Bakanlık gıda mühendislerinin sesini duydu...

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

                         

 

 
Gıda ve gıda mühendisliğinin önemini geçen çarşamba bu sütunda "Gıda mühendisleri..." başlığı ile yazdık.
Yazıyla ilgili yorum yapan, mesaj gönderen ve telefon eden çok sayıda gıda mühendisinin ortak dileği: "Umarız bakanlık sizin aracılığınızla sesimizi duyar" oldu.
Bakanlık o sesi duydu ve yanıt verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yazıyla ilgili kısa bir açıklama geldi. Açıklama kısa ama geçen hafta yazdıklarımızı doğruluyor. 
Bakanlığın açıklaması şöyle:
 
"Sayın Ali Ekber Yıldırım
Dünya Gazetesi Yazarı
Dünya Gazetesi'nin 02.01.2013 tarihli sayısında "Gıda mühendisleriÖ" başlığıyla yer alan yazınızda, bakanlığın yeterince gıda mühendisi alımı yapmadığı ve bu meslek grubunu dışladığı iddia edilmiştir. Yazınızda yer alan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, konuyla ilgili aşağıdaki bilgi notunu dikkatinize sunarız.
Bakanlığımızın gıda mühendislerini dışlaması söz konusu değildir. 1989 yılından sonra bakanlığa ilk defa toplu personel alımı 2003 yılında yapılmıştır. Bakanlıkta 2002 yılında sadece 181 gıda mühendisi görev yapıyordu. Son 10 yılda, KPSS sonucuna göre 1189 gıda mühendisi alımı yapılmış ve toplam sayı 1219'a ulaşmıştır.
Bakanlıkta, bitki ve hayvan sağlığını temin etmek ve tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 30 bin civarında teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında personel görev yapmakta olup, bunun 18 bini 2003-2012 yılları arasında atanmıştır.
Diğer taraftan, Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile "gıda mühendislerinin işlerinden olduğu" iddiası da doğru değildir. Kanuna göre, gıdanın üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında hangi meslek mensuplarının hangi resmi kontrollerden sorumlu olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu meslek grupları gıda mühendisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim, kimyager, kimya mühendisi, su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendislerinden oluşmaktadır."
Bakanlık açıklamasından da anlaşılacağı üzere tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak üzere 30 bin teknik ve sağlık hizmetler sınıfında personel görev yapıyor bunun 1219'u gıda mühendisi. Bizim söylemek istediğimiz de bu. Gıda denetiminde yeter sayıda gıda mühendisi istihdam edilmiyor. Onların yapacağı iş veterinerlere, ziraat mühendislerine ve diğer teknik meslek mensuplarına yaptırılıyor. Yaklaşık 4 bin 500 gıda denetim elemanının sadece beşte biri gıda mühendisi. Bakanlığın rakamları bunu doğruluyor.
Bakanlık, şark kurnazlığı ile 2002'de 181 gıda mühendisi görev yaparken son 10 yılda 1189 gıda mühendisi alındığına işaret ediyor. 2002'de gıda denetim görevi tamamen bakanlıkta değildi. Sanırım 2004 veya 2005'te yapılan yasal düzenleme ile gıda denetimi tamamen bu bakanlığa devredildi. O dönemde bakanlığa devredilen personel de var.
Bakanlık, yılda 100 gıda mühendisi almakla övünüyor. Geçen 10 yılda Türkiye'nin nüfusu 10 milyondan fazla arttı. Sırf bu nedenle gıda mühendisi almak zorundasınız. Kaldı ki, nüfusu 80 milyona ulaşan ve yılda 30 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye'de 1219 gıda mühendisi ile gıdaların sağlıklı kontrol edilmesi mümkün mü?
Mümkün olmadığını bakanlık yetkilileri de her fırsatta dile getiriyor. Gıda terörünün yaşandığı, kayıt dışı üretimin ciddi boyutlara ulaştığı bir ortamda bu kadar çok işsiz gıda mühendisi varken başka meslek gruplarına gıda denetimi yaptırmak her şeyden önce gıdaları tüketen insana saygısızlık olur. 
Özetle, "Tarladan sofraya gıda güvenliği" sürecinde gıda mühendisleri yeterince yer alamıyor. Bir okurumuzun belirttiği gibi bakanlık, tarım ve hayvansal ürünlerin işletmeye girene kadar geçen süreçte ziraat mühendisi ve veteriner hekimleri, bu süreçten sonraki gıdaların işlenmesi ve tüketiciye ulaşana kadar olan süreçte gıda mühendislerini istihdam edebilir.
Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu ve yüzlerce gıda mühendisinin geçen haftaki yazımızla ilgili duyarlı sözleri için teşekkür ederiz. Yazıyla ilgili gelen mesajları www.dunya.com ve www.tarimdunyasi.net adresinden okuyabilirsiniz. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar