Beceri

Osman Ata ATAÇ
Osman Ata ATAÇ İŞLETMECİLİK SOHBETLERİ oaatac@gmail.com

Geçen haftalar HK’ların hizmet gamlarının ilk grubu, kaynak transfer hizmetlerine baktık. Artık sağır sultanın da duyduğu gibi benim bu hizmetlerin faydalarına inancım yok. Faydadan çok zarar getirdikleri kanısındayım. Bu kanım da son onbeş yıldır aynıdır. Size bir anekdot vaat etmiştim. Bu konuda yazdıklarımı Prag, Lüksemburg, Budapeşte ve Cenevre’de HK yöneticilerine uzun uzun anlattım. Her toplantıda HK yöneticilerinin hemen hepsi “Evet haklısın” diyerek alkış kıyamet onayladılar. Sonra dönerler işler eski hamam eski tas. Diyeceksiniz “Yahu sende amma kalın adamsın anlasana”. Söylediklerimin işlerine gelmediğini biliyorum, anlamasına anlıyorum ama yarın bir toplantı olsun yine söyleyeceğim: Biliyorum siz gene ölçülmesi kolay, size güç veren kaynak dağılımı işinde kalmakta ısrar edeceksiniz ama ben yine de söyleyeyim-Vazgeçin, yazıktır diyeceğim. Bunu en son Budapeşte’de söyledim. Yöneticiler yine “doğrudur” dediler. Bir yıl sonraki toplantıda bir konuşmacı saçmaladı. Dedi ki HK’ların şirketlere her bir dolarlık transferi 40 dolar ihracat sağlıyor. Ben devenin bale pabucu yahu bunu hesaplamak için tanrısal vahi gerekir, geçen sene bana haklısın diyenler bu yıl baktım bu 40 doları hedef koymuş, kimi 41 dolar diyor kimi tüh 38 dolarda kaldık diye hayıflanıyor.    

Kaynak yönetim becerisi başka. Buna yönelik hizmetler HK muhataplarının mali, insan gücü, fiziki tesis ve altyapı, enformasyon ve know-how, stratejik ilişkiler ve network kaynaklarının planlanması, tedariki, dağılımı ve denetimi ile ilgili becerilerini arttırmaya yönelik hizmetlerdir. Bunlar balık vermeyin balık tutmayı öğretin derler ya onlardan. Hizmet gamlarının ikinci büyük gurubu olan bunlar muhatapların kaynak gereksinimlerini doğru hesaplama, doğru yerden doğru maliyetlerde tedarik etme, lazım olan yere doğru miktarlarda ve doğru zamanda aktarma, etkin ve etkili kullanılıp kullanılmadıklarını denetleme konularında bilgi, beceri ve tutumlarını iyileştirme amaçlarına yöneliklerdir. Etkileri uzun vadede görülür (onun için HK yöneticileri çok sevmezler) ve kötü yapıldıkları zaman (ki çoğu kötü yapılır) muhataplarda bunları beğenmezler. 

Bu hizmetler dört şekilde yapılır: Bilgi aktarımı, rehberlik, danışmanlık ve eğitim. Söz gelimi hangi finans kurumu hangi amaçlar için ne kadar krediyi hangi koşullarla veriyor konusunda bir kitapçık bilgi aktarımıdır.  Bir şirkete bir uzman göndererek şirket yöneticileriyle beraber mali kaynak gereksinimlerinin hesaplanması, tedariki ve dağıtımı konusunda çalışmalar yapılması rehberliktir. Bir şirkete uzman gönderip onun aynı konularda bir rapor vermesi danışmanlıktır. Şirket yöneticilerini toplayıp onlara bu konuda eğitim vermek de eğitimdir. Bunların hepsinin amaçları, tasarımı, geliştirilmeleri ve sunumları farklıdır. Bu konuyu da irdeleyeceğiz.

Sağlıcakla kalın

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teknokrat-Politikacı 30 Ekim 2019
Strateji mi? 23 Ekim 2019
Tenkisat 16 Ekim 2019
Kasvetli ilim 02 Ekim 2019
Zombiler 25 Eylül 2019
Yeni Bull 18 Eylül 2019
Bull 11 Eylül 2019
Neden olmuyor? 04 Eylül 2019
Olmayacak duaya... 28 Ağustos 2019