yarı remork üretiminin yanında yan sanayi sektörü de oldukça gelişmiş durumda. Hava limanlarına yakın, karayolu ve demiryolu ulaşımında önemli bir kavşak noktasında. Ro-Ro ve demiryolu-tren ferry hizmetleri verebilecek altyapıya sahip bir limanı var.

Özetlemek gerekirse Sakarya, iklim şartları, ucuz arazi varlığı, elektrik enerjisinin toplaşım yeri, güçlü tarımsal üretim potansiyeli, termal kaynakları, alternatif turizmde sahip olduğu doğal varlıkları, yıllık 6 milyon ton genel kargo elleçleme, 150 bin TEU konteyner ve 110 bin adet-araç Ro-Ro kapasitesine sahip limanı, kara ve demiryolları ağına dahil oluşu, yeterli konaklama tesisleri, büyük şehirlere yakınlığı, nüfus yoğunluğunun sağladığı iş kolu imkanları ile yerli otomobil üretimine en uygun ve hazır bir il.

Sakarya’nın otomotiv sektöründeki geçmişi 100 yıl öncesine kadar uzanıyor. Osmanlı ordusuna savaşta kullanılmak üzere 100 yıl önce demir ve tahta araba üreten bir şehir Sakarya. Otomotiv sektöründeki bu başarısını Toyota’nın Adapazarı fabrikasında sıfır hata ile yıllık 300 bine yaklaşan otomobil üretimi ile bugün de sürdürüyor. Sakarya, işini iyi yapıyor ve yerli otomobile ev sahipliğini de fazlasıyla hak ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016