BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Öncelikle bir süredir tekrarladığım görüşümü hatırlatmak istiyorum!

Ben geçen hafta ve bu hafta yaşadığımız yükselişlerin kısmen biraz daha sürse de şimdilik arkasının gelmeyeceğini, yakın vadede 83.523 ya da belki orayı aşacak olursak 84.354 direncinin geçilemeyeceğini düşünüyorum. Özellikle Fed kaynaklı haberlerin etkisi ile yaşanan son yükselişlerin, yine Fed kaynaklı haberlerde olabilecek değişikliklerle tersine dönme riskine dikkat çekmek istiyorum. 

Yıl sonu bilançolar sonrasında yüksek bedelsiz sermaye artışı beklentisi olan hisseler ile yüksek temettü beklentili hisselerde yaşanan yükseliş dalgaları Nisan ortalarına doğru yatışır. Sonrasında ise, kar realizasyonları görülebilir görüşündeyim. BIST sağlıklı bir düzeltme yapmadan yükselişini sürdürürse, bunun daha riskli olacağı görüşündeyim. 

Kredili İşlemlerden Uzak Durun!

Ciddi dirençlere yakın olduğumuzu düşündüğüm için de, portföylerde ciddi bir nakit bulundurmayı doğru buluyorum. Özellikle de kredilerden artık uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. Belki yanılırım ve endeks yükselişine devam eder. Bu durumda kredili olmayan yatırımcılarımızın önemli kar kayıpları olabilir. Ama kredili gireceğiniz piyasada, çekindiğim boyutta bir düzeltme yaşanacak olursa, kredili işlemler nedeniyle son dönem elde ettiğiniz tüm karlarınızı geri verebilirsiniz. Hatta önemli zararlar da yapılabilir. Dikkat ederseniz, kredisiz yükseliş halinde elinizdeki hisseleriniz yine değer kazanırken, paranızdan değil olası kârınızdan kayıp yaşarsınız. Ama kredili düşüşe yakalanmanız halinde paranızda kayıp yaşama riskiniz vardır. Hem kredili aldığınız, hem de kredisiz ana paranızla aldığınız hisselerinizin değeri düşer. Ben olsam, az kazanmayı, kazandıklarımı hızla geri verme riskine tercih ederdim. Kararı siz veriniz artık!

Fed Başkanı Yellen'in son açıklamaları sonrasında esen pozitif rüzgarla yelkenlerini şişiren borsalar bir kaç gündür gayet güzel yükselişler yaşadılar. BIST de bu ortama düşen kur ve faiz etkisinde coşan banka hisselerinin desteği ile gayet güzel uydu.

İşte Uyarılarım!

Yukarıdaki görüşlerim kişisel strateji beklentilerim. Ben endeksin dikkat çektiğim iki yakın direncini geçemeyip kar realizelerine başlamasını bekliyorum. Ama bir de teknik görüntüler var. Objektif olmayı başarabilmek için şahsi görüşlerimi ve teknik analiz görüntülerini her zaman ayrı ayrı dikkatinize sunduğumu bilirsiniz. Neticedeki bunları değerlendirip, kişisel kararlarınızı sizler vereceksiniz.Yine öyle yapmam gerektiği görüşündeyim. Çünkü BIST'in grafiklerinde bir birinden çok tezat sonuçlar doğurabilecek görüntüler olduğunu düşünüyorum!

Pozitif İhtimal!

Ben, BIST ilgili dirençleri geçemeyecek ve yıl sonu bilanço yükselişleri de bir süre sonra biterek yerini kâr realizasyonlarına bırakacak diyorum ya, peki bu görüşüm yanlış çıkar da, BIST 83.523 ve üzerindeki 84.354 dirençlerini kıracak olursa ne olur bunu da söylemek istiyorum!

BIST 83.523 seviyesini geçecek olursa, fincan-kulp dediğimiz bir formasyon başlar. Bu seviyenin hemen üzerinde 84.354 seviyesinde bulunan bir üst güçlü direnç de aşılırsa bu formasyon iyice güçlenir ve BIST 18 Mart tarihinde yazdığım ''Yellen Baharı Sürer Mi?'' başlıklı beklenti yazımda dikkat çektiğim önemli yükselişleri gerçekleştirebilir. Yani tarihi zirvelerine doğru yükselişini sürdürebilir. 

