BİST-100’ün rekor yürüyüşü sürüyor…

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

Geçen hafta Trump kaynaklı endişelerin getirdiği ilk şokun sindirilmesi sonrasında küresel piyasalardaki hava yeniden olumluya döndü. Bu konuya dair belirsizlik henüz ortadan tam olarak kalkmış olmasa da piyasada yeniden iyimserliğin hâkim olması BİST-100 endeksinin de rekor yürüyüşünü sürdürmesine destek sağlamış durumda. BİST-100 Nisan ayının ikinci yarısı ile Mayıs ayının ilk haftasında kabaca 93.000 – 95.350 aralığındaki yaklaşık 2350 puanlık bantta seyretmişti. Bu bandın yukarı kırılması sonrasında BİST-100 endeksinin tarihi zirvesi önce 96.491’e, 1 hafta içinde de 96.629’a taşınmıştı.

Yeni rekorun ardından baş gösteren Trump kaynaklı endişelerin endeks üzerinde kurduğu aşağı yönlü baskıya karşın, BİST-100 yukarıda belirtilen kanal hareketi kaynaklı teknik hedef konumundaki 97.750’ye doğru hareketlendi. Bu yükselişin güçlü hacimlerle gerçekleşiyor olması, hâlen benzer ülke borsalarına kıyasla iskontolu olan BİST-100’deki yükselme isteğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Çarşamba Mayıs FOMC toplantı tutanakları, Perşembe OPEC toplantısı ve Cuma ABD 1.Çeyrek Büyüme 2. Tahmini ile Dayanıklı Mal Siparişleri haftanın geri kalanında küresel piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili olacak veriler olarak sıralanabilir. Piyasaların, Fed’in Haziran toplantısında faiz artırımına gitmesini Trump kaynaklı siyasi risklere rağmen hâlen kuvvetli bir ihtimal olarak görmesi ve olası siyasi haber akışları tutanakların piyasalar üzerinde kalıcı-sert bir etki bırakmamasına neden olabilir.

Diğer taraftan, geçen yıl sonunda yapılan toplantıda petrol üretimini günlük 1.8 milyon varil azaltma konusunda anlaşan OPEC’in bu anlaşmayı uzatmasına da kesin gözüyle bakılıyor olması nedeniyle; önemli negatif bir sürpriz görülmedikçe, OPEC kararının piyasa üzerinde sınırlı pozitif etki bırakması beklenebilir. Bunlara ek olarak yurtiçi piyasalar açısından en kritik gelişme ise Perşembe günü NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB Liderleri ile yapacağı görüşmelerden gelecek mesajlar da olacak. Son dönemlerde ilişkilerde yaşanan gerginliklerin ardından olası normalleşme sinyalleri BİST-100’ün 100 bin psikolojik direncine olan yolculuğundaki momentuma önemli bir katkı sağlayabilir.

Olası kâr satışlarında ise 95.000 - 95.350 ilk kritik destek bölgesi konumunda. Önümüzdeki günlerde haber-veri kaynaklı ciddi negatif sürprizlerle karşılaşılmadıkça, endeksteki yükselme iştahı da göz önüne alındığında, uzun süredir hedeflenen 100 bin seviyesini iyiden iyiye radara girdiğini söylemek mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017