“Bilim ve bilgi üretimide dünya ile birlikte çalışmalıyız”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”, Sakıp Sabancı Ailesi ve Sabancı Üniversitesi ev sahipliğinde, Sabancı Center’da gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü New York Üniversitesi’nden Adam Przeworski’ye verildi.

Adam Przeworski 50 yılı aşkın süredir demokrasiler üzerinde çalışan, Türkiye ve dünyada birçok siyaset bilimciye ilham vermiş bir bilim insanı. New York Üniversitesi'nde Carroll ve Milton Petrie Siyaset Kürsüsü Başkanı olan Adam Przeworski; demokratik rejimler ve piyasalar üzerine yaptığı çalışmalarla Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Çok sayıda bilim insanı yetiştiren, özellikle de karşılaştırmalı siyaset alanının şekillenmesinde önemli rol oynayan Przeworski, Latin Amerika Sosyal Bilimler Konseyi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Amerikan Devletleri Örgütü gibi birçok uluslararası örgüte de danışmanlık yapmış bir isim.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı törende yaptığı konuşmada, “Farklı özellikleri ve nitelikleriyle, ülkemizin bölgesel ve küresel sorunlara çözüm bulmada etkin, güçlü ve istikrarlı olabilmesi için; bilgi üretimi, araştırma, bilimsel düşünme ve tartışmaya önem verilmelidir. Bu üç alan da, ülkemizin dünyayla birlikte olmasını, birlikte çalışmasını gerektiriyor” yorumlarını yaparken, Sakıp Sabancı’nın Türkiye için düşündüğünü ama düşüncelerinin Türkiye ile sınırlı kalmadığını; her işin uluslararası boyutunun olmasını çok önemsediğini hatırlattı.

Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin bu anlayışla kurulduğunu ve “Dünya üniversitesi” olma vizyonuyla çıkılan yolda bugün uluslararası sıralamalarda yer alan bir kurum haline geldiğini ifade etti.

Columbia Üniversitesi Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi açılıyor

2019 yılında Sabancı Üniversitesi’nin 20. yılını kutlayacağını belirten Güler Sabancı, “Genç yaşına rağmen, uluslararası bilinirliğinden cesaret aldığımız üniversitemizin öncü bir girişimini bugün sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sakıp Sabancı ismine çok yakıştığına inandığımız, Columbia Üniversitesi Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’ni 4 Mayıs’ta New York’ta açıyoruz” bilgisini verdi.

Sabancı Üniversitesi’nin sosyal bilimler alanındaki çalışmalarının, bu önemli küresel işbirliği ile yeni bir boyuta taşındığına vurgu yapan Güler Sabancı, Merkez’in başta Ayşe Kadıoğlu olmak üzere, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin katkıları ile dünyada kabul gören, “Türkiye Çalışmaları”nın yürütüldüğü referans noktalarından biri olacağına inandığını belirtti.

“Ülkelerin tamamında demokrasi tehdir altında"

Adam Przeworski’nin ödül töreninde yaptığı konuşma, sınırlar ötesi problemlerin, küresel çabaları gerektirdiği üzerineydi. Przeworski’nin yorumlarının satır araları şöyle: “Sınırlar ötesi problemleri paylaşıyoruz, bu problemleri çözmek küresel çabaları gerektiriyor. Genç bilim insanlarının küresel çabalarını devam ettirebilmeleri adına bu ödülü çok değerli buluyorum. Hayatım boyunca iki sorunun cevabını bulmaya çalıştım. Birincisi; değerler, normlar ve çıkarlar ile bölünmüş insanlar nasıl birlikte yaşarlar? İkincisi de demokrasi ekonomik ve sosyal eşitsizliklerle nasıl birlikte var olabilir? Kaybedenlerin de kazanabilme imkânlarının olduğu düşünüldüğünde, siyasi aktörler ve gruplar sistemin içinde kalmayı tercih edeceklerdir. Ekonomi ve demokrasi arasındaki ilişki kritiktir. Araştırmalar ülkelerin belli ekonomik kalkınma seviyesini geçtikten sonra demokrasilerini pekiştirdiklerini ortaya koymuştur. Ülkelerin tamamında demokrasi tehdit altındadır. İkiyüz yıldan bu yana ilk kez pek çok ebeveyn çocuklarının refah seviyesinin kendilerinden kötü olacağını düşünmekte. Uzun vadede, yaşanan ekonomik sonuçlar önemli siyasi aktörlerin ve grupların demokrasi içinde kalma kararını etkileyecektir.”

13 yılda 31 ülkeden 370’i aşan başvuru

Sabancı Üniversitesi bünyesinde, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile İstanbul Politikalar Merkezi liderliğinde yürütülülen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri 13 yıldır düzenleniyor. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri kapsamında Türkiye’nin ekonomisinden dış politikasına, tarihinden toplumsal dinamiklerine kadar çeşitli konularda çalışmalar ödüllendirildi. Tüm dünyadan büyük ilgi gören ödüle, 31 ülkeden 370’i aşan başvuru oldu. Özel ödülün yanı sıra, eşit ağırlıklı verilen üç “Makale Ödülü”nü; Popülizmin Cazibesi ve Seçkin Söyleminin Rolü: Türkiye'den Örnekler” başlıklı makalesiyle Selim Erdem Aytaç; “Demokrasinin Yıkımı: Otokrasi Heveslilerinin Stratejik Tercihleri” başlıklı makalesiyle İpek Çınar; ve ”Demokratik Gerileme ve Popülizm Arasındaki Seçmeli İlişkiler: Karşılaştırmalı Perspektifte Türkiye ve Macaristan Vakası” başlıklı makalesiyle Berk Esen layık görüldü. 2019 yılında da Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma ödülleri güncel bir konuyu akademik platforma taşıyarak, bu konuda çalışan akademisyenleri, özellikle de genç sosyal bilimcileri desteklemeyi amaçlıyor. Ödülün 2019 yılı araştırma konusu “Küresel Karmaşada Çok Tarafl ılığın Geleceği: Güvenlik, Ekonomi ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” olarak açıklandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar