BM soruşturma açtı: Açlıkla mücadelede çocuklar öldü, gözler Türk şirketine çevrildi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Birleşmiş Milletler’e göre, dünyada 821 milyon kişi, yani yeryüzünde yaşayan her 9 kişiden biri açlık sıkıntısı çekiyor. Gizli açlık çekenlerin sayısı ise 2 milyar. Kötü beslenme ve açlık nedeniyle yeryüzünde her 10 saniyede en az bir çocuğu kaybediyoruz. Bunun önemli bir kısmını ise Afrika’da yaşayanlar oluşturuyor. Açlıkla mücadele için önemli çalışmalara imza atan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (World Food Program-WFP) birçok ülkede dikkat çeken çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu ülkelerden biri de Uganda. Dünyanın en fakir 20 ülkesi arasında gösterilen Uganda’da şimdilerde önemli bir soruşturma gündemde. Soruşturmanın konusu; WFP tarafından Uganda’nın Karamoja Bölgesi’ne yapılan gıda yardımlarının ardından son bir ayda yüzlerce kişinin zehirlenerek hastalanması. Daha da vahimi aralarında çocukların da bulunduğu dört kişinin zehirlenerek ölmesi.

Afrika basınına göre hastalık ve ölümler bir gıda ürününden kaynaklanıyor. Hedef gösterilen ürün ise WFP’nin dağıtımda bulunduğu “Super Cereal” yani “Süper Tahıl” adını taşıyor. Uganda dahil Afrika medyasının, ölüm ve hastalıkların Super Cereal adlı ürünle bağlantılı olduğunu iddia etmesi üzerine Uganda Polisi, Sağlık Bakanlığı ve WFP soruşturma için düğmeye bastı. Ürünün numuneleri test edilmek amacıyla WFP’nin merkezi İtalya’ya gönderildi. WFP, resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada da hastalık ve ölümlerin Super Cereal adlı gıda ürünü ile bir bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını duyurdu. WFP, bu arada ürün tedarikini de durdurmuş durumda. Kuruluş ayrıca ülkede halkın Super Cereal'i tüketmemesini tavsiye eden yoğun bir iletişim kampanyası da başlattı.

İddialarda adı geçen şirket Konya merkezli

Gelelim haberle Türkiye’nin olan ilgisine...

Ölüm haberlerinde adı geçen ürün, WFP’nin açtığı ihaleyi kazanan bir Türk şirketine ait. Konya merkezli, sektörünün tanınan firmalarından biri olan bu şirketin ürettiği Super Cereal’in bu sorunlara neden olduğuna dair “güçlü” iddialar şimdi WFP soruşturmasında. Birleşmiş Milletler, bu konuyla ilgili bir ekibi, Türkiye’ye şirketin Konya’daki merkezine ve üretim tesisine göndermek üzere. Ben de bu bilgi ve haberlerin doğru olup olmadığını öğrenmek amacıyla Konya’da üretim yapan, adını şimdilik açıklamayacağım şirketi aradım.
Firmanın yönetim kurulu başkanının toplantıda olduğunu belirttiler. Cep telefonumu ve kurumsal bilgileri de asistanına bıraktım. Aradan geçen iki güne rağmen, ne yazık ki herhangi bir dönüş olmadı. Bu nedenle adı geçen Türk şirketinin ismini soruşturmanın tamamlanmasından sonra sizlerle paylaşacağım.

Müfettişler raporu inceliyor!

Uganda basınına konuşan WFP Ülke Direktör Yardımcısı Ryan Anderson, ölümlerle ilgili bir rapor hazırlandığını ve raporun Roma’daki WFP merkezine gönderildiğini belirtti. WFP müfettişlerinin raporuna göre WFP’ye yiyecek sağlayan bazı üreticilerin yanlış ve sahte denetim belgeleri sunduğu belirtiliyor. Afrika’da her gün binlerce bebek ve çocuk yetersiz beslenme ve açlıktan hayatını kaybediyor. On binlercesi de sırada. Kar amacı gütmeyen, küresel sorunlarla önemli mücadeleler veren WFP’ye destek olmamız gerekiyor.

Çocukların yaşaması adına…

Bebeklerin, çocukların ölümleri, vicdanımızı yaralıyor.

Yaralamaya da devam edecek.

Her 10 saniyede en az bir bebek, açlıktan ötürü çocukluğunu dahi yaşayamadan aramızdan ayrılıyor çünkü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar