BİST pozitif ayrışma şansına sahip!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Küresel Endişeler Arttı!

Gelişmiş ülkelerden son gelen veriler, küresel piyasalarda yavaşlama endişelerini arttırınca gelişmiş borsalarda sert düzeltmeler yaşadık. Maalesef 105.930 direncini geçememiş BİST de bu durumdan etkilendi. Ama hemen söyleyeyim, gelişmiş borsalar ve BİST için durum farklıdır!
Gelişmiş dünyada ABD dışında büyümede aslında karşılığı yokken, likiditenin bol ve faizlerin eksi olması nedeniyle borsalar ilgi alanı olmuştu. Yani aslında gelişmiş ülke borsaları yüksek karlılıkları nedeniyle değil, bol likidite ve düşük faizleri nedeniyle rekor düzeylerdeydiler. Yeni rekor denemeleri de ABD dışında bilanço karşılıkları nedeniyle yaşanmıyordu.
İşte son dönem para yine bollaşıyor olsa da, faizleri yine düşüyor olsa da, ABD-Çin, ABD-AB arasındaki ticari gerginliklerin artmaya başlaması nedeniyle ekonomilerinde resesyon riski arttı. Karşılığında da borsalarında realizasyonlar yaşanıyor.

BİST Pozitif Ayrışma Şansına Sahip!

Bizde de ekonomide daralma riskleri, yüksek enflasyon, işsizlik, ne ararsan sorun olarak görülecek bir çok ekonomik, siyasi ve jeopolitik risk mevcut. Ama bunlar fazlası ile negatif değerlendiği için, borsada yer alan bankalar ve diğer şirketler aslında bilanço karşılıkları olarak olması gerekenlerden de fazla düşük fiyatlanmış durumdalar. Artık bu durum tersine dönebilir.
Bizim için en yakın önemli algı değişimi yaşatacak gelişme ABD ile olası bir uzlaşma olur. Eğer özellikle Suriye konusunda bir uzlaşma yaşanır ve bunun etrafı da 100 Milyar Dolar'lık bir serbes ticaret anlaşması ile süslenirse, bu takdirde BİST olarak gelişmiş borsalardan oldukça ciddi pozitif ayrışma yaşayabileceğimiz görüşümü koruyorum.

Ama hemen uyarayım! Ekonomide cari açık ve turizm dışında her yer alarm veriyor. Eğer ABD ile uzlaşı beklerken, gerilimleri daha da arttıracak gelişmeler yaşanırsa, ABD yaptırımlarına muhatap olacak olursa, o zaman düşük değerlemelerde olduklarını düşündüğüm bankalar başta, tüm BİST önemli kayıplar yaşar.

Ben olumlu yöndeyim. ABD ile bir uzlaşmanın olmasını, bankaların da önderliğinde ciddi endeks ve sanayi yükselişleri bekliyorum. Lakin olumsuz yönde yaşanabilecek gelişmelerin bankalar üzerindeki riskleri nedeniyle, bilanço karı yüksek ve olası kur yükselişlerinden de olumlu etkilenecek sanayi hisselerini daha çok tercih ediyorum.

Hepinize bol kazançlı günler dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019
Ons Altın'da Neler Oluyor? 07 Ağustos 2019