Bolulu Hasan Usta Katar’ın lüks merkezine girdi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Avrupa’da lüks alışverişin merkezi olarak bilinir; Milano’daki Galleria Vittorio Emanuele 2. 1867’de yapılan bu alışveriş merkezinin cam tavanlarını görmek için bile her yıl binlerce insan Milano tur programının içine koyar burayı. İşte bu alışveriş merkezinin bire bir aynısı geçen hafta Katar’da kapılarını açtı. 3 milyar Katar Riyali; yani yaklaşık 880 milyon dolara mal olan Al Hazm’da her şey detaylıca düşünülmüş. Sicilya’dan getirilen 200 yıllık ağaçlar, serin tutan mermerler...

Al Hazm işte bu nedenle dünyanın en lüks alışveriş merkezlerinden biri olarak görülüyor. Hatta 50 binden fazla milyonerin yaşadığı Katar’da bu yeni alışveriş merkezi için “Milyonerlerin yeni AVM’si” deniliyor.

Katar’ı Türkler doyuruyor

Geçen hafta açılan Al Hazm’da tanıdık bir yüz de var.: Bolulu Hasan Usta...

35 yıl önce 18 metrekarelik bir dükkanla işe başlayan Bolulu Hasan Usta’nın Birleşik Arap Emirlikleri’nde iki, KKTC ve Bahreyn’de birer şubesi bulunuyor. Emirgan Sütiş, Al Basha, Grande, A-La, Sükar Pasha Ottoman, The Village, Köşebaşı, Divan ve son olarak Şazeli... Bunlar benim sayabildiklerim... İrili- ufaklı daha onlarca Türk restoranı görmek mümkün Doha sokaklarında.

Deyim yerindeyse, 120 bin dolarlık kişi başı geliriyle dünya lideri olan Katarlıları Türk girişimciler doyuruyor.


Türkler Barcelona’da 1.000’den fazla ev aldı

Türk yatırımcıların yurtdışında yaptığı satın almalar ve yatırımları küreselleşmenin bir gereği olarak düşünenler de var, daha güvenli ülkelere gittiklerini düşünenler de. Şubat ayında sizlerle bununla ilgili bir yazıyı paylaşmıştık. “6 bin Türk milyoner göç etti” başlığıyla duyurduğumuz haberde New World Wealth’ın hazırladığı raporu sizlere duyurmuştuk. Raporda 6 bin göçmen Türk milyoner için “Çocuklarının daha iyi bir eğitim alması için ve kişisel güvenlik arayışları için ülkelerini terk ediyor...” şeklinde yorum yapılmış, 2015’te 1.000 olan bu sayıya 2016’da 5.000 kişinin daha eklendiğini, bu anlamda Türkiye’nin dünyada 4’üncü sırada yer aldığını ifade etmiştik.

Çoğu milyoner Türklerin göçü sadece yatırım veya şirket alımıyla olmuyor. Konut almak bu anlamda en fazla dikkat çeken yöntem. Sunduğu fırsatlarla bu konuda en dikkat çeken ülke Yunanistan. Hatırlarsanız bununla ilgili Dünya Gazetesi Emlak Editörü Leyla İlhan’ın hazırladığı ocak ayındaki haberin bir benzerini geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü The Times Gazetesi yazdı. DÜNYA’dakinin bir benzeri olan haberde terör saldırıları ve 15 Temmuz süreciyle Türklerin, Yunanistan’da emlak aradığı belirtildi. Haberde yeni olan ise talebin 16 Nisan referandumundan sonra bu zirveye çıkmış olmasıydı.

Yüzde 12’sini Türkler aldı

İspanya’da hazırlanan iki farklı başka rapor Yunanistan’ın talepte yalnız olmadığını ortaya koyuyor.

Raporlar Lucas Fox International ve İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne (INE) ait.

Raporlara göre 2017’nin ilk çeyreğinde İspanya’da gayrimenkul satışları yüzde 26 oranında artmış durumda. En fazla artış ise yüzde 58 ile Barcelona ve yüzde 50 ile Valencia’ya ait. Değer anlamında ilk sırada olan Madrid’de artış oranı yüzde 109 civarında.

Lucas Fox’ın internet sitesinde rapor hakkında şehir şehir detaylara ulaşmak mümkün. Şirketin Operasyon Başkanı Rod Jamieson yaşanan artışın kolay finansman ve düşük faiz oranlarının yanı sıra siyasi sebeplerin de olduğunu belirtiyor. Çünkü gayrimenkulleri alan yabancılar dikkat çekici. En fazla satış İngilizler ve Türklere yapılmış.

Raporda ilk çeyrekte Barcelona’da 8 bin 800 ev satılmış. Barcelona’dan ev alanların yüzde 29’u İspanyol vatandaşı. Yüzde 25’i İngiltere’den, yüzde 12’si ise Türkiye’den… Türkiye’yi yüzde 7’şerlik oranla Fransa ve Katar, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt gibi Körfez ülkelerinin tamamı takip ediyor. Yani Türkler Barcelona’da 1.000’den fazla ev sahibi olmuş.


İngilizler Brexit’i, Türkler siyaseti sebep gösteriyor

Gelelim ilk sıradaki iki yabancı alıcıya… Yani İngiliz ve Türklere…

Jamieson bunu ise şöyle açıklıyor: “Brexit’in tatil bölgelerindeki pazar üzerinde bir etkisi oldu. Altın vize nedeniyle AB dışı ülkeler ilgi gösteriyor. Türkler, mevcut siyasi kargaşa göz önüne alındığında, İspanya’yı yatırım için güvenli bir cennet olarak görüyorlar…”

Siyasetin nereye yöneleceğini kestirmek zor.

Ancak Körfez'den Türk gayrimenkulüne gelen ilginin benzerini, Yunanistan ve İspanya yaşıyor. Türkler Akdeniz’in batısına açılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar