Beşikten mezara kauçuk..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Günümüzün modern dünyasında kauçuğun olmazsa olmaz bir yeri vardır.

Kauçuk mamullerini işte, evde, oyunda, oyuncaklarda, sporda ve seyahat ederken; otomobillerde, trenlerde ve uçaklarda güvenlik ve konfor için kullanılıyor. Endüstride kauçuk bant, kayış, hortum, araç lastiği, conta ve binlerce farklı malzemenin imalatında kullanılmakta.

Kauçuk, beşikten mezara hayatımızda..

Kauçuğun ilginç hikayesi şöyle; ilk olarak 1763 yılında silgi olarak kullanılmaya başlanıyor.

1823’te Charles Macintosh, su geçirmez kumaşların imalatına yönelik pratik bir proses geliştiriyor. 1839’da Charles Goodyear ise bu malzemeyi daha elastik ve daha dayanıklı hale getirerek, kauçuk endüstrisi devrimini başlatıyor…

Kauçuk, tabiattan ve suni olarak iki yoldan elde ediliyor..

Çoğunluğu Asya’da olmak üzere Amerika ve Afrika kıtalarındaki dikilmiş ağaçların özsuyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden ve diğer minerallerden sentezlenmesiyle üretilene sentetik kauçuk deniliyor.

Her iki tür de çok yönlü maddeler..

20. yüzyıl boyunca kimya alanındaki gelişmeler sayesinde ise yağdaki kauçuk kullanılarak suni kauçuk elde ediliyor.

Böylece petrokimya, kauçuk sektörünün de ana girdisi haline geliyor.

Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılıyor.

Kauçuk sektörünün ülkemizdeki serüveni ise 1946’da başlıyor.

Ülkemizde fabrikalaşma hareketi İzmit üzerinde yoğunlaşan kauçuk sektörü, daha sonra da İstanbul civarında gelişme gösteriyor.

1980 yılından sonra sektörün üretimi özellikle iç talebi karşılamaya dönük olarak gelişiyor.

1990 yılından sonra ise sektörün ihracatı artış göstermeye başlıyor.

Araştırma, geliştirme alanına önem verilmesi, kauçuk teknolojilerinin yaygınlaştırılması adına eğitim ve bilim odaklı hizmet gayesi ile kurulan Kauçuk Derneği Türkiye’nin ihracatına önemli katkı veren kauçuk sektörünün temsilcisi bu yıl 30. yılını kutluyor.

Dernek, 30 Eylül’de İstanbul’da 15. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdi..

On yıldır Kauçuk Derneği Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Nurhan Kaya genel kurulda güven tazeleyerek tekrar başkanlığa seçildi.

Nurhan bey iş yaşamında, Derby Konveyör Bant Sanayi Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte..

Nurhan beyin genel kuruldaki konuşmasının bir bölümünü sizlere aktarmak istiyorum.

“Bugün kauçuk sektörü kimyevi maddeler sektörü içerisinde değerlendiriliyor ve içerisinde boya, ilaç, plastik, kozmetik, petrokimya gibi çok sayıda alt sektörü barındıran platformlarda sektörümüz ne yazık ki ülkeye verdiğini geri alamıyor.

Sektör olarak 3 milyar dolara yaklaşan ihracatımız var.

İhracatımızdan yapılan binde 0.5 kesintiler karşısında tanıtım ve ihracatı geliştirme faaliyetleri için yarattığımız 1.5 milyon dolarlık pay var.

Hem kendi sektörümüz, hem de diğer alt sektörlerin ihracatından yapılan kesintilerin yine o sektörler için kullanılmasını istiyoruz.

Burada 1.5 milyon dolar kauçuk sektöründen sağlanıyor ise en azından yarısını kauçuk sektörünün sorunlarının çözümüne, yurtiçinde-yurtdışında kurumlarımızın dünyadaki sivil toplum kuruluşlarına üyelik, proje faydalanıcılığı gibi çalışmalara aktarılmasını talep ediyoruz.

Bizim özellikle bu dönem İKMİB İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ndeki sektörümüzü temsil eden arkadaşlarımızdan talebimiz bu sektörel harcamaların takip edilmesi ve diğer sektörler kadar bizim de kauçuk sektörü için kendi hakkımız olan kısımdan faydalandırılmayı bekliyoruz.

Son açıklanan verilerle Türkiye ihracatında yüzde 6.5 oranlarında düşüş yaşanırken kauçuk sektörü ihracatını yüzde 21 artırdığını ifade eden Nurhan Kaya, son zamanlarda her sektör kendisini tanımlayan bir kavram oluşturmaya çalışırken biz de “ihracatçı sektör” olarak anılmak istiyoruz.

Cumhuriyet tarihinden bu yana hükümet tarafından iş dünyasına en çok desteğin sağlandığı yıllar içerisindeyiz. Sektörel kalkınma hamleleri çok güzel girişimler ancak bütün sektörlere aynı mesafede durulmasının doğru olmadığı kanaatindeyim.

Çünkü yarattığı katma değerle kauçuk sektörüne çok açık pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği inancındayım. Kauçuk sektörünün iki yıl öncesine kadar 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken bu yıl ihracatının 3 milyar dolara yaklaştığını belirten Kaya, “İhracatın ithalatı karşılama oranı çok yakın tarihlere kadar yüzde 75-80’ler civarındayken bu oran yüzde 94’lere ulaşmış durumda,
Tüketime dayalı, özellikle cari açığı büyütücü sektörlere kalkınma ve büyüme hayalleri ile destekler verilmesi ülke kaynaklarının boşa harcanmasından başka bir şey değil” sözleriyle sektörün sorunlarını çözümleri ve beklentileri dile getiriyordu..

Tekrar başkanlığa seçilen iş dünyamızın başarılı iş insanlarından Nurhan Kaya ve yönetim kurulu üyelerine başarılar dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar