Boğaz turu yapmayan kalmayacak

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Yıllardır İstanbul'da yaşayıp, denizi henüz görmemiş vatandaşlarımız olduğunu sıklıkla gazete haberlerinde görürüz, okuruz. Bunun oranı hakkında net bilgiler elimizde olmasa bile, böyle tek bir kişinin varlığı bile biraz da toplumsal ayıbımız sayılmalıdır. Denizi görmek, onu sevmek, insanlarımızın görüşüne, sayılamayacak kadar çok fayda sağlar. Tarihçiler bile, Türkleri, denizi sevmeyen bir ulus olarak tanımlarlar.

Aslında bu yargıda da bir gerçek payı aramak gerekir. Moskova Devlet Üniversitesi, Asya Afrika Enstitüsü'nde (İSAA) katıldığım bir konferansta, hiç bir padişahımızın, İstanbul'dan, İzmir'e kadar bir gemi yolculuğu yapmadığı gündeme gelmiş ve tartışılmıştı.

İstanbul denince de günümüzde, Marmara denizinden daha önce Boğaz akla gelir. Boğaz sadece İstanbulluların değil, tüm Türkiye'nin ardından da dünyanın bir zenginliğidir.

İşte Boğaz kıyısında yer alan bir semtimiz, ilçemiz Üsküdar, kimsenin aklına gelmeyen ya da atmaya cesaret edemediği bir adım attı. Özel olarak inşa ettirdiği Üsküdar Valde Sultan adlı gezi gemisiyle, önemli bir hamle başlattı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in açıklamalarına göre, bu yüzen Kültür merkezi, gündüzleri iki sefer ile önce binlerce Üsküdarlıyı, daha sonra da, İstanbul'un diğer ilçelerinden gelen konukları, hiç bir ücret talep etmeden Boğaz turu yaptıracak. Yaklaşık 3 milyon 500 bin dolara mal olan Üsküdar Valde Sultan, yapımcı firma tarafından, kazanç amacı güdülmeden inşa edilmiş.

Üsküdar belediyesi, Boğaz turu yapacak konuklarından, ücret almadığı gibi, onlara mütevazi ve çay ile simitten oluşan ikramda da bulunacak. Boyu 54 metre olan gemide 350 kişilik kapalı bir salon da içeriyor. Gemide nikah, nişan ve düğün gibi ya da konferanslar gibi etkinlikler de yapılabilecek.

Üsküdar Belediyesi'nin, bu turlarda konuklarına denizi sevdirme yanında, onlara çevre bilincini aşılama çalışmaları yapma ve denizi koruma konusunda da eğitici çalışmalar yapması bekleniyor.

Bu turun ve geminin maliyetinin, belediyeye çok büyük bir mali yük getirmesi ise cüzi fiyatlarla, düğün, nişan gibi etkinliklerde alınacak paralarla önlenecek.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yabancı konuklarında bu hizmetten yararlanabileceklerini vurgulaması ise dünyada bu konuda tek örneği oluşturacak.

Öyle ki yakında İstanbul'da Boğaz Turu yapmayan kalmayacak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar