Bir bölgeler arası eşitsizliği azaltma ve KOBİ iş geliştirme projesi BORGİP

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD ve TÜRKONFED tarafından geliştirilen Garanti Bankası'nın desteklediği, Kariyer net’in iş ortaklığındaki Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi BORGİP dün bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Bölgelerarası farklılıkları azaltacak, KOBİ’leri geliştirmek için mentörlük, teknoloji ve nitelikli insan kaynağı desteği veren projenin yaygınlaşması bölgeler arası eşitsizliği azaltacak önemdedir.

TÜSİAD ve TÜRKONFET iş birliğiyle geliştirilen, Garanti Bankası’nın desteklediği ve Kariyernet’in iş ortağı olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da KOBİ’lerin işlerini geliştirmelerine destek veren Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi BORGİP dün bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Yuvarlak Masa Başkanı Batu Aksoy, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ve TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadoğlu’nun açış konuşmalarının ardından TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk konuşmasında projenin amacının az gelişmiş bölgelerimizdeki KOBİ’lere destek vererek, gelişmelerini sağlayarak bölgeler arası farklılığı azaltmak olduğunu söyledi. “Bizde bölgelerarası farklılık dört kat iken AB’de bu oran 1.8” bilgisini verdi.

Ünlütürk, dört yıllık çalışmalar sonunda 20 KOBİ nitelikli firma ile projeyi başlattıklarını, bu firmalara mentörlük, teknoloji ve insan kaynağı konularında proje destekçisi kurumların katkılarıyla destek vererek gelişmelerini sağladıklarını anlattı. Bu firmalardan ikisinin, mentörleriyle birlikte yaşadıklarını anlatacaklarını söyledi.
Bu firmalardan birisi, Elazığlı Öz salça firmasıydı. Bu firmaya DİMES Genel Müdürü Ozan Diren mentörlük yapmıştı. Diren, bu çalışmanın öneminden bahsederken, “Dünyada en büyük sorun fırsat eşitzsizliği. BORGİP projesi bu açıdan önemli olan karşılıklı öğrenme sağlayan bir proje olarak çok önemli” dedi.

Diren’in mentörlüğünü yaptığı Özsalça Firması Yöneticisi Beytullah Özdemir, "Bu projeyle kaliteli eleman sıkıntımızı giderme ve iş kültürümüzü geliştirme açısından fayda gördük. 3 bin 500 dönüm arazimiz var. Halen fabrikamızda 150 çalışanımız var. Çiftçilerle 850 kişi istihdam ediyoruz. 3 yılda edindiğimiz bilgiler ve BORGİP desteğiyle gelişerek bin 500 kişilik istihdam hedefliyoruz” dedi.

Mentör Öner Çelebi, elektrik panelleri üreten bir firma sahibi olduğunu toplam üç firması bulunduğunu söyledi. BORGİP projesinde yer almanın kendisini heyecanlandırdığını, mentörlük yaptığı firmaya da kendisine de faydalı olduğunu belirtti. Firmadan gelen soruların yanıtını bilmediğinde çalışarak yeni şeyler öğrenmenin kendisine de katkısı olduğunu açıkladı. Gördüğü tek eksiğin raporlama sorunu olduğunu, raporlamanın basitleştirilerek geliştirilmesinin önemli çıktı sağlayacağını düşündüğünün altını çizdi. Çelebi’nin mentörlüğünü yaptığı Malatyalı Doğan Ateş firması ortağı Bayram Erdoğan, ‘Malatya’da üretim yapıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntımız var. Pazarın darlığı söz konusu. Mentörümüz Öner bey sektörü ve piyasanın içinden olduğu ve iyi bildiği için bize yön gösterici oldu. Özellikle son dönemde artan riskli müşterileri ayıklamamızda yardımcı oldu. Kalifiye eleman konusunda ise pek ilerleme kaydedemedik. Öner Bey, kendi yoğun işlerine karşın, her talebimizde yanımıza geldi. Uçaktan inip işyerimizde bir kahvaltı yapıp, saatlerce çalıştıktan sonra, yemek bile yemeden, şehre bile inmeden uçağa binip kendi işinin başına döndü. Her sorunumuza çare aradı, arıyor ” dedi.

Bu toplantıyı izlerken önceki gün devreye alınan Kars-Bakü-Tiflis yolunun Doğu Anadolu’nun birçok kentinde yatırım imkanı yaratırken, oradaki KOBİ’lerin hızla gelişmesi açısından da BORGİP projesinin önemli olabileceğini düşündüm. Bölgeler arası eşitsizliği gidermeye yardımcı olabilecek BORGİP projesinin hızla yaygınlaşmasına çok yönlü destek verilmesine inancımı paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar