Banliyo treni hangi istasyona takıldı?

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, DDY Genel Müdürlüğü ile anlaşma yapmıştı.

Anlaşma uyarınca, kentin batı yakasındaki Yeşilhisar ile doğusundaki Sarıoğlan ilçeleri arasında (130 km) banliyö treni seferleri düzenlenecek, bu sayede hem kırsaldan kente göçün önüne geçilmiş, hem de yapılacak seferlerden söz konusu güzergahta bulunan Kayseri ve İncesu Organize Sanayi bölgeleri de yararlanacaktı...

Açıklama dönemin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'den gelmişti. Şöyle diyordu sayın Özhaseki, o anlaşma ile ilgili açıklamasında: “Önce ilgili bakanlıkla görüştük, sonra DDY'nın üst düzey yöneticileri ile anlaşma yaptık. Hem yapımı tamamlanan Kayseri Kuzey Demiryolu hattı fazla bekletilmeden ulaşıma açılacak, hem de Kayseri-Adana, Kayseri-Sivas yönlerinde ulaşımı sağlayan demiryolunun Yeşilhisar-Sarıoğlan bölümü banliyö treni seferlerine açılarak, kentin hinterlantıyla olan ulaşım sorununa rahatlama getirilecek...”

Mutabık kalındığı bu sözlerle dile getirilen o anlaşmanın üzerinden nerede ise 3 yıl geçti. İlginçtir; bunca zamandır ne Kayseri Kuzey Demiryolu hattı ulaşıma açıldı, ne de kent merkezi ile adıgeçen ilçeler arasında yolcu taşıyacak banliyö trenleri sefere konulabildi. Tıpkı, en yetkin ağızlar tarafından defalarca “proje hazır, ihalesi eli kulağında” denildiği halde bir türlü hayata geçirilemeyen KayseriYüksek Hızlı Tren (YHT) projesinde olduğu gibi!..

Güya, Kayseri Tren İstasyonu kuzeye yani 'Erkiletaltı'na taşınacak, kuzey demiryolu hattının (20 km) bu yeni istayonla ulaşıma açılmasıyla da, kentin gelişim adına rahat soluk alması sağlanacaktı. Keza, demiryoluyla toplu ulaşım hizmetlerinde gerek kentten iki ayrı yöndeki gidiş gelişlerde, gerekse ilçelerden organize sanayi bölgeleri ile kent merkezine gidiş gelişlerde, yöre halkı ile OSB'lerdeki işyerlerinde çalışan işçiler yararlananacak, böylece hem kırsaldan kente göçün, hem de işgücündeki ekonomik kayıpların önüne geçilmiş olacaktı.

Ama olmadı; vaatler hep sözde kaldı.Uzun zamandır kentin gündeminden düşmeyen YHT özellikle Kayseri iş çevreleri için kafa karıştırıcı bir takıntıya dönüştü. Sadece esnaf odaları ya da diğer meslek kuruluşlar değil, ticaret ve sanayi odaları,TOBB'un da desteğini alarak kent halkının YHT özlemini dile getirmekten ve tabii projenin ciddiyetle ele alınmasını istemekten geri durmuyor. Nitekim,TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hemen her fırsatta kentin sadece YHT isteğini yinelemekle yetinmiyor ve de, ”Eğer Kayseri üretsin, dış pazarlara açılarak ihracatını artırsın isteniyorsa Mersin ve Samsun limanlarına yeni demiryolu hatlarıyla bağlanması şart.Bu da yetmez. Erkilet Havaalanı'nın uluslararası standartlara kavuşturulması gerek.

Talebimiz şehirlerarası ulaşımı rahatlatacak 'otoyol'bağlantıları için de geçerli.”diyor. Tabii, bunları söylerken de anlaşmalar savsaklansın; vaatler, verilen sözler kulak ardı edilsin istemiyor. Sayın Hisarcıklıoğlu, galiba yapılması gerekeni, yani doğru olanı söylüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018