Peki bunun için uygun ortam var mı? Evet şu an ECB ve sonrasında Fed bu ortamı yarattı. Yarın gelecek ABD tarım dışı istihdamı da beklentiler altında kalırsa, o zaman Fed'in faiz artışı iyice rafa kalkar. Yellen'in işler yeniden  kötüye gidecek olursa gerekirse yeniden sıfır faize döneriz beklentileri artar ve tabii borsalar bu beklentilerin karşılığında yine önemli yükselişlere sahne olurlar. 

Özellikle TCMB, Fed'in faiz artışı yapmayacağına ve doların zayıflamayı sürdüreceği sinyallerinin güçlendiğine kanaat getirirse, Nisan ayında yeni gelecek MB başkanı ile faiz indirimlerini başlatabilir. Bu durumda banka hisseleri hızlı yükselişlerle endeksi de zirvelere taşıyabilir.

Negatif İhtimal! 

BIST dikkat çektiğim dirençlere doğru bankaların da desteği ile yükseldikten sonra dirence takılır. Ortama coşkuyu veren Fed yine rüzgar gülü gibi dönüverir. Yok yok ekonomi kötüye gitmiyor derse, bu takdirde zaten son yükselişlerini Fed açıklamalarının desteği ile yapmış olan BIST'de kar satışları hızlanır. BIST'in 80.171 seviyesinde bulunan destek seviyesi aşağı kırılması halinde teknik olarak riskli olan ikili tepe formasyonu tetiklenmiş olur. 

BIST'de ikili tepe formasyonu oluşursa, en iyimser tahminle 79.369 da oluştuğunu söylediğim GAP boşluğu hemen kapanır. Ama ikili tepe önemli bir düşüş formasyonudur ki, oluşması halinde sadece GAP kapanmakla kalmaz, düşüş daha da derinleşerek önemli bir düzeltme yaşanmasına neden olabilir. Böyle bir düzeltme halinde, yaşanacak düşüş esnasında görülebilecek olası destek seviyeleri sırası ile; 78.400 - 77.400 ve 76.500 civarlarları olur ki, düşüşlerde hava bozulup, yorumlar hep kötümserleşeceği için, bu esnada daha alt endeks seviyelerinin de görülme riski olabilir. 

Peki böyle bir risk için ortam var mı? Yani nasıl ki, bu yıl dört kez faiz artıracağım diyen Fed, önce sadece iki kez faiz artışı yapacağım, sonra da duruma göre faiz artışı yapmayabilirim. Hatta belki faizleri yeniden sıfıra çekebilirim diyerek borsaların yelkenlerini şişirdi ise, yine aynı FED söylediklerini unutup, ekonominin iyileştiğine dikkat çekmeye kalkarsa bu ortam hemen oluşur.

İçinde bulunduğumuz terör ve bölgesel savaş riskleri zaten böyle bir ortam için önemli risklerdir. Ayrıca, iç siyasette de olası bir referandum ya da referandum imkanı bulunmadığı takdirde, yeni bir seçim riski olduğunu ben değil, iktidar partisinin en yetkili temsilcileri bile söylüyorlar. Tüm bunların hepsi hava bozulduğu takdirde risk teşkil edecek gelişmelerdir.

İşte size BIST'in iki ayrı olası teknik görünümü ve bu görünümlerin olası hedefleri. Bir birine tam anlamıyla zıt görüntüler ve hedefler içerdiği için, değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum. Kararlarınızı her zamanki gibi sizler vereceksiniz. Dediğim gibi, ben böyle bir ortamın riskleri varken, olası yükseliş beklentisi ile fazla cesur olmayı doğru bulmuyorum. O nedenle en az % 50 nakit koruyarak, olası yükseliş halinde % 50 hisse pozisyonu ile ne kazanılacaksa ona razı olmayı yeğlerim. Ama BIST ikili tepe yapacak olursa, o zaman tamamen nakite çıkmak bile doğru olacaktır diye düşünürüm. Uyarılar benden, kararlar sizden.

Bol Veri Var!

İçeride 2015 büyüme verisi ve dış ticaret verileri açıklanacak. Dışarıda da bugün ve yarın Euro bölgesi enfllasyon verileri, ABD tarım dışı istihdam verileri gelecek. Veriler yukarıdaki tekniklere sinyal olabilir mi bilemiyorum. Ancak, hisse bazlı hareketlenmeler bir süre daha sürecektir. Umarım doğru kararlarla yolunuza devam edersiniz.

NOT: Yazı, 31 Mart Perşembe, 09:06'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019