Bankalar BİST'i yükseltiyor!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Sendikasyonlar ve rahip sorununun çözülmesi bankalar destekli BİST'in yükselişini destekliyor. Trump'tan pozitif açıklamalar gelmeye devam ediyor. Şimdi önemli olabilecek bir kaç gelişme olabilir!

ABD tarafından Türkiye için alınan demir çelik vs. gibi ek vergiler kaldırılabilir. ABD, İran ambargosunda, Türkiye'ye bazı istisnalar sağlayabilir. Tabii hepsinden daha da önemlisi; Hakan Atilla cezasını tamamlamak üzere Türkiye'ye gönderilebilir. Daha da önemlisi belirsizlik taşıyan Halkbank davası cezasız ya da önemsiz bir ceza ile kapandı denebilir. Özellikle Halkbank konusundaki gelişmeler hem kurlara hem de borsaya çok pozitif etki yapacak gelişmelerdir.

Ama unutmayalım ki, tüm bunlar ekonomimizin içinde bulunduğu sorunları çözecek konular değildir. Lakin kısa vadeli kur gevşemesi, dış fon akışlarının önünün açılması ve bankalar destekli BİST'in yükseliş hareketinin devamı için destekleyici gelişmeler olur.

Kurlarda yaşanan gevşemenin kısmi yukarı tepkisini görüyoruz. Ama ABD ile ilgili yukarıda dikkat çektiğim gelişmlerlerden birini duyacak olursak, kurların yeniden düşüş yönünde hızlandığını görebiliriz. Hemen belirtmek istiyorum ki, ekonominin bu sıkıntıları çekmesinde en büyük suç, 2001-2010 arasındaki düşük kur dönemidir. Bu dönem, nasılsa kurlar düşüyor ya da yükselmiyor diyerek, tüm çevrelerce alınan dış krediler ve ithalatın ucuzluğu yüzünden üretimin büyük yara alıp, ithal ekonomisine dönüşmüş olmamızın faturalarını ödüyoruz. O nedenle, yeniden gereğinden fazla düşük kur seviyelerine inilmesi doğru olmaz.
Kurların ihracat avantajını kullanmamız doğru olur. TCMB 5.50-5.00 aralığından daha da aşağıya kurlarda düşüş olmasına izin vermemeli, bu seviye aralığına indiğimiz takdirde rezerv artırıcı alımlara başlamalıdır.

Tabii esas olan katma değerli başta, her türlü üretimin artmasının sağlanması, dış fon akışlarının yeniden hızlandırılması ve yapısal reformların bu sefer gerçekleştirilmesidir. Şu an ABD ile yakalanan pozitif rüzgarlar en azından kurlardaki düşüş sayesinde faiz baskısını da azaltacaktır.

Bağlayacak olursak, BİST'de yaşanan yükselişin ara düzeltmelerle sürmesini bekliyorum. BİST yeniden 100.800 direncini zorlayacaktır. Bunu da destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim bankaların öncülüğünde deneyecektir görüşündeyim. Ama artık alımlar banka dışı hisselere de yansıyacaktır. Hatta, yaşanan BİST düşüşü esnasında sert satışlarla hızlı düşmüş bazı hisselerde aynı şekilde hızlı toparlanmalar görebiliriz.

Dokuz aylık bilanço dönemine de girdiğimiz için, artık gelecek bilançoların hisselere öncesinde yansımalarını görmeye başlarız.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019