Bir “THY ve DO&CO” ortaklığı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Son günlerde THY’nin ikram servisini yürüten DO&CO grubundan ayrılarak, Singapur’lu bir ikram şirketi ile işbirliği arayışında olduğu konusunda haberler çıkıyor.

DO&CO nedir, THY ile işbirliği nasıl başladı? Şimdilerde ne yapıyor? diye merak ettim.

DO&CO hakkında bilgi topladım.

DO&CO Avusturya'da kurulmuş, yemek, uçak ve tren yemek hizmetleri, organizasyon, otelcilik gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirket. Merkezi Viyana'da. Adını kurucusu Attila Doğudan'ın soyadının ilk iki harfinden ve İngilizce şirket anlamına gelen "Company" kelimesinin ilk iki harfinden alıyor. 1981 yılında Avusturya'nın başkenti Viyana'da küçük bir şarküteri olarak kurulmuş, organizasyon ve çeşitli yeme-içme hizmetleriyle büyümesini sürdürmüş.

Attila Doğudan’ın 1987 yılında eski Formula 1 pilotu Niki Lauda ile tanışması sonucu Lauda'ya ait Lauda Air'de yemek ikramına başlamış.

Avusturya Havayolları, British Airways, Emirates, Etihad, Qatar, Singapore, Cathay Pacific gibi havayolu şirketlerine yemek ve ikram hizmetleri sağlıyor. DO&CO yalnız havayolları ikram sektöründe değil, ayrıca dünyanın en önde gelen organizasyonlarını yapan ve restoran, butik otel, cafeler, gurme zinciri işletmesi olan Türk kökenli uluslararası bir marka.

UEFA şampiyonlar ligi finalleri, UEFA Avrupa futbol şampiyonaları ile 17 ülkede Formula 1 Vip müşterilerine hizmet veren, New York, Londra, Paris ve Viyana gibi şehirlerde restoran ve cafeler işleten bir gurme şirketler gurubu.

DO & CO’nun hisseleri hem Viyana hem de İstanbul Borsası'nda işlem görüyor.

Viyana’da 1998 yılında halka arz olmuş. İstanbul Borsası'nda ise 2010 yılında işlem görmeye başlamış . İMKB’de işlem gören ilk yabancı şirket

2007 yılında Türk Hava Yolları ile birlikte yüzde 50 yüzde 50 pay eşitliği ile THY DO&CO İkram Hizmetleri AŞ adı altında ortak bir şirket kurulmuş.

Basına yansıyan haberlere göre, THY’nın yeni bir ikram grubu aramasının arkasında 3. Havalimanı'nda yapılacak yatırımın büyüklüğü konusundaki anlaşmazlık var.

29 Ekim 2018 tarihinde açılması planlanan üçüncü havalimanında yapılması beklenen yatırımın büyüklüğü ile ilgili anlaşmazlık sonucu Turkish DO&CO’nun alternatifini oluşturmak isteyen THY yönetiminin Singapur Havayolları’nın ikram şirketi SATS ile görüşmeler yaptığını gene basına yansıyan haberlerden öğreniyoruz.

Turkish DO&CO’nun neler yaptığı konusunda da bilgi topladım. Bana verilen bilgilere göre;

-Türkish DO&CO’nun Türkiye’de 9 havaalanında, (İstanbul, Sabiha Gökçen, Ankara, Adana, Antalya, Dalaman, Bodrum, İzmir, Trabzon’da) hizmet birimi var.

- Bu tesislerde toplam 4 bin dolayında çalışan, günde ortalama 200 bin birim yemek üretiyor.

- Türkish DO&CO THY'den başka Emirates, Singapur Havayolları, Air France, Pegasus‘un da aralarında bulunduğu 60 havayolu ve charter şirketine hizmet veriyor.

- THY uçuşlarında Uçan Aşçı uygulamasını başlattı.

- THY’nin Atatürk Havalimanı Dış Hat İkram Salonu Türkish DO&CO tarafından düzenlendi, işletiliyor. Bunun yanında Adana, SAW, Trabzon, Dalaman, Bodrum iç hat ikram salonları da Türkish DO&CO‘nun işletmesi.

- THY'de sunulan ikram hizmeti son 10 senede THY’ye dünya çapında ikram ödülleri getiriyor. Business ikramında ve business yolcu salonu ikramında son ‘Skytrax sıralamasında’ 3 yıldır birincilik derecesine sahip.

- Ortaköy’de yapımı devam eden Sabiha Sultan Konakları Otel projesi de Türkish DO&CO ortaklığının projesi.

- İkram servislerindeki yatırımlar, araçlar ve ekipmanlar Türkish DO&CO ortaklığına ait.

Turkish DO&CO’nun yabancı ortağı olarak DO&CO’nun Türkiye pazarında çalışmaya ve yatırım yapmaya istekli olduğu, Üçüncü Havalimanı’nda 100 milyon dolarlık bir yatırım için teklifte bulunduğu da basına yansıyan haberler arasında.

THY ile DO&CO arasındaki anlaşmazlığın ne olduğunu öğrenmeye çalıştım. Topladığım bilgileri okuyucularımla paylaşıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018