Borsada ne beklemeli?

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

BİST-100 endeksi soluksuz yükselişini 9. aya taşırken, Aralık 2016’da test edilen en düşük seviye olan 71.792’den, 8 Ağustos 2017 itibariyle test edilen 110.321’deki tarihi zirveye olan yükseliş yüzde 53.7’yi buldu.

Küresel piyasalardaki ralliyi Kasım 2016’da ABD başkanı seçilen Trump ile birlikte küresel büyümeye ilişkin beklentiler tetiklemişti. Benzer ülke piyasalarına kıyasla oldukça iskontolu kalmış olması ile ekonomiyi destekleme yönünde atılan adımlar sayesinde BİST-100 küresel rallinin önde gelen endekslerinden oldu. Özellikle de Kredi Garanti Fonu(KGF)’nun iktisadi faaliyetin toparlanması anlamında oldukça önemli bir katkı verdiği söylenebilir.

Endeksin geldiği seviyeler, ralli hareketini tetikleyen Trump’ın hâlen ekonomi vaatleri konusunda neredeyse hiçbir somut yol kat edememesi, önemli gelişmiş ülke merkez bankalarının yakın dönemde mevcut para politikası duruşlarında sıkılaştırma yönünde adımlar atmasına yönelik beklentiler, oldukça sert bir kredi büyümesi getiren KGF’nin limit anlamında doyuma ulaşıyor olması gibi gelişmeler endeksteki yükselişin nereye kadar devam edebileceğine ilişkin soru işaretlerini artırmakta. Burada işaret ettiğimiz konuların tamamı endeks adına aşağı yönlü risklerin ağır bastığı unsurlar olarak görülebilir. Ancak, BİST-100’ün hem benzer ülke piyasalarına hem de kendi tarihsel çarpanlarına göre iskontosunun sürüyor olması, payları BİST-100’de işlem gören şirketlerin kârlılık performansının genel anlamda beklentilerle uyumlu ve üzerinde sürüyor olması, 2015 yılından bu yana ilk kez 200 seviyesinin altına gerileyen 5 yıllık Türkiye CDS’lerin ülke risk priminde iyileşmeyi yansıtması  gibi gelişmeler de endeksin hâlen yukarı yönlü potansiyel taşıdığını işaret ediyor.

Endeksin yükseliş trendini koruyup koruyamayacağının kısa vadede 110 – 112 bin aralığını aşıp aşamaması belirleyecek diyebiliriz. Şu ana kadar endeksteki yükselişi getiren olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlara yansımış olması ve yukarıda değindiğimiz riskler nedeniyle yükselişin güçlü bir şekilde devam edebilmesi açısından yeni bir katalizöre ihtiyaç olabileceğini değerlendiriyoruz. Olası kâr satışlarının sert bir düzeltme hareketine dönüşmemesi açısından yakın dönemde Almanya ile yaşanan gerginliklerin etkisiyle 2 defa test edilen 106.050 en kritik destek olarak izlenmeye devam edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar