Başkan Aktaş’ın zor sınavı…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 19 aylık bir süre ve yaklaşık 5 milyarlık borçla oturdu koltuğa. Artan sanayileşme, hızlı göç buna karşılık yeterli altyapı çalışmaları yapılamadığı için kent ulaşım konusunda büyük sorunlar yaşıyor.

Pik saatlerde toplu taşıma ve kentiçi trafiği can sıkıyor. Halkın sosyal medya üzerinden yaptığı eleştirilerin neredeyse tamamı ulaşım konusunda. Başkan Aktaş da doğal olarak ulaşımla başladı işe. Toplu taşımada yaşanan sorunu yerinde tespit etmek için uzun bir süre metro araçlarını kullandı, halkı dinledi, yaşanan sorunları yerinde tespit etti. Sonrasında raylı sistem hatlarında yoğunluğun olduğu saatlere ilave vagonlar konuldu. Yeni vagonların devreye alınması ile birlikte sık sık aksamalara neden olan eski vagonlar geri çekildi. Kentiçi araç trafiğinin rahatlatılması için öncelikle kavşaklar ele alındı. Bazı bölgelerde göbeklerin kaldırılması, bazılarında ise genişletme çalışmaları başlatıldı. Sorun tam olarak çözümlenemese de en azından hissedilir bir rahatlama sağlandı. Yeter mi? Elbette yetmez. Asıl çözüm raylı sistem yatırımlarının artırılması ve güney çevre yolu. Belediyenin içinde bulunduğu mali durumu gözönüne alırsak raylı sistem yatırımları konusunda umutlu olduğumuzu söylemek zor. Tabi ki Ankara’nın desteği olursa o başka.

Kentin gelişimine paralel artan konut talebine çare olarak uydu kentler gündemde. Başkan Aktaş kentin doğu, batı ve kuzey bölgelerinde 200-250 bin nüfusun yaşayacağı uydu kentler yapılacağını, bunun dikey değil, yatay olarak planlanacağını açıkladı. Uydu kent projesi Bursa için son derece doğru ve yerinde. Altyapı çalışmaları devam eden Teknosab ve kurulma aşamasındaki KOBİ OSB gibi projeler kente göçü hızla artıracaktır. Plansız sanayileşme nedeniyle bugün çalışanlar kentin bir ucundan diğer ucuna taşınıyor. Günde 3 kez servis araçları bu bölgelere insan taşıyor. Doğru planlama ile yapılacak uydu kentler sanayi bölgeleri ile çalışanlar arasındaki mesafeyi kısaltırken, araç trafiğine de önemli katkı sağlayacaktır. Uydu kentler Batı’da yoğunlaşacak olan sanayi bölgelerine ilaç gibi gelecektir. Doğu ve kuzey uydu kentleri ise kent merkezindeki yoğunluğu azaltacaktır. Başkan Aktaş bunların yanında Deniz uçağı, Yıldırım-Gökdere teleferik hattı projesinin iptali, Burfaş bünyesindeki bazı tesislerin özel sektöre devri gibi bir dizi karara da imza attı.

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’ni gerçek kimliğine kavuşması adına hemşeri derneklerinin panayırı andıran etkinliklerinden kurtarması da takdire şayandı. Aktaş’ın kısa sürede Bursa halkının sempatisini kazandığını belirtmekte fayda var. Gün içinde şehrin farklı noktalarında vatandaşlarla biraraya gelip sorunları dinlemesi, üniversite öğrencileri ve çeşitli kesimlerle gerçekleşen buluşmalar bu konuda etkili oldu. Parti farkı gözetmeksizin ilçe belediyeleri ile kurduğu diyalog ve ‘Bursa’yı beraber yöneteceğiz’ söylemi de dikkat çekiciydi. İyi bir başlangıç yapan Başkan Aktaş’ın önünde 1 yıldan biraz fazla bir zaman kaldı. Bu kısa sürede yapacakları ya da yapamayacakları kuşkusuz siyaseten geleceğini de şekillendirecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar