Bireysel bağışın yüzde 30’u koşudan geliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Adım Adım Oluşumu, “koşa koşa” insanların, doğanın ve hayvanlarını hayatını iyileştiriyor. Bugüne kadar 27 binin üzerinde gönüllü koşucusu ve 208 binin üzerinde bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan 30 sivil toplum kuruluşu için 23 milyon TL’nin üzerinde kaynak sağlayan Adım Adım, 100 bine yakın kişinin, doğanın ve hayvanların hayatını değiştirdi.

Adım Adım, Mart 2008’de, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumu.

Adım Adım Oluşumu, başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlıyor.

Adım Adım, bugüne kadar 27 binin üzerinde gönüllü koşucusu ve 208 binin üzerinde bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan 30 sivil toplum kuruluşu için 23 milyon TL’nin üzerinde kaynak sağladı. Ve böylece 100 bine yakın kişinin, doğanın ve hayvanların hayatını değiştiriyor.

Adım Adım bünyesindeki STK'ların bireysel bağışlarının yüzde 30'u yardımseverlik koşuları ile toplanıyor. Bu rakam 10 yıl önce “sıfır”mış. Dolayısıyla bugün gelinen nokta oldukça önemli.

Adım Adım’ın kurucuları akademisyen ve sosyal girişimci Doç. Dr. Itır Erhart ve iş geliştirme uzmanı, yatırımcı ve sosyal girişimci Renay Onur.

İş planlama ve stratejik yönetim uzmanı Tolga Baloğlu, yönetici, yazar ve müzisyen Cem Uçan, finans uzmanı Tevhide Koçak ve mimar Şebnem Kürşat da kuruluş aşamasına destek veren isimler.

“Hepimizin ortak tutkusu koşmaktı ve toplumsal dönüşüm için mutlaka bireylerin harekete geçmeleri gerektiğine inanıyorduk” diyen Adım Adım’ın Kurucu Üyeleri Doç. Dr. Itır Erhart ve Renay Onur sorularımızı yanıtladı:

27 bin koşucu, 208 bin bağışçı, 23 milyon TL bağış

“2008 yılında kolektif yardımseverlik koşusu kavramı oldukça yabancı olduğu için açıkçası anlatmakta oldukça zorlandık. Öncelikle nasıl "koşarak" bağış toplayacağımızı anlatmamız gerekiyordu. Bunu, zannedildiği gibi yarışı kazanarak ya da yarış sırasında izleyicilerden para isteyerek yapmayacaktık. Biz koşmadan önce çevremizden desteklediğimiz STK için bağış isteyecektik. Çok sorulan bir başka soru da "Tamam, siz koşacaksınız, bağış isteyeceksiniz ama insanlar neden koşan birinin yönlendirdiği STK'ya bağış yapsın ki?” idi. Bunu da koşucunun ortaya koyduğu fiziksel çabanın, ayırdığı vaktin projeye ne kadar inandığının göstergesi olduğunu, bir bakıma çevresinin koşucuyu destekleyeceklerini açıklayarak anlatmaya çalıştık. Tahmin edebileceğiniz gibi, ikna olan ilk kişiler yakın çevremiz ve halihazırda koşan arkadaşlarımız oldu. Bugüne geldiğimizde ise Adım Adım üyesi sayısı 27 bin 372’ye ulaştı. Bu koşucular bugüne kadar 30 STK için 208 bin bağışçıdan 23 milyon 392 bin TL topladı. Ortalama olarak beraber koştuğumuz STK’ların Türkiye’den topladıkları bireysel bağışın yüzde 30’u artık koşudan geliyor.”

Kurumsal takımların sayısı artıyor

“Bireysel koşucuların da kurumsal takımların da sayısı her geçen yıl artıyor. Şu anda yüzlerde kurumun bizimle koşan takımları var. Kimi kurumlar, çalışanlarının topladığı bağış kadar kendisi de bağışta bulunarak (çarpan bağış etkisi) motivasyonu daha da arttırıyor. Oran vermek gerekirse, mart ayında koşulan Runatolia Maratonu'nda toplam bağışın yüzde 60'ı kurumsal koşucular tarafından toplandı.”

En fazla desteklenen alanlar eğitim, sağlık ve engellilik

“Eğitim, sağlık ve engellilik alanında faaliyet gösteren STK'lar genelde daha çok destekleniyor. Bunun nedeni Türkiye'de hala bu alanların gelişmekte olması. Faaliyet alanı dışında desteği etkileyen bir başka faktör de STK'nın yardımseverlik koşusunu ne kadar sahiplendiği aslında. Eğer söz konusu STK tüm çalışanları, yöneticileri, gönüllüleri, hatta eski çalışanları, mezunları ile yardımseverlik koşusu yapar, yani bu yöntemi içselleştirirse, destek o derece fazla oluyor.”

STK’lar daha şeff af ve daha dinamik

“Bireyler, toplumsal dönüşüm için, her şeyi otoriteden, devletten ya da 'çok zenginlerden' beklemeyip harekete geçmeleri gerektiğini görmeye başladılar. Her gün daha çok birey ‘Bu toplum için ben ne yapabilirim?’, ‘Hangi alanda değişime katkı sağlamak isterim’ diye sormaya başlıyor. Kimisi gönüllü oluyor, kimisi bağışçı, kimisi yardımseverlik koşucusu, kimisi ise STK kuruyor, sosyal girişimci oluyor. Son yıllarda STK'lar da bireylerin önemini görüp onlarla daha çok konuşmaya başladı. Daha şeff afl ar, daha erişilebilirler ve dinamikler.

30 STK’yı destekliyoruz, sayı her geçen gün artıyor

"2008 yılında tek STK ile başlamıştık. Şu anda 30 STK'yı destekliyoruz. Bunlar, AÇEV, AKUT, ALİKEV, ALS-MNS Derneği, Başka Bir Okul Mümkün, Buğday, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Darüşşafaka, Doğa Derneği, Down Sendromu Derneği, Hayata Destek, KAÇUV, Kansersiz Yaşam Derneği, Koruncuk, ÖRAV, Sen De Gel, Şiddetsizlik Merkezi, Sulukule Gönüllüleri Derneği, TEGV, TEMA, TEV, TİDER, TOÇEV, TOFD, TOG, Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Alzheimer Derneği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, UNİCEF ve YenidenBiz. Açık Açık'a dahil olan şeff af ve hesap verebilir STK'lar eğer koşu ile kaynak toplamak ve farkındalık arttırmak istiyorlar ise sırayla İPK'ya dahil ediliyor. Yani sayı her geçen gün artıyor.”

İyilik Peşinde Koş Platformu

“İyilik Peşinde Koş Platformu, Adım Adım’ın desteklediği Sivil Toplum Kuruluşlarının Projeleri için koşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı bir yardımseverlik koşusu web platformu. Adım Adım'a üye olduğunuzda İPK'da bir profil açıyorsunuz. Bu sizin koşucu sayfanız oluyor. Kampanya zamanı geldiğinde ise önünüzdeki yarışta (Vodafone İstanbul Maratonu, Runatolia, Bozcaada Yarı Maratonu) bağış toplayacağınız projeyi seçiyorsunuz, bağış ve bağışçı sayısı hedefinizi belirliyorsunuz. Sonra bağış mektuplarınızda, sosyal medya hesaplarınızda bu linki paylaşıp bağış çağrısında bulunuyorsunuz. Kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptığınızda size gelen bağışların miktarını, bağışçıları da görebiliyorsunuz; isterseniz hedefl erinizi yükseltebiliyorsunuz. İsterseniz daha önce yaptığınız tüm yardımseverlik koşucularını ve bu kampanyalarda sizi desteklemiş olanları da görebiliyorsunuz.”

Adım Adım Koşu ile hem sohbet hem paylaşım

“Adım Adım Koşu her ayın ilk cumartesi günü düzenlediğimiz, katılımcıların Belgrad Ormanı'ndaki 6 km'lik Neşet Suyu Parkuru'nda yaptıkları koşu. Yılın ilk cumartesi günü kostümlü olarak koşuluyor, bazı aylar katılımcıların 6 kişilik takımlar oluşturduğu takım koşusu yapılıyor, bazılarında ise bu konuların sonrasında desteklenen STK'ların çalışanları ve gönüllüleri ile birlikte projeler konuşuluyor; hatta projelerin küçük uygulamaları yapılıyor. Belki de en önemlisi birlikte kahvaltı ediyoruz, bol bol sohbet ediyoruz, deneyim paylaşıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar