Baskınla olmaz

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Rekabet Kurumu uzmanları, otomotiv firmalarına baskın düzenleyerek, fiyatları kontrol etti. Peşinen yazayım, bu baskınların piyasa gerçekleri ile uyuşması mümkün değil. Ankara’nın, “Ben indirim yaptım. Sen de fiyatına yansıt” deme lüksü ve gücü var, ama bence hakkı yoktur.

Malımı 100 liraya satıyorsam devlet de bundan 10 lira ÖTV ve sonra da yüzde 18 KDV uyguluyorsa, tüketici 129.8 lira öder. ÖTV miktarı 5’e düşerse, tüketicinin ödeyeceği rakam da 123.9 liraya geriler.

İşte bu noktada, satıcı yüzde 5 zam yaparak malını, 105 liraya çıkarsa, tüketici yine 123.9 lira öder. Yani tüketici açısından ödenecek para bazında bir fark olmaz.

Zira, herkes istediği malı kendi istediği şekilde fiyatlandırma hürriyetine sahiptir.

İşin temelinde, belirli bir sektördeki satıcılar, koordineli olarak fiyat belirlemedikleri, piyasayı kendi lehlerine düzenlemedikleri sürece kendi ürünlerini kaça sattıkları Rekabet Kurumu’nun, görevleri arasında değildir. Geçen yıla 4.54 düzeyinde başlayan euro kuru, bugün 6.1. Arada yaklaşık yüzde 34’lük bir fark, yani maliyet yükselişi var. Enfl asyonda, TÜFE’de yüzde 20, ÜFE’de yüzde 33’lük artış yaşanırken, sadece otomotiv değil, tüm üreticilerin zam yapma hakkı vardır. Bu zammın doğru olup olmadığının kararını ise tüketici verecektir.

Dolayısıyla otomotive yapılan bu Rekabet soruşturması, bence tribüne oynamaktan başka bir şey değil. Zira, ÖTV’nin sıfır olduğu pırlanta ya da yat üretiminde, imalatçılara yönelik bir denetleme yapıldı mı?

Merak ediyorum, kuyumcuya gidip, ‘ÖTV’yi sıfırladık. Bunu tektaş fiyatlarına yansıttınız mı?” sorusu hiç soruldu mu…

40’tan fazla markanın, binden fazla varyasyonunda, yüzlerce değişik fiyat skalası ile bulunduğu bir ortamda, bıraktım rakip markaları, aynı markaların bayilerinin içinde bile rekabetin tavan yaptığı, müşteri kapmak için parendeler atıldığı bir ortamda, rekabet soruşturması yapılacak son sektör otomotiv olmalı.

Hep yazıyorum, yine de yazacağım. Otomotivin önüne bu tip soruşturmalarla engel çıkartmak yerine bir an önce yasal mevzuatlarla geleceğe hazırlanmasının önü açılmalı.
Adam gibi ihracat yapan, kayıtdışının sıfır olduğu bir sektörümüz var, sahip çıkalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018
Son kale 01 Ekim 2018