Başarılı olmak

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bir başarı öyküsü

Dale Harbison Carnagey, 1888 yılında, Missouri Maryville’de bir yoksul çiftçinin oğlu olarak dünyaya gelmiş. Daha çocukken çalışmaya başlamış. Örneğin, sabah saat 4:00’te kalkıp inekleri sağarmış. Ama bu yoksulluk içinde eğitimini ihmâl etmemiş. Devlet Öğretmen Okulu’nu (State Teacher’s College in Warrensburg) bitirmiş. Mezuniyetten sonraki ilk işinde çiftçilere mektupla eğitim kursları pazarlamış. Daha sonra Armour & Company şirketine satıcı olarak girmiş. Domuz pastırması, sabun, domuz yağı satmış ve çok başarılı olmuş. Satış bölgesini Güney Nebraska’ya kadar genişleterek şirketin en başarılı satıcısı seçilmiş.

En büyük hayali, o zamanın popüler bir eğitim kuruluşu olan Chautauqua Enstitüsü’nde bir eğitmen olmakmış. Bu nedenle çalıştığı şirketten istifa etmiş. Biriktirdiği 500 dolarıyla New York’a gelmiş. Söz konusu enstitüye girememiş ama, New York’taki bir tiyatro okuluna (American Academy of Dramatic Arts) yazılmış. Hatta bir tiyatronun bir oyununda da yer almış. Tiyatro ile turneye çıkmış. Ama bu denemesi başarılı olamamış.

Turne dönüşü, beş parasız, New York’taki bir ucuz otel (YMCA) odasına yerleşmiş. “Zorunluluk, buluşların anasıdır” derler ya. Aklına “Topluluk Önünde Konuşma” (Public speaking) konusunda ders vererek para kazanma fikri gelmiş. YMCA Müdürü’ne “Bana izin verin, burada ders vereyim. Kazancın yüzde 80’i de sizin olsun” demiş. Müdür bu teklifi kabul etmiş.

Dale, 1912 yılındaki ilk dersine 12 kişiyi toplamayı başarmış. Ama hiç tahmin edemediği bir şey başına gelmiş: Anlatmış, anlatmış ve anlatacak materyali kalmamış. Bunun üzerine anında çözüm bulmuş. Katılımcılara sormuş: “Sizi en çok ne kızdırır?” İnsanların bu soruyu cevaplarken toplu luk önünde konuşma korkularını yendiğini fark etmiş. Böylece, yaygınlaştıracağı eğitim metodunu da bulmuş olmuş.

Dale Carnagey, vasat bir Amerikalının özgüvenini artırma ihtiyacını görmüş. Verdiği eğitimler ile bu ihtiyacı karşılamaya çalışmış. 1914 yılında haftada 500 dolar kazanmaya başlamış. Ve 1916 yılında meşhur Carnegie Hall’un kirasını ödeyebilmiş ve eğitimine tüm salonu doldurabilecek müşteri toplayabilmiş. Dale Carnagey, soyadının yazılışını, o dönemin çelik baronu Andrew Carnegie’ninkine çevirmiş ve Carnegie yapmış. Böylece daha iyi tanınacağını düşünmüş.

İlk kitabı (Public Speaking: A Practical Course for Business Men) 1926 yılında basılmış. Ama asıl meşhur kitabı “Nasıl arkadaş kazanılır ve insanlar nasıl etkilenir?” (How to win friends and infl uence people?) 1936 yılında piyasaya çıkmış. Kitap, birkaç ayda 17 baskı yapmış. Kitap, Dale Carnegie’nin ölümüne (1955) kadar 31 dile çevrilmiş ve 5 milyon kopya satmış, hâlâ satmaya devam ediyor.

Bir yorum

Dale Carnegie, başarılı birisi. Amerika’nın küçük bir kasabasında başladığı hayat yolculuğunda, fikirleri ile dünyanın birçok köşesine ulaşmış ve ölümünden sonra da ulaşmaya devam ediyor. Başarıda en önemli boyut, hayal edebilmek ve bunun peşinde koşmaktır. Eğer Dale Carnegie, hayalinin peşinde koşup New York’a gitmese idi, belki de bölgesinin en çok domuz pastırması satan satıcısı olarak ölecekti ve adı sanı bilinmeyecekti.

Gelecek haftaki yazımda Carnegie’nin meşhur kitabındaki fikirlere değineceğim. Göreceksiniz ki bunlar sağduyulu bir kişinin kolaylıkla düşünebileceği şeyler; ancak dünyada bazı insanların kullanmayı akıl edemediği ya da bilmediği ilkeler. Ama Dale Carnegie bu açığı görerek bunu para getiren bir iş haline getirmeyi başarmış birisi. İş kurmak için ille de dünyayı yerinden oynatacak, bilim dünyasını birbirine katacak fikirlere ihtiyacınız yok. Yeter ki potansiyel müşterilerinizin ihtiyacını görebilesiniz ve de bu ihtiyacı karşılayarak bunu gelire çevirebilesiniz. Ne demişler: “Başarana, başak helal.” Peşinde koşacak hayaliniz ve hayalinizi gerçekleştirecek gücünüz olması dileğiyle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019