Banka hisseleri BIST'e yön verecek!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

BIST'deki kâr satışları dün de devam etti. BIST 83.649 seviyesinden kapandı. Yellen'in geçen gün faiz artışının 2015 yılı içinde başlayabileceği şeklindeki konuşması ve bu konuşmada kötü gelen ABD verilerinin geçici bir durum olduğunu söylemesi sonrasında dün gelen ABD verilerinin Yellen'i doğrular nitelikte olduğunu gördük. Bu durum Dolar'ın yeniden güçlenmesine, hem kur karşılığının hem de paritenin Dolar lehinde hareket etmesine neden oluyor. Doğal olarak da BIST üzerinde baskı oluşturuyor.

Bugün kritik bir gün yaşayabiliriz. Bunun nedeni de bankaların teknik görüntüleri. BIST için 25 Mayıs'ta ''Dövizde yaşadığımız düşüş sonrası Dolar tekniğinin yeniden yukarı dönmüş olması da, BIST'e satış getiren bir gelişme oluyor. Dolar kuru 2,61 seviyesini yukarı geçerse, bu takdirde ilk etapta 2,64 - 2,65 seviyelerini yeniden test ederiz. Bu şekildeki bir kur yükselişi esnasında BIST 85.200 civarındaki önemli desteğini test edebilir. Bu destek aşağı kırılmazsa, yeniden alımlar gelir. Ama 85.200 civarındaki desteğin aşağı kırılması halinde satışların daha da artarak endeksin 82.000 ve daha altını zorladığını da görebiliriz.'' dediğimi biliyorsunuz. Bu görüşümün Dolar karşılığı gerçekleşti. BIST için de 85.200 civarındaki destek aşağı kırılınca satışlar hızlandı. Peki şimdi aynı görüşümdeki BIST için 82.000 ve altı çekincem gerçekleşecek mi?

Bu sorunun cevabı, üst paragraftaki bugün kritik gün yaşayabiliriz görüşümün açılımı olacak. BIST'in 83.300 civarında kısmi bir ara desteği var ama asıl teknik olarak daha güçlü olan ve tepki verebileceği destek 82.200 - 81.754 seviyelerinde bulunuyor. Yani yaklaşık 1.500 puanlık bir düşüş riskinden bahsediyorum. Ancak, özellikle bankaların tekniklerinde dikkat çekmem gereken bazı görüntüler var ki, bunlar BIST'in 1.500 puan daha düşmesini hızlandırabilir de, tam tersi 83.300 civarını destek alarak buradan yukarı tepki vermesine de yarayabilir!

Isctr yeniden bir önceki BIST düşüşünde BIST'in 81.754 olduğu zaman gördüğü 5,70 desteğine gelmiş durumda. Vakbn için de, aynı tarihteki önemli destek seviyesi 4,61 idi. Bu iki banka hissesi için de bu teknik destekler çok önemli. Çünkü eğer bu seviyeleri aşağıya kırarlarsa teknik olarak ikili tepe denen düşüş formasyonları tetiklenir ve Destek-Direnç tablomuzda paylaşacağım alt desteklere doğru sert bir düşüş yaşanabilir. Ama benim bankalar için, hatta özellikle de bu iki banka ve halkb için fiyatlarının pahalı olmadığı düşüncemi biliyorsunuz. Bu nedenle stochastic seviyeleri de alış düzeylerinde bulunan bu bankalarda, dikkat çektiğim destekler yine çalışabilir. Alımlar tam da buradan yeniden gelip, yükseliş tepkileri görürsek BIST de 83.300 altına kaymadan yukarı tepki verir.

Kısacası halkb'de 13,30, Isctr için 5,70 ve vakbn için 4,61 düzeylerinin önemini bilerek, dünkü kapanışlar ve bir kaç kademe üstünde  alımlar denenebilir. Ancak uyarımı unutmayınız! Eğer bu destekler kırılırsa alım denemesi yapanların teknik olarak aldıklarını hemen geri vermeleri doğru olur. Çünkü destekler aşağıya kırılırsa ikili tepe formasyonları bu hisseleri ekstra hızlı düşürürken, BIST'i de 82.000 ve altına doğru düşmeye zorlayabilir.

Fakat yine de BIST için esas yön verici seçim sonuçları olacaktır. Seçimlerde tek başına iktidar korunur diye düşünenler bu üç bankanın dikkat çektiğim destekleri civarında geride tuttukları nakitlerinin bir kısmı ile alım düşünebilirler. Ama seçimlerde koalisyon ya da azınlık hükümeti riskinden çekiniyorsanız, BIST'den uzak durmayı sürdürmek bu düşüncenizin uygulaması olur. Umarım kendiniz için doğru kararları alırsınız.

Bu arada brent petrol de teknik olarak destek seviyesinde bulunuyor. 63.75$ olan bu seviye aşağı kırılırsa fiyatının yeniden düşmeye başlaması bizim gibi ülkeler için moral veren bir gelişme olur. Ancak 63.75 $ destek olur da, fiyat buradan yukarı tepki verirse, bu takdirde brent fiyatının hareketlenmesi de BIST için ayrı bir baskı nedeni olabilir. Benim görüşümü biliyorsunuz ben brent petrolün uzun bir süre daha düşük kalmasını bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019