BİST-100’ün yönü tatil sonrası netleşecek

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

Bayram tatili nedeniyle kısalan haftada, borsada, beklenildiği gibi, görece düşük hacim ve yatay – sıkışık bantlardaki hareketler ağır basmakta. Bugün kapalı olan borsa, yarın da yalnızca yarım gün işlem görerek haftayı tamamlamış olacak; ki yarın da benzer şekilde hacimsiz seyir görülmesi muhtemel. Anlık haber – veri akışları ile, aşağı ya da yukarı yönlü sert hareketler görülse dahi zayıf hacimler nedeniyle bu hafta endekste gözlenen hareketlere, bundan sonrasına dair sinyal olması yönünde çok fazla anlam yüklenmemesi gerektiğinin yerinde olacağını düşünüyoruz.

Yurt içi piyasaların kapalı olacağı süre boyunca özellikle ABD tarafında son derece önemli veriler karşılanacak. Fed’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı olmak üzere iki temel amacı bulunmakta. İstihdam tarafında uzun süredir genel olarak işler yolunda giderken, enflasyon tarafından oldukça karışık sinyaller geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla, Fed’in bundan sonraki para politikası kararları açısından enflasyon ve enflasyonun öncü olarak sayılabilecek verilerin bir nebze daha ön planda olması ve piyasa tepkilerinin de bu taraftaki gelişmelere daha hassas olması beklenebilir. Perşembe günü ABD Kişisel Gelirler ve Harcamalar verisi ile açıklanacak olan Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi ve cuma günü ABD İstihdam Raporu ile açıklanacak olan Aylık Ortalama Saatlik Kazançlar gibi enflasyonun önemli öncü göstergeleri arasında yer alan verileri tatil dönüşünde fiyatlıyor olacağız. Ayrıca, Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik risklere ilişkin olası haber akışlarının fiyatlaması da tatil sonrasına kalacak. Ayrıca, yine piyasaların açılışı esnasında yurt içi enflasyon verilerinin açıklanacağını da belirtelim. Dolayısıyla, tatil dönüşünde sert dalgalanmalarla karşılaşılmasının muhtemel olduğunu ve piyasanın asıl yönünü kısa vadede bu gelişmelerin belirleyeceğini düşünüyoruz. Bundan dolayı da açılışta görülebilecek sert hareketlerin arkasından bir dengelenme görülmeden panik alım – satımlardan kaçınılmasının yerinde olacağını düşünüyoruz.

Tarihi zirvesini 110.530’a taşıyan endekste, kısa vadeli yön açısından 110 binli seviyelerde tutunulup tutunulamayacağı belirleyici olacak. 110 bin üzerinde tutunulması durumunda, kısa vadede öncelikle 110 – 112 bin aralığında bir dengelenme eğilimine girmesi ve yukarı yönlü hareketlerin devamında 115 bine doğru bir hareketlenmenin görülmesi beklenebilir. Diğer taraftan, şu ana kadar 4-5 kez denendiği hâlde hâlen kalıcı olarak aşılamayan 110 binin üzerinde yine tutulamayacak olursa, sene başından bu yana devam eden trende karşılık gelen 107.000 – 107.550 destek bölgesine kadar sürecek bir düzeltme hareketiyle karşılaşılma ihtimali kuvvetlenecektir. BİST-100’ün benzer ülke piyasalarına kıyasla iskontosunun sürmesi, ülke risk primindeki düşüş, şirket kârlılıklarını yükselişi destekleyen eğilimi ve benzer ülkelere kıyasla cazip reel getiriler sunmaya devam eden TL varlıklara ilginin genel anlamda sürmesini beklediğimizi de not edelim.

Hem 30 Ağustos Zafer Bayramımızı hem de Kurban Bayramımızı kutluyor; sevdiklerinizle birlikte mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